Barion Pixel Egy kis zug nagy lobbal, ez a szájzug-gyulladás – Coloré

Egy kis zug nagy lobbal, ez a szájzug-gyulladás

2024. 08. 30.

Sokan átélhetik, mégsem tulajdonítanak nagy jelentőséget annak, ha a száj sarka begyullad, pedig neve is van: szájzug-gyulladás.

Ha a szájzug-gyulladás sem volt ismerős név, akkor a latin megfelelője, a cheilitis angularis még ismeretlenebbül hangozhat. Márpedig sokan élhetik meg az ezzel járó kellemetlenséget, fájdalmat, csak azzal sincsenek tisztában, hogy ez micsoda.

Szájzug-gyulladás
Kép forrása: Getty Images

A szájzug-gyulladás okai

Ez egy olyan gyulladásos (minő meglepő) betegsége az ajkaknak, amely a száj sarkaiban jelentkezik főképp. A szájzug kényes bőrét folyton áztató nyál irritálhatja a bőrt és ha az meg is szárad ott, azon a területen kirepedezhet a bőr. Mindez esztétikailag is megmutatkozhat, azonban sebesedéssel és fájdalommal is járhat. Ösztönösen benedvesítjük a nyelvünkkel azt a területet, azonban ezzel csak tovább ronthatunk a helyzeten. A mindig nedvesen tartott szájzug remek telephelye lehet a baktériumoknak és gombáknak is, amelyek csak tetézik az állapotot.

Nem feltétlenül csak kórokozók jelenléte okozhatja a szájzug bőrének kirepedését, gyulladását, ugyanis a mechanikai sérülés, úgymint az új műfogsor vagy fogszabályzó, hiányzó fog is hozzájárulhat.

Kialakulhat akkor is, ha valaki érzékeny a fényre, valamilyen ételre vagy kozmetikumra. Az őszi, téli hideg és szeles időjárás is kedvezhet a száj sarkaiban megjelenő sebeknek.

Okozhatja akár az ajakak kényszeres nyalogatása vagy kicsi gyerekek esetében a cumizás, ujjszopás és jelentkezhet a dohányzás és/vagy alkoholizmus velejárójaként is. Ugyanakkor a száj sarkainak gyulladása akár utalhat valamilyen tápanyaghiányra is. Ugyanakkor jele lehet a nem megfelelő szájhigiénének is.