Nyaralás gyerekkel: 12 dolog, amire figyelned kell egy külföldi utazás előtt

2023. 05. 27.

Gyerekkel utazni sosem egyszerű, rengeteg mindenre fel kell készülni. Talán a legnagyobb kihívást a külföldi utazás és a repülés jelenti, ebben próbálunk most segíteni.

Cikkünk első részében a belföldi utazási tippjeinket néztük meg. Most pedig arról fogunk „beszélni”, hogyha külföldre készültük, akkor mire érdemes odafigyelni.

1. Gondoskodj az úti okmányokról

Külföldi utazás esetén a gyerekeknek is szüksége van valamilyen úti okmányra, ez lehet útlevél vagy egyes esetekben személyazonosító igazolvány. Amennyiben még kiskorú – azaz 18. életévét be nem töltött – csak az egyik szülő vagy más felnőtt kíséretében (rokon, barát, tanár stb.) utazhat. Ha mégis egyedül utazna külföldre, szülői hozzájáruló nyilatkozat (vagy gyámhatósági hozzájárulás) beszerzése szükséges. (Ez letölthető innen.)

A nyilatkozatot két tanú vagy közjegyző előtt kell megtenni, és angol nyelvre vagy a célország nyelvére le kell fordítani. Egyes légitársaságok saját formanyomtatványt alkalmaznak a kiskorúak utaztatására, így érdemes az indulás előtt utánanézni ennek. Másrészt a beutazás feltételei is eltérhet országonként, így a célország esetén fontos utánanézni, van-e valamilyen speciális kitétel, vagy a felkeresni kívánt ország budapesti nagykövetségén megkérdezni.

2. Készülj fel a repülésre

Ha nem közeli országba utaztok, akkor valószínűleg nem autóval, hanem repülővel fogjátok megtenni az utat. A repülés nagyon megterhelő lehet, a biztonsági ellenőrzések kiállása, becsekkolás, csomagfeladás, forgalmas várók és szűk ülések várnak titeket. Sok kisgyereknek egyszerűen nincs türelme mindehhez.

külföld
Kép forrása: tatyana_tomsickova / Getty Images

3. Foglalj kora reggeli indulást

A legjobb, ha kora reggeli indulást lefoglalsz, ezeknél van a legkisebb esély a késésre, és általában kevésbé zsúfoltak. Ráadásul mindenki fáradt, csak aludni szeretne, különösen a gyerekek.

4. Beszélj vele arról, hogy mire számíthat, amikor külföldre értek

A gyerekek sokkal jobban viselik, ha tudják, mire számíthatnak. Keress jó lejátszási listákat YouTube-on, vagy más videólejátszókon, amikkel lekötheted a várakozás ideje alatt, ha tudod vond be a feladatokba.

5. Öltöztesd rétegesen

Lehet, hogy olyan helyre utaztok, ahol nagyon más lesz a hőmérséklet, de az is előfordulhat, hogy szimplán csak a repülőtéren és a repülő utasterében váltakozó hőmérséklettel kell megküzdenetek. Az egyik helységben még lehet meleg a levegő, még a másikban jobban működik a légkondicionáló, ezért hidegebb. A légiutaskísérők szerint kisgyerekek esetén kerülni kell a gombos, cipzáras ruhákat, valamint a fűzős cipőket, mivel ezek akadályozhatják, hogy időben kiérjetek a WC-re, és a biztonsági ellenőrzésen is gyorsabban végeztek majd.

6. Vigyél meglepetést

Ha kisgyermekkel repülsz, a becsomagolt új játéknak két előnye van: a gyerekek szeretik kicsomagolni a cuccokat, az új játék pedig jobban felkelti a figyelmüket.

7. Válassz kisebb babakocsit

Egyes szülők számára elképzelhetetlen, hogy babakocsi nélkül átjussanak egy repülőtéren, ezért fontold meg a normál méretű babakocsi cseréjét egy kisebb babakocsira, ami jobb a külföldi utazáshoz. 

8. Csomagolj ételt

A repülőn lehet ételt venni, de viszonylag ritka az olyan, ami alkalmas egy kisebb gyerek számára. Ezért jobb döntés, ha viszel magaddal valamit, ami szeret. Ugyanakkor figyelj arra, hogy ne vigyél túl sok csomagot, ugyanis a kisgyerekes szülők hajlamosak olyan dolgokat is magukkal vinni az utazásra, amire nincs is szükségük.

9. Készülj a biztonsági ellenőrzésre

Gondold át, mik azok a tárgyak, amiket majd ki kell pakolnod a táskádból, és legyenek könnyen elérhetők, ha folyadékok, akkor pedig előre készítsd össze őket egy műanyag zacskóba. A gyorsabb haladás miatt ez gyerekkel vagy gyerek nélkül is hasznos.

10. Készülj fel a légnyomásváltozásra

Ha gyermeked nemrég meg volt fázva, vagy fülgyulladása volt, a repülés előtt mindenképpen beszélj az orvosával. A fülke légnyomásának változása fájdalmat okozhat nekik. Miután áthaladtál a biztonsági ellenőrzésen, vásárolj annyi vizet, hogy mindenki átvészelje az esetleges késést. Igyál gyermekeddel közvetlenül a felszállás után és a süllyedés utolsó 30-45 percében. A nyelés segít a nyomásváltozás okozta kellemetlenségeken.

külföld
Kép forrása: Dobrila Vignjevic / Getty Images

11. Mindenképpen készülj pelenkával

Ha repülővel utaztok külföldre, akkor azoknál a kisebb gyereknél is érdemes pelenkát használni, akiket már elkezdtetek bilire szoktatni. Ez sokkal kevésbé megterhelő, mintha a mosdóba kellene szaladgálnotok, vagy véletlen baleset történne az ülésen.

12. Ültesd messzebb a folyosótól

A folyosói ülések veszélyesek lehetnek a számukra, túl sok mozgásszabadságot adnak nekik. Például a kis kezeik és lábaik megütödhetnek, amikor az emberek elhaladnak mellettük, a forró kávé és a víz is könnyebben rájuk ömölhet, amikor az étel- és italkocsi elhalad mellettük. Ha teheted, fontold meg az ablak mellett lévő ülést.

Forrás: Konzuli Szolgálat, Parents.com

Borítókép forrása: FluxFactory / Getty Images