Barion Pixel Újabb kampányt indít az UNICEF az éhező gyermekekért: akár otthonunkból is segíthetünk az alultáplált kicsiken – Coloré

Újabb kampányt indít az UNICEF az éhező gyermekekért: akár otthonunkból is segíthetünk az alultáplált kicsiken

2023. 07. 24.

Főzz a gyermekekért! címmel hirdet adománygyűjtő akciót az UNICEF. A szervezet adománygyűjtésre biztat a nyári kerti partik, kisebb-nagyobb összejövetelek alkalmával, s céljuk, hogy a kampányban való részvétel által minél több, kisebb közösség támogassa a világ válságövezeteiben élő, alultáplált gyermekeit.

Továbbra is kardinális az éhező gyermekek problémája: a gócpontok általában a világ válságövezetein érzékelhetők, – derül ki az UNICEF értesüléseiből. Ezzel együtt a mélyszegénység, a háborúk és fegyveres konfliktusok, az akadozó globális ellátási láncok, a természeti katasztrófák és a klímaváltozás napjainkban már jócskán érzékelhető hatásai is nehézségek elé állítják a legkisebb közösségeket, azaz a családokat. 

Legújabb, Főzz a gyermekekért! című kampányában az éhező gyermekekért lép fel a szervezet: a kerti partikon és egyéb, otthon megrendezett, családi rendezvényeken adakozásra buzdított résztvevők tavaly 2.600.000 forinttal járultak hozzá az UNICEF gyermekétkeztetési kampányához, amelyből a szervezet terápiás élelmiszereket, tejet, kekszet, vitaminkészítményeket, tiszta ivóvizet, gyógyszereket és alapegészségügyi ellátást biztosít a válságövezetben nevelkedő gyermekek számára. 

Mégis, mekkora méretű problémáról van szó, mik az alultápláltság gyermekfejlődésre gyakorolt hatásai, s mit tehetünk az éhező gyermekek szenvedéseinek csökkentése érdekében?  

Számszerűsített tények, sokkoló adatok

A WHO szerint akkor beszélhetünk alultápláltságról, ha a szervezet nem kap elég energiát, vagy olyan alapvető tápanyagokat, mint például a fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok és egyéb olyan tápanyagok, amelyek egyébként elengedhetetlenek lennének a szövetek és szervek működéséhez és fejlődéséhez. A száraz definíciót számadatokra váltva kiderül: a világon 870 millió, azaz minden hatodik ember nem jut elegendő mennyiségű vagy megfelelő minőségű ételhez, közülük közel 150 millió, öt év alatti kisgyermek. (A miheztartás végett: ez kis túlzással Oroszország népességének felel meg.)

Az adatoknál azonban fontosabb, mire számíthat az a gyermek, aki nem jut elegendő mennyiségű és minőségű ételhez. Egy korábbi kutatás szerint az alultápláltság zsír- és izomtömegveszteséggel, magyarul fogyással jár: ez az éhezés egyik legnyilvánvalóbb jele. Ha a nélkülözés hosszú ideig fennáll, az a szervezet szöveti összetételének átalakulásához vezet, ez pedig egy idő után befolyásolja a csont-, izom- és zsírszövetek egészséges működését. 

éhező gyermekek, UNICEF
Kép forrása: Unsplash.com

A fogyás azonban nemcsak a végtagokon, hanem a belső szerveken is érzékelhető: az alultápláltak esetében a szívizom tömegének csökkenése is előfordulhat. A szív ebből eredő működészavarai kihatnak a vízháztartásra, így végső soron befolyásolják a vesék megfelelő működését. A rekeszizom és egyéb légzőizmok elégtelen működése csökkenti a köhögési nyomást és a váladék kiürülését, ezzel együtt késlelteti a légúti fertőzésekből való felépülést. 

Az alultápláltság természetesen az emésztésre is kihat: a hosszú időn keresztül tartó éhezés befolyásolja a bélrendszer véráramlását, de eltéréseket hozhat létre annak bolyhos szerkezetében és a bél áteresztő képességében, felszívóképességében is. Ha a vastagbél elveszíti a víz- és elektrolit visszaszívó képességét és ionok, valamint a folyadékkiválasztás sem az egészséges módon megy végbe, az könnyen hasmenéshez vezethet, amely tovább ronthat az egyébként sem rózsás helyzeten.  

Mit tehetünk?

Az UNICEF élelmezési programjának segítségével 1990 óta a felére csökkent az alultáplált gyermekek aránya. A probléma megoldása nem az étkeztetésnél indul, sokkal inkább az alultápláltság megfelelő mérésén alapul: mostanra már nemcsak a gyermek súlyát mérik az életkorhoz képest, hanem a magasságukat is a súlyukhoz, illetve az életkorukhoz viszonyítva. 

Az UNICEF ezen kívül kifejlesztett egy speciális mérőszalagot is, amelynek segítségével a kisgyermekek felső karjára helyezve könnyen megállapítható, hogy egy gyermek megfelelően táplált-e vagy az alultápláltság miatt azonnali kezelésre van szüksége. 

A szervezet ezen kívül olyan terápiás élelmiszereket fejlesztett ki, amelyek vitaminok és ásványi anyagok kombinációját tartalmazzák. Ezek segítséget nyújtanak abban, hogy a gyerekek immunrendszere minél ellenállóbb legyen, ezáltal könnyebben legyőzhessék a fertőző betegségeket. 

Az elborzasztó adatokat és szörnyű egészségügyi következményeket elnézve felvetül a kérdés: vajon mit tehetnénk azért, hogy segítsünk a válságövezetben élő gyerekeken? Az UNICEF arra biztat mindenkit, hogy aki teheti, a kampány „zászlaja alatt” lássa vendégül barátait, szervezzen egy kerti bulit vagy közösségi összejövetelt úgy, hogy közben adománygyűjtéssel segítsük a válságövezetben élő, alultáplált gyerekeket. 

A kampányhoz idén is csatlakozott Fördős Zé, aki a legtöbb támogatást gyűjtő öt csapattal egy különleges eseményen találkozik majd. Minden olyan résztvevőt, aki minimum 20.000 forint adományt összegyűjt, elismerő oklevéllel tünteti ki a szervezet. A csapatok jelentkezését a „Ne feledd, jót (t)enni jó!” mottóval a kampány weboldalán várják. 

Források: Teistehetsz.Unicef.huUnicef.hu
Borítókép forrása: Unsplash.com