A sajtról valószínűleg azonnal megfeledkezel, amint beleharapsz ebbe az édesburgonyás, fekete babos, spenótos enchiladába.
A krémes avokádószósz korianderrel, lime-mal, fokhagymával és római köménnyel ízesítve több, mint csodássá teszi ezt az ételt. Bőségesen elárasztja a falatokat a krémes, de egészséges feltét, sajtra pedig semmi szükség. Ráadásul az ötperces enchiladaszószt olyan könnyű elkészíteni, hogy soha többet nem veszel majd boltit! (A recept gluténmentes, dió- és mogyoróféle-mentes, szója- és cukormentes.)
Édesburgonyás, fekete babos enchilada: krémes avokádós-korianderes szósszal
Előkészítési idő: 30 perc
Sütési idő: 20-25 perc
Hozzávalók 5 személyre:
Az enchiladához:
- 2 csésze (500 ml) édesburgonya hámozva, és kis kockákra vágva
- 1 evőkanál (15 ml) extra szűz olívaolaj
- 1 lila hagyma felkockázva
- 2 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
- finomra őrölt tengeri só és frissen őrölt fekete bors
- 1 kaliforniai paprika felkockázva
- 1 doboz (425 g) konzerv fekete bab leöblítve és lecsöpögtetve
- 2 nagy marék spenót nagyobb darabokra tépkedve
- 2,5 csésze (625 ml) ötperces enchilada szósz vagy bolti enchilada szósz
- 1 evőkanál (15 ml) frissen facsart lime-lé
- 1 kávéskanál (5 ml) vagy ízlés szerinti mennyiségű chilipor
- 0,5 kávéskanál (2 ml) őrölt római kömény
- 0,5 kávéskanál (2 ml) vagy ízlés szerinti mennyiségű só
- 5 búzacsírás tortillatekercs vagy gluténmentes kukoricatortilla
A krémes avokádós-korianderes szószhoz:
- 0,5 csésze (125 ml) friss korianderlevél
- 1 közepes avokádó kimagozva
- 2 evőkanál (30 ml) lime-lé
- 1/4 kávéskanál (1 ml) finomra őrölt tengeri só
- 1/2 kávéskanál (2 ml) fokhagymapor
- friss korianderlevél és szeletelt zöldhagyma a tálaláshoz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 C-ra. Vékonyan olajozzunk ki egy négyzet alakú (2,8 literes) tepsit.
- Készítsük el az enchiladát: tegyük az édesburgonyát egy közepes méretű lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Forraljuk fel, majd vegyük a lángot közepesre vagy alacsonyabbra, és főzzük 5-7 perc alatt puhára. Csepegtessük le, és tegyük félre.
- Egy nagy serpenyőben, közepes lángon melegítsük fel az olajat. Tegyük bele a hagymát és a fokhagymát, és süssük körülbelül 15 perc alatt átlátszóra. Ízesítsük sóval és borssal.
- Adjuk hozzá a kaliforniai paprikát, a főtt édesburgonyát, a fekete babot és a spenótot. A lángot vegyük közepesnél magasabbra, és főzzük még néhány percig, vagy amíg a spenót összeesik.
- A serpenyőt vegyük le a lángról, és keverjünk bele 1/4 csésze (60 ml) enchiladaszószt, lime-levet, chiliport, római köményt és sót.
Ötperces enchiladaszósz
Ezt a szószt nem csupán ehhez a recepthez, hanem bármilyen zöldség, vagy akár rizs mellé is elkészíthetjük.
Hozzávalók 2 csészéhez (500 ml):
- 2 evőkanál (30 ml) vegán vaj vagy ízlés szerinti vajas ízű olaj
- 2 evőkanál (30 ml) (gluténmentes) liszt
- 4 kávéskanál (20 ml) chilipor
- 1 kávéskanál (5 ml) fokhagymapor
- 1 kávéskanál (5 ml) őrölt kömény
- 1/2 kávéskanál (2 ml) hagymapor
- 1/4 kávéskanál (1 ml) Cayenne-bors
- 1 csésze (250 ml) sűrített paradicsom
- 1 és 3/4 csésze (425 ml) zöldségalaplé
- 1/4-1/2 kávéskanál (1-2 ml) finomra őrölt tengeri só
Elkészítés:
- Egy közepes méretű lábasban olvasszuk fel a vegán vajat közepes lángon.
- Keverjük hozzá a lisztet, hogy besűrűsödjön.
- Adjuk hozzá a chiliport, a fokhagymaport, a köményt, a hagymaport és a Cayenne-borsot, és jól keverjük össze. Főzzük pár percig, míg illatozni kezd.
- Keverjük bele a sűrített paradicsomot, majd az alaplevet. Habverővel keverjük simára. Magas lángon forraljuk fel kicsit, ha szükséges, fedjük le, majd vegyük a lángot közepesre, és hagyjuk gyöngyözni. Keverjük hozzá a sót, és főzzük további 5 percig, vagy amíg besűrűsödik.
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix