Barion Pixel Szégyellnünk kell, hogy öregszünk? A változókor még mindig tabu – Coloré

Szégyellnünk kell, hogy öregszünk? A változókor még mindig tabu

2023. 05. 04.

A változókor előbb-utóbb minden nőt utolér, mégis félve vagy alig beszélünk róla. Sokan ilyenkor kerülik a barátaikat, a nyilvános helyeket, és némán szenvednek a munkahelyükön. Pedig a tünetek enyhítését szolgáló szokások és szerek mellett a nyílt kommunikáció az első lépés a harmonikus mindennapok és az empatikus környezet felé.

A változókor, mint egy nem várt vendég, biztosan bekopogtat egy nő ajtaján, a kérdés csak az, hogy mikor és milyen hevesen érkezik. A korai menopauza már negyvenéves korban felütheti a fejét, a többség azonban csak az ötvenes éveiben veszi észre, hogy valami megváltozott.

A klimax tünetei rendkívül szerteágazók: az állandó kialvatlanság, a fejfájás, a hőhullámok vagy a hízás mind a változókor kísérőjelenségei lehetnek. Vannak, akik ebből alig éreznek valamit, míg másokat depresszióba hajszol ez az állapot. Míg előbbieknek semmi gondjuk nem származik a kimaradó menstruációból, addig a másik csoport tagjainak továbbra is úgy kell élni az életüket, mintha mi sem történne: frissen érkezni a munkába, és ott úgy teljesíteni, mint a klimax időszaka előtt.

A természet sem könnyíti meg a dolgunkat, ugyanis kutatások kimutatták, hogy minél több termékeny évünk van, annál tovább élünk, így akár a klimax időszaka is tarthat tovább. Ha valaki 12 évesen kezdett el menstruálni, és csupán 50 éves kora után kezdi el érezni a menopauza tüneteit, jó esélye van rá, hogy megérje a 90 éves kort.

Változókor
Sok nő titkolja, hogy éppen min megy át / Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

A klimax társadalmi megítélése

Az 1960-as években a szakemberek még úgy vélték, hogy a hosszú ideje tartó házasságok a menopauzába érő nők miatt esnek szét, és miattuk válik egy boldog otthon nyomorúságos fészekké. Bár ma már ez a szemlélet valamelyest változott, a nők többsége továbbra sem kap támogatást és elfogadást a munkahelyén vagy akár a családjában.

A nyugdíjkorhatár kitolódásával a nők több időt töltenek a munkahelyünkön, mint annak idején, ezáltal a változókort is aktív dolgozóként kell átvészelniük. Bár eddigre vélhetően a gyermekeiknek már nincs rájuk szükségük a nap 24 órájában, a munkahelyükön funkcionálniuk kell legalább nyolc órában. Ez olyannyira nehéz, hogy Angliában tízből egy nő kénytelen felmondani a munkahelyén, mert képtelen a menopauza tünetei mellett tevékenyen részt venni a munkában.

Mindennek ellenére azok, akik kitartanak, igyekeznek annak a látszatát kelteni, hogy minden rendben van, és egyedül szenvedni, a problémáikat pedig legfeljebb a párjukkal vagy a közeli barátnőkkel megosztani.

Sok nő kifejezetten kerüli azt, hogy társaságba menjen, így nemcsak a munkahelyéről próbál ellógni, hanem a barátai elől is. Ennek oka, hogy szégyellik a változókorral járó fokozott izzadást vagy a hangulatingadozásokat. Olyan nő is akad, aki fél vásárolni menni, mert attól tart, hogy a hirtelen izzadása és pirosodó arca miatt tolvajnak tartanák.

Változókor
A változókor nehézségeivel könnyebb megküzdeni egy támogató közegben / Kép formája: Shutterstock / Puzzlepix

Ezek az érzések kényelmetlenné teszik az otthonon kívüli létet, hiszen idegen helyen az ember nem érzi magát magabiztosan, mert nem tudja, mikor tör rá egy-egy váratlan hőhullám. A médiában többen is vannak azonban, akik hangosan ki merik mondani, hogy klimaxolnak, ezzel is emlékeztetve a társadalmat arra, hogy a változókor létező, teljesen normális biológiai jelenség, és megvannak a maga nehézségei.

A munkahelyen a probléma gyakran ott kezdődik, hogy a klimaxtól szenvedő nő nem meri kommunikálni állapotát, hiszen tart a megbélyegzéstől. Másrészt a legtöbb esetben a munkahelyi vezetők – különösen, ha férfiak – sem tudják, hogyan biztosítsák a támogatást ilyen helyzetekben. Pedig nem járna pluszköltséggel az, hogy a változókorú kolléganők az ablak mellé ülhessenek, és így szükség esetén hűvös, friss levegőhöz jussanak. Sok esetben egy hideg vizet kínáló vízautomata is elegendő, hiszen ezáltal bármikor felfrissülhetnek a dolgozók. Akár az otthonról való munkavégzéssel is segíthetjük a klimaxos tünetektől szenvedő nőket, ha a munkakör ezt megengedi. A súlyosabb tüneteket észlelő nőkkel szemben a támogató munkahely türelmes, és igény esetén alkalmanként szabadnapokat is engedélyez számukra.

A klimaxon átesők általában nem várnak hatalmas változást és hetekig tartó szabadságot, csupán némi megértést. Ha biztonságos és támogató környezet veszi körül az embert, mindent könnyebb elviselni, így a tüneteket is.

Forrás: The Marion Gluck Clinic, Fawcett Society, The British Psychological Society.

Nyitókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

(Szponzorált tartalom)