Barion Pixel Hogyan hatnak a mesék a gyermekek érzelmi fejlődésére? (X) – Coloré

Hogyan hatnak a mesék a gyermekek érzelmi fejlődésére? (X)

2024. 03. 19.

Nem véletlen, hogy ősidők óta mesélnek az emberek, ez egy rendkívül fontos emberi interakció. A gyermekek is áhítattal hallgatják az izgalmas történeteket, melyek számukra még lényegesebbek, hiszen agyuk, fantáziájuk és érzelmi életük még alakulóban van.

A mesék által nem csupán információkat közlünk, hanem hatunk az érzelmeikre, segítünk nekik feldolgozni a hétköznapokban őket ért hatásokat, gazdagítjuk az érzelemvilágukat és felkészítjük őket az életre.

A mesék témája

A legtöbb mese központjában nem csupán maga történet, mindinkább a szereplők által átélt érzések vannak, mint például a hűség, a bátorság, a barátság, az igazságosság, a gonoszság, vagy az irigység. A Meseweb Zsolna és az Eozingyár könyveiben is megtalálhatjátok gyermekeddel ezeket, hiszen a főszereplő kislány rengeteg kalandon megy keresztül, miközben barátok segítik és a rossz próbálja az útját állni.

Ha megismeritek ezt a mesét, akkor láthatjátok, hogy a jó és a rossz harca örök, de a mesék feloldják ezt az ellentétet és a jó győzedelmeskedik.

Hogyan fejlődik a mesék által a gyermek személyisége?

A mesékben a jó és a rossz egymással szemben áll és konfliktus van közöttük, ez bemutatja a gyermek számára azt, hogy az életben is adódnak érdekellentétek és ezek természetes dolgok.

Így azonosíthatja azokat a problémás helyzeteket, melyek őt is érik nap, mint nap akár az óvodában, akár a családban, hiszen vitába keveredhetnek a testvérükkel, a barátjukkal, de akár a szülőkkel is. A konfliktusokat kezelni kell, ehhez pedig eszközöket kaphat a mesék által.

Milyen pszichológiai tényezők hatnak a gyermekekre?

A gyermekek beleképzelik magukat a mesébe, együtt éreznek a főszereplővel. A Zsolna és az Eozingyár mesében a főszereplő Zsolna, a kislány, aki utánaoson egy gyanús alaknak és egy titkos átjárón keresztül eljut az Eozinvilágba, ahol a manók dolgoznak.

A gyermekek könnyen bele tudják magukat helyezni Zsolna helyzetébe, és vele együtt élik meg az érzelmi mélységeket, együtt szomorkodnak, együtt küzdenek, majd pedig a mese végén együtt aratják le a babérokat.

Ennek segítségével a kicsik felfedezhetik saját érzelmeiket és megfogalmazhatják azokat a szülők számára. Ez azért is fontos, mert a mesékben biztonságos érzelmi helyzetből nézhetnek szembe a negatív dolgokkal is, például a szorongással, a veszéllyel vagy akár a halállal.

A kreativitás fejlesztése

A mesélt történetet a gyermekeknek el kell képzelniük, ezáltal pedig a fantáziájukat is megmozgatod. A mese nem lesz ijesztő, mivel a gyermeki fantázia csak az általa ismert határokon belül ábrázolja a szereplőket és a szituációkat, ellentétben a filmek világával, ahol a csemete készen kapja az összes képi ingert.

A színes, gazdagon illusztrált mesekönyvek csak segítik a képzeletet, de nem veszik át annak a szerepét, a mesehallgatás tehát teljesen biztonságos. A kicsid kreativitását tovább fejlesztheted játékokkal, festéssel, rajzolással, de énekelhettek, zenét hallgathattok, kreatívkodhattok és a természetjárás, kirándulás is kiválóan fejleszti őt.