Barion Pixel Kamaszjóga: belső utazás az igazi megismerésig – Coloré

Kamaszjóga: belső utazás az igazi megismerésig

2024. 10. 27.

Sokkal másabb ma gyereknek lenni, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Az elhízás csak az egyik általános probléma a mai tinik körében. A kamaszjóga egyszerre lehet a test és a lélek megmozgatója.

Aki felnőtt, az megélte a tinédzserkort és annak minden nehézségét. Az önmagunkban való bizonytalanság mellett megannyi kérdés várt tisztázásra a fejünkben és van, amire talán még a mai napig nem kaptunk választ. A mai tinik pontosan ugyanezt élik meg, de a kamaszjóga lehetőséget ad arra, hogy a testük megmozgatása mellett eljussanak önmaguk valóságáig.

Jóga fiataloknak

Ma már annyi minden segítségünkre szolgál, hogy könnyebbé váljon az életünk, de az érem másik oldala a sok és sokszor felesleges információ és inger, amely nap, mint nap ér minket. Ebből az áradatból kell azt kiszűrni, ami ránk vonatkozik és/vagy nekünk fontos. Nem csoda, hogy ebben a zűrzavarban a tapasztalatan fiatalok összezavarodnak. A kortársak hatása, a világ dinamikája, az életvitel, a média nyomása mind frusztráló és ebben a rengetegben kell eligazodniuk. Mindez fárasztó, ezért, ha számít, hogy a fiatal kiegyensúlyozott, fizikailag és lelkileg is egészséges maradjon, szükséges a feszültséget megfelelő módon levezetni. A kamaszjóga az a mozgásforma, amely a test karbantartásán kívül nagyban kihat a lélekre, a szellemre is.

Kamaszjóga
Szülő-tini programként is remek közösen töltött idő lehet / Kép forrása: Getty Images

A tinédzserek számára kialakított jóga olyan mozgásforma, amely a hagyományos jóga testhelyzeteit és légzőgyakorlatait alkalmazza, de azt a tinikre mérve. Esetükben ez azt jelenti, hogy a dinamikusabb, mozgalmasabb egy ilyen jóga és gyakran alkalmazzák a mindfulness technikáit és a relaxációt, mert a fizikai mozgáson túl cél a mentális egyensúly megteremtése.