Barion Pixel A változás mindenkinek nehéz: így néz ki a férfi és a női klimax (x) – Coloré

A változás mindenkinek nehéz: így néz ki a férfi és a női klimax (x)

2023. 05. 17.

A klimax görög eredetű szó. Jelentése – „egy lépcsőfok a létrán” – arra utal, hogy a nő élete egy új szakaszba ér. Vagyis valójában szavunk sincs arra, ami ilyenkor a férfiakban lezajlik. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a férfiakat is érinti a változókor. Mutatjuk, miben hasonló a férfi és a női klimax, és mi az, amiben különböznek.

Férfi „klimax”: ezt tudjuk róla

A klimax a köznyelvben azt a komplex fizikai, lelki, mentális tünetegyüttest jelöli, amellyel lezárul az egyén termékeny életszakasza, és amelyet követően fogantatásra és szülésre már nem lesz képes. Ebben az értelemben valóban nincs férfi klimax, hiszen a férfi nemzőképesség nem szűnik meg az idő előrehaladtával, mégis történnek ebben az életkorban nagy horderejű változások. Az 50-es éveiktől kezdődően a férfiak is számíthatnak hormonális átalakulásra, és amennyiben a csökkenő tesztoszterontermelődés tartósan alacsony hormonszintet eredményez, akkor őket is számos fizikai és lelki panasz gyötörheti. A legjellemzőbb tünetek meglepően hasonlóak, mint a klimaxos nők esetében:

 • libidócsökkenés,
 • a szexuális teljesítőképesség romlása,
 • hőhullámok, izzadékonyság,
 • hízás, az izomszövet tömegének csökkenése,
 • csontritkulás,
 • ingerlékenység,
 • alvászavarok,
 • hangulati labilitás, depresszióra való hajlam,
 • romló koncentrálóképesség,
 • csökkenő fizikai és mentális teljesítőképesség.

Ezt jelenti a kapuzárási pánik

A megjelenő tünetek az öregedésre figyelmeztethetik a férfiakat, ennek tudata rombolhatja az énképüket, az önértékelésüket. A teljesítménycsökkenés megtapasztalása – akár a munkában, akár a szexben – sokszor vezethet az úgynevezett „kapuzárási pánikhoz”, vagyis a sikeresség, teljesítőképesség kényszeres bizonyításához.

A férfi változókor kezelésében sokat segíthet a pszichoterápia, de még többet az otthoni megértő, támogató légkör. Ha a panaszok már jelentős életminőség-romlást okoznak, szóba jöhet a gyógyszeres kezelés, sőt akár a hormonpótlás is. A legjobb azonban nem megvárni, amíg ennyire elfajul a helyzet: a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás, valamint a stressz csökkentése a férfiak esetében is jelentősen enyhíthet a tüneteken.

Nőként még nehezebb a klimax

Persze nem könnyű empatikusnak lenni olyankor, amikor mi magunk is a saját testünk változásával, az idősödés elfogadásával küszködünk. A nőknél ráadásul korábban kezdődik a változókor, és sok esetben hevesebb testi-lelki tünetekkel is jár. A negyvenes évek második felében hanyatlásnak indul a petefészkek nőihormon-termelése, ami miatt egyre kevesebb ösztrogén és progeszteron termelődik. A csökkenő hormonszintet számos testi és lelki panasz jelezheti:

 • rendszertelenné váló menzesz,
 • hőhullámok, fokozott izzadás,
 • gyakori fejfájás,
 • hüvelyszárazság,
 • a libidó csökkenése,
 • fáradékonyság,
 • alvászavarok,
 • feszültség, szorongás, depresszióra való hajlam,
 • hangulatingadozás, sírósság,
 • koncentrációs nehézségek.

A lelkünket is megviselheti a változás

A klimaxszal általában együtt jár a női külső átalakulása is: gyakori a hízás, ilyenkor már gyorsabban öregszik a bőr és az izomzat, valamint mozgásszervi panaszok is jelentkezhetnek. Bizonyos betegségek megjelenésének a kockázata ugyancsak fokozódhat. További lelki teher lehet az is, hogy a fogamzóképesség elveszítésének tudata sokakat elkeserít – még akkor is, ha az illető nő valójában nem szeretne már gyermeket szülni. Ám attól még sérülhet a női énkép, ami miatt még a szexualitástól is sokan elidegenednek. A gyerekek ekkortájt repülnek ki a családi fészekből, ami a változókorú anyukáknál nemegyszer a feleslegesség érzését váltja ki. A negyvenes-ötvenes éveikben járó nők a munkaerőpiacon is bizonytalanabb helyzetben vannak, ami megint csak nem tesz jót az önértékelésüknek. Sok nő érezheti úgy – tévesen –, hogy immár sem a családban, sem a munkahelyén, sem a párkapcsolatában nincs is rá többé igazán szükség.

Remifemin Plus: segítség a tünetenyhítésben

A hormonhiány okozta panaszokra „logikus” válasznak tűnik a hormonpótlás, ám sokaknak az ilyen terápia nem ajánlott, illetve egyre többen inkább a természet patikája nyújtotta alternatívák közül választanak. A hőhullámok és a fokozott izzadás mérséklésére alkalmas gyógynövény a poloskavész, a lelki nehézségeken pedig sokat segíthet a „lélek napsugarának” is nevezett, depresszióellenes hatású orbáncfű. Ennek a két gyógynövénynek a kivonatát tartalmazza a Remifemin Plus tabletta, amellyel hormonmentesen enyhíthetők a változókori testi és lelki panaszok: a hőhullámok, a nagyfokú verejtékezés, az álmatlanság, a depressziós hangulat, belső feszültség, nyugtalanság, ingerlékenység, illetve a csökkent koncentrálókészség vagy a szorongásos panaszok. A Remifemin Plus hosszú távon alkalmazható, és napi adagolása a tünetek intenzitásához igazítható.

Remifemin Plus
Remifemin Plus – Vény nélkül kapható gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

(Hirdetés)