Segítségkérés baj esetén – mit taníts meg róla a gyermekednek?

Gondos szülőként mindentől óvjuk a srácokat. De vajon tudja a gyerek, hogyan hívhat segítséget, ha veled történik valami?

Lehetünk mi bármilyen felkészültek, gyakorlatiasak és tapasztaltak, balesetek mindenki érhetnek. Nem csoda, hogy a gyerekeket még inkább védjük mindentől, hiszen ők még csak most bontogatják szárnyaikat. A legtöbb esetben így rájuk koncentrálunk és meg sem fordul a fejünkben: mi van akkor, ha mi szorulunk segítségre?

Ha nem készítjük fel a a gyermekeinket arra, hogy mit tegyenek vészhelyzet esetén, még nagyobb bajba sodorhatjuk magunkat és őket is. Így nem árt, ha kapnak némi támpontot, hogy mit csináljanak akkor, ha a szülőkkel, a testvérükkel vagy akár egy idegennel történik valami.

Természetesen felnőttként is gondot okozhat egy váratlan, komoly helyzet és az arra való helyes reakció és cselekvés. Van, aki a menekülést választja, mások leblokkolnak és szinte sokkos állapotba kerülnek, amely cselekvésképtelenné teszi őket. A lélekjelenlétüket megőrzők már egy kicsivel közelebb kerülnek a megoldáshoz, de mit sem ér mindez, ha nem tudják, hogy mitévők legyenek. Ezért fontos, hogy már gyermekkorban felkészítsük őket a hasonló helyzetekre.

Így működhet az életmentés gyermek módra:

A veszély felismerése

Ahhoz, hogy segítséget tudjanak kérni, előbb fel kell ismerniük a helyzetet. Beszélgessünk velük arról, hogy mi lehet veszélyes, mire figyeljenek. Így megnő az esélye annak, hogy ha élesben történik valami – például egy eszméletvesztéssel járó baleset, rosszullét – akkor tudni fogják, hogy baj van és cselekedni kell.

Maradjatok egymás közelében

Ha olyan baleset éri a felnőttet, mely után eszméleténél van, de cselekvőképtelen és a telefonálás sem lehetséges, akkor semmi esetre se küldjük el a gyereket segítségért egy szomszédhoz vagy az utcán. Ezzel ugyanis nemcsak mi kerülünk bajba, de még őt is veszélybe sodorhatjuk. A lehetséges telefonáláson kívül utasítsd arra, hogy kiabáljon, amilyen hangosan csak tud, ebbe (ha van energiád) becsatlakozhatsz. A lényeg, hogy együtt maradjatok.

Gyerek hív segítséget
A segélyhívó számának ismerete és megfelelő használata életeket menthet / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Telefonos segítségkérés

Kicsit könnyebb, ha a gyerek tudja kezelni a telefont és hívást is tud indítani. Sokszor éri az a vád a mai fiatalokat, hogy túlságosan aktívan használják az internetet, a kütyüket, ugyanakkor kétségtelen, hogy néha nagyon jól jön ez az ismeretük. Nagyon hasznos, ha pontos leírást tud adni arról, hogy hová kell mennie a mentőnek. Érdemes óvintézkedés gyanánt a segélyhívó számát gyorsbillentyűs megoldásként alkalmazni.

Fontos adatok megtanulása

Hiába tudja a segélyhívót tárcsázni, ha nem tudja elmondani a pontos adatokat, ezért a gyerekeknek tudniuk kell a saját és szüleik nevét, a lakcímüket, hiszen így lesz még hasznosabb a hívás. 2020-tól egyes okostelefonokon elérhető az úgynevezett ALM rendszer is, mely a 112 tárcsázásakor akár ötméteres pontossággal beazonosítja a hívás helyszínét.

Elsősegély

Alapvető sérüléseket a gyerekek is elláthatnak, így nem árt, ha van otthon elsősegélydoboz és tudják, hogy annak tartalmát mikor, hogyan kell használni. Kirándulásokkor is legyünk felkészülve.

Segítségkérés tanítása
Nem árt tudnia a gyerekeknek, hogy mit tegyenek, ha baj van / kép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Helymeghatározás

Ha kirándulni mentek, a telefonon legyen bekapcsolva a helymeghatározás funkció és ezt mutasd meg a csemetédnek is. Egy esetleges eltévedés során igazán jól jöhet majd.

Nem csak a szülő taníthat sokat a segítségkérésről, az iskolai elsősegélyórák, vagy egyes tanórák keretén belül egészen fiatal kortól érdemes arról beszélni, hogy mi a teendő vészhelyzet esetén.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Tanársegéd voltam Angliában: ezt láttam az angol iskolákban