Barion Pixel Aktív élet változókorban – talán nem esik jól, de legalább segíteni fog – Coloré

Aktív élet változókorban – talán nem esik jól, de legalább segíteni fog

2023. 05. 04.

A sport az egészséges életmód része. Ahogy telik az idő, az ember egyre kevesebbet bír, ám ez nem jelenti azt, hogy a mozgást fel kellene adni a változókorban. Sőt! Számos változást hoz ez az időszak, de az edzések elhagyása ne legyen köztük, hiszen az aktív életmóddal sok kellemetlen tünetet és a korral járó egészségi kockázatot csökkenthetünk!

A mozgás a változókorban sem válik kevésbé fontossá, mint annak előtte. Tömérdek pozitív hozadéka van, nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is hat. Számos mozgásforma közül választhatunk: fontos, hogy megtaláljuk a számunkra ideálisat, amely mellett el tudunk köteleződni, tehát amelyet hosszabb távon is képesek leszünk végezni.

Mozgás a változókorban: ezért fontos

A klimax rendkívüli módon megviseli a szervezetet. Vannak, akiknek csak annyiban nyilvánul meg, hogy elmarad a havivérzésük, ám sokakat hosszabb távon gyötörnek az olyan tünetek, mint az alvászavar, a hüvelyszárazság, az izzadás, a hőingadozások vagy éppen a migrénes fejfájás. Ezek fő okozója, hogy a szervezet ösztrogén- és progeszterontermelése fokozatosan csökken, ami sokaknál éveken át tartó folyamat is lehet.

Ha az ember hol izzad, hol fázik és fejfájással küzd, a mozgás lehet az utolsó, amire vágyik, pedig érdemes megfontolni, hogy beiktassunk heti pár edzést, ugyanis hosszabb távon enyhíteni fogja a tüneteinket. Gyógynövényes készítmények segítségével átlendülhetünk a rosszabb napokon, ami segíthet váltani az aktív életforma irányába.

Aktív élet a változókorban
A mozgás a változókorban a férfiaknak is fontos, hiszen ők is klimaxolnak, csupán kevésbé érzik meg / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Ha a változókort megelőzően is odafigyeltünk a mozgásra, nincs nehéz dolgunk, ám ha kezdőként vágunk bele, több döntést is meg kell hoznunk. Az, hogy mi lesz a választott sportunk, függ az általános állapotunktól és persze a személyes preferenciánktól is.

Amennyiben kezdők vagy túlsúlyosak vagyunk, ne akarjunk rögtön ugrálós edzésformát találni, ilyen esetben a rendszeres, tempós séta, a mostanában divatos nordic walking a nekünk való mozgásforma. Ez utóbbi számos testi-lelki haszonnal jár, és a testsúlykontroll mellett segíthet enyhíteni a klimaxszal járó tüneteket is. Hiszen a természet az egyik legszebb edzőterem, és az erdőben járás önmagában is stresszoldó, energizáló hatású. Ráadásul a megemelkedett pulzusszám, a javuló keringés segíthet abban is, hogy kigyalogoljuk magunkból a rossz érzéseket. A társaság, a hasonló élethelyzetű emberek közössége is erőt ad. A kitartás és egy tartható diéta mellett ahogy kúsznak le a kilók, úgy kezdhetünk bele olyan sportokba, amelyek jobban igénybe veszik az izmainkat, szív- és érrendszerünket, miközben az ízületeinket kímélik. Tökéletes erre például a biciklizés, ami kiválóan alakítja a far- és combizmokat, illetve az úszás, ami a test minden egyes részét kíméletesen átmozgatja.

Ezek előnye a többi közt abban rejlik, hogy nem terhelik meg nagyon a szervezetünket, mégis segítik a kalóriaégetést, ami kifejezetten előnyös, különösen azért, mert sok esetben indokolatlan súlygyarapodást is tapasztalhatunk a klimax során. A mozgás által szervezetünk hatékonyabban használja fel az oxigént is, ami csökkenti a fejfájást.

Aktív élet a változókorban
Ne hanyagoljuk el a mozgás előtti bemelegítést és az edzést lezáró nyújtást, ezáltal megelőzve a sérüléseket és biztosítva testünk hajlékonyságát / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Bármilyen sportot is választunk, figyeljünk rá, hogy bemelegítsünk előtte! Ez óv meg minket a sérülésektől. Nyújtani pedig mozgás után – még egy könnyű séta után is – szükséges, így rugalmasak maradnak izmaink, ízületeink.

Ügyeljünk rá, hogy olyan gyakorlatokat is végezzünk, amelyek igénylik, hogy egy lábon álljunk, hiszen a változókor és az idősödés rontja az egyensúlyérzéket, ám ha kellő odafigyeléssel választjuk meg a gyakorlatokat, elkerülhetjük, hogy egyensúlyozási képességünk jelentős mértékben romoljon.

A rendszeres mozgás, legyen az bármilyen is, pozitívan befolyásolja a vérnyomásunkat, csökkenti a cukorbetegség és a csontritkulás kialakulásának kockázatát, és mivel kellemesen elfáradunk benne, a jobb alvást is garantálja. Fontos azonban, hogy ne terheljük túl magunkat: ha eddig nem sportoltunk, ne a klimax kellős közepén álljunk neki a heti öt edzésnapnak. Szépen, fokozatosan lépjünk az életmódváltás rögös útjára, mindig annyi feladatot adva a testünknek, amennyit teljesíteni tud.

Napi 30 perc séta már csodákat tehet, és ha emellett erősítünk vagy aerob mozgást is végzünk, garantáltan könnyebben átlendülünk a változókor okozta nehézségeken, és úgy vágunk bele életünk új periódusába, hogy fittebbek leszünk, mint valaha.

A borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

(Szponzorált tartalom)