Sebápolás sebesen (x)

2021. 06. 24.

A lakásból kiszabaduló csemeték most nagy lendülettel vetik bele magukat a játékba és a különféle sportokba, a sokféle mozgás pedig kisebb-nagyobb baleseteket von maga után. Az így keletkezett sérülések többsége azonban szerencsére nem igényel orvosi ellátást.

A jó idő beköszöntével a gyermekeinket szinte lehetetlen bent tartani, a hívogató napfény és a kellemes hőmérséklet mágnesként vonzza a lurkókat a szabadba. A koronavírus-járvány miatti bezártság miatt most mindannyian jobban vágyunk a szabad levegőre, mint valaha, s különösen igaz ez az online oktatás miatt laptopjaik elé kényszerült gyerekekre, fiatalokra. Nem is baj, hiszen fontos, hogy meglegyen a napi mozgásadagjuk – ez gyereknek és felnőttnek egyaránt szükséges a szervezet egészséges működésének megőrzése, valamint a stresszlevezetés miatt.

S1 1

A hosszú hónapokig többnyire csak a lakás falain belül mozgó csemeték most nagy lendülettel vetik bele magukat a játékba és a különféle sportokba, a sokféle mozgás pedig kisebb-nagyobb baleseteket von maga után. Biciklizés, futás, fáramászás, gördeszkázás során előfordul, hogy a gyermekek elesnek, megütik magukat, lehorzsolják a könyöküket vagy éppen sebes térddel rohannak Anyához.

Szerencsére ilyenkor a pánik általában nagyobb, mint maga a probléma, és a legtöbb hasonló sérülés valóban nem igényel orvosi ellátást. Gyakorlott szülőként sokunknak megvannak a jól működő gyerekmegnyugtató praktikáink, amelyek ezekben a helyzetekben legalább annyira fontosak, mint a jól bevált módszereink a kisebb sebek ápolására. De nézzük, mit ajánlott ilyenkor tenni, melyek a helyes sebápolás lépései!

Legyen elsősegélydobozunk!

Akár otthon, akár nyaralni vagyunk, mindenképp legyen nálunk egy jól felszerelt elsősegélydoboz! Beszerezhetjük a patikából is, de magunk is összeállíthatjuk az előzetes tapasztalataink alapján. Jó, ha van benne kötszer, ragtapasz, gumikesztyű, gézlap, olló, kullancscsipesz és természetesen valamilyen formában sebápoló szer – például a Béres PrimoMed sebápoló spray, amit bárhová magunkkal vihetünk, hiszen elfér egy hátizsákban a kulacs és az uzsonna mellett.

Mérjük fel a „terepet”

Ha karcolásról van szó, akkor a bőr nem sérült meg mélyebben, mindössze egy kisebb felületi seb keletkezett, amely esetleg duzzanattal, bőrpírrel jár. Amennyiben komolyabb esettel állunk szemben, és a bőr mélyebb rétegeit érintette a sérülés, úgy már horzsolást kell kezelnünk. Ha azonban még ennél is súlyosabb a helyzet, például kutyaharapás történt, esetleg nem lehet elállítani a vérzést vagy valamilyen idegen tárgy fúródott a testrészbe, ne próbálkozzunk házi praktikákkal, irány az orvos!

Haladjunk lépésről lépésre

Az első lépés mindig a tisztítás legyen, hogy eltávolítsuk a sebbe került por és kosz nagy részét. Függetlenül attól, hogy a sérülés otthon történt vagy sem, érdemes olyan sebtisztító szert használni, amely elősegíti a seb gyógyulását. A már említett praktikus Béres PrimoMed sebápoló spray tökéletesen megfelel ennek a célnak, amellett, hogy elősegít a seb gyógyulását a fertőzések megelőzésében is hatékony, nem irritálja a sérült bőrt, és összetételének köszönhetően optimális környezetet teremt nedvesség, a páratartalom, az oxigén és a pH tekintetében. Elég rápermetezni az adott felületre egy-két fújásnyit, és hagyni megszáradni, másfelől pedig arra is jó, hogy kötszert nedvesítsünk be vele. Mivel nem gél állaga van, ezért hozzá sem kell érnünk a sebhez, ezzel is csökkentjük a felesleges piszkálást. A felületes karcolásoknál általában az alapos tisztitás is elég, ha úgy ítéljük meg, hogy a gyermek bőrének csak a legfelső rétege sérült. Ha duzzanatot is látunk, tehetünk rá hideg borogatást. Harmadik lépésként kössük be a sérülést, használhatunk ragtapaszt vagy kötszert is, a seb méretétől függően. Ezt ne felejtsük el legalább egy-két naponta cserélni, ha pedig beindul a varasodás, akkor már nem is fontos kötözni.

S2

Mire figyeljünk még oda?

A sebgyógyulás magától beinduló folyamat, de nem árt továbbra is nyomon követni, hogy mi a helyzet a gyerkőc harci sebével. Ha úgy látjuk, hogy napok óta semmit nem gyógyult, esetleg gennyezik, váladékozik, fokozódik a fájdalom, nő a duzzanat vagy a gyermek hirtelen belázasodik, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Támogatott tartalom.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

A Béres PrimoMed sebápoló spray gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz.


A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!