Barion Pixel 40 éves lett Anne Hathaway: „Nem akarok feleslegesen drámázni” – Coloré

40 éves lett Anne Hathaway: „Nem akarok feleslegesen drámázni”

2022. 11. 12.

Huszonegy évvel a Neveletlen hercegnő után járunk, és nincs, aki ne ismerné Anne Hathaway nevét a szakmában és a közönség soraiban. A nézők szíve csücske, a nő, akire rendre szerethető, kedves szerepeket osztottak, pedig egy drámai alakításáért kapott Oscar-díjat. Szerencsére hagyták kilépni a “gyönyörű szomszéd lány”-karakterből, és újabban thrillerekben, drámákban is brillíroz. Milyen valójában a születésnapos Anne Hathaway? Barátainak adott válaszaiból talán kiderül.

Az Interview Magazine idén júniusban húsz kérdéssel kereste fel Anne Hathaway-t, amelyek azonban nem egy újságírótól származnak, hanem a színésznő barátai, kollégái találták ki őket. Ezek közül választottunk ki tízet, hátha általuk jobban megismerjük a születésnapost.

Soha nem láttalak még igazán dühösnek. Mi akaszt ki úgy igazán?

A kérdés a csodás Julie Andrews-tól származik, akivel Hathaway a 2001-es Neveletlen hercegnőben és annak folytatásában játszott együtt. A film hozta meg Anne Hathaway számára a hollywoodi ismertséget: mindössze tizenkilenc évesen játszotta el benne az amerikai tini Mia Thermopolist, aki egy nap megtudja, hogy egy európai királyság trónörököse. A muzsika hangja és a Mary Poppins sztárja ebben a moziban Mia nagymamáját, Genovia királynőjét alakította, kérdésére pedig fiatal kolléganője így felelt:

Jelenleg nagyon dühít, hogy ránézek egy újságra, és a címlapon látom, hogy tervezik a Roe kontra Wade ügy semmissé tételét, és ez egy olyan cikk mellett szerepel, amely arról szól, hogy a babatápszer elérhetősége 43 százalékkal csökkent. (…) Dühít, hogy azok az emberek, akik oly keményen dolgoztak a Roe kontra Wade megdöntésén, anélkül tették ezt meg, hogy bármilyen erőfeszítést tettek volna egy igazságosabb és méltányosabb társadalom létrehozására, és mellesleg egy olyan megfizethető társadaloméra, amelyben az emberek gyermeket vállalhatnak.” (Az interjú júniusban készült, úgyhogy Anne Hathaway valószínűleg azóta még dühösebb, mert a Roe kontra Wade ügy precedensének semmissé tételével az USA-ban jelentősen megnehezítették a nők számára az abortusz lehetőségét).

'the Princess Diaries' Movie Stills
Juli Andrews és Anne Hathaway a Neveletlen hercegnőben (2001). Forrás: Northfoto

Melyik előadó volt rád a legnagyobb hatással és miért?

– kérdezte Sandra Oh, akivel Hathaway szintén a debütáló filmjében játszott együtt, Oh alakította Mia iskolájának igazgatóhelyettesét. “Nos, Sandra, mivel te kérdezed, azt kell mondanom, hogy a művész, aki a legjobban megváltoztatta az életemet, Whitney Houston lenne, mert ő volt az egyik producere a Neveletlen hercegnőnek, amelyben együtt szerepeltünk” – kezdte a választ Hathaway. “És ha valaha is volt olyan hang a modern történelemben, amelyet valószínűleg megérintett Isten, az az övé. Madonna mindannyiunkra hatással volt. Megváltoztatta, mit jelent nőnek lenni a kultúrában. Szóval Madonna óriási hatással volt rám, csupán azért, mert hatalmas befolyást gyakorolt ​​minden nőre, és azt mondanám, férfiakra is. És szeretem Fiona Apple-t, Tori Amost, Jenny Lewist, Rufus Wainwrightot. Sam Cooke segített át a járványon. Az utóbbi időben nagyon szerettem Brandi Carlile-t, Dolly Partont, Nina Simone-t.”

Anne, állandóan Broadway előadásokon látlak. Mikor láthatunk a színpadon és milyen szerepben?

Anna Wintour, az ikon, az amerikai Vogue magazin főszerkesztője érdeklődött a téma iránt a születésnaposnál, amit Hathaway örömmel vett. “Most legbelül olvadozom. Egy ideje próbálok találni valamit. Eddig még nem jött a jó lehetőség, de kérlek, gyere el, amikor megtörténik.” És hogy mi köze van Wintournak a színésznőhöz? Kezdésképpen annyi, hogy róla mintázták Miranda Priestly karakterét Az ördög Pradát visel című könyvben, melyből film készült 2006-ban. Meryl Streep alakította a kegyetlen, hideg divatmagazin szerkesztőt, akinek a Hathaway által alakított Andy lesz az asszisztense – és kezdetét veszik a megpróbáltatások. Ez a film volt egyébként utóbbi karrierjének legnagyobb bevételt hozó filmje, és azok a ruhaköltemények! Divattéren egyébként a színésznőt sem kell félteni, sokszor kiáltották ki az egyik legstílusosabb hírességnek.

'the Devil Wears Prada' Movie Stills
Az ördög Pradát visel (2006). Forrás: Northfoto

Mit jelent számodra a feminizmus?

Szia, Matthew, erről már beszélgettünk” – kezdte Hathaway, hiszen a kérdés attól a Matthew McConaughey-től származik, akivel a 2014-es Csillagok közöttben játszottak együtt. Christopher Nolan remekművében egy csapat tudós felfedez egy féreglyukat a Szaturnusz közelében, keresztül utaznak rajta, hátha találnak egy új otthont az emberiségnek. A zseniális alkotásban a színésznő és McConaughey is egy-egy asztronautát alakít, a forgatás során pedig jó ismeretséget kötöttek. “A feminizmusnak most számomra több szintje van. Egyrészt annak az embernek a definíciója, aki hisz a nők egyenlőségében, de hozzáteszem, hogy ez minden nemre vonatkoztatható. És a feminizmus, mint mozgalom természetesen bonyolult, de afelé kell haladni, hogy mint felfogás, ne legyen provokatív.”

Mit szeretsz jobban, színészkedni vagy énekelni? És hogy lettél ilyen átkozottul jó mindkettőben?

Sokan elfelejtik, de Anne Hathaway egy énekes szerepért kapta Oscar-díját, méghozzá a 2012-es Nyomorultak– adaptációért, amelyben Fantine-t alakította. Így tehát a Szerelem és más drogok-beli partnere, Jake Gyllenhaal kérdése nem meglepő. “Nem igazán gondolom magam énekesnek, mert anyukám tényleg tud énekelni. Egyike volt azoknak az embereknek, akik el tudtak hallgattatni egy szobát, ezért úgy nőttem fel, hogy azt gondoltam: „Ilyen egy énekes”. Szép hangom van, és hálát kell adnom évtizedes énektanáromnak, Joan Ladernek, aki megtanított a helyes éneklésre. De mindig a színészet volt az, ahol úgy éreztem, hogy a leginkább ki tudom magam fejezni, és szeretem, ahogyan a kirakós darabjai egymáshoz illeszkednek egy előadás, munka összerakása során.

Les Miserables Avec Anne Hathaway
Anne Hathaway, mint a Nyomorultak (2012) Fantine-ja. Forrás: Northfoto

Hogyan őrzöd meg ilyen jól az örömteli munka/magánélet egyensúlyt?

Octavia Spencer örömmel nézte közös munkájuk, a 2020-as Boszorkányok forgatása során, hogy Anne (barátainak Annie) hogyan viselkedik a kamerák mögött férjével és gyermekével, miközben már a szíve alatt hordta második fiát. Hathaway szerint azért nem nehéz, vagy küzdelmes az egyensúly, mert senki sem “kényszerítette” őt semmire, se az anyaságra, sem arra, hogy színésznő legyen. Mindkettőt idő és energia volt felépíteni és fenntartani, és persze emberként vannak rossz pillanatai, de mint mondja: “ha a hála egy opció, mindig azt választom. Nem tudom, hogy az-e az oka, hogy ilyen ponton vagyok az életemben, vagy hogy a világ ott tart, ahol tart, de nincs semmire garancia, és elég sokáig éltem már ahhoz, hogy tudjam, az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy a jelen pillanatra koncentrálunk. Nem akarok feleslegesen drámázni vagy negatívnak lenni.” Majd hozzátette, hogy a világ legnagyszerűbb férje az övé, akibe nemcsak szerelmes, hanem szeret is, és aki támogatja az álmait.

2020 The Witches Movie Set
A színésznő 2020-as Boszorkányok-remake-ben is szerepelt. Forrás: Northfoto

Azt mondják, hogy a férjed úgy néz ki, mint William Shakespeare, te pedig úgy, mint a felesége, akit szintén Anne Hathawaynek hívtak. Valóban időutazó vagy?

A kérdés Bella Hadid modelltől származik, és nem alaptalan, ugyanis tényleg kering egy ilyen sztori a neten. A szóban forgó férj, Adam Shulman valóban hasonlít az angol drámaíróra, akinek tényleg Anne Hathawaynek hívták a feleségét. “Ez a valaha volt legaranyosabb kérdés. És tényleg úgy néz ki, mint William Shakespeare, nem? Még nincs eldöntve a szituáció, de tájékoztatni foglak, ha találkozunk.

Anne Hathaway Férje
Anne Hathaway és férje, Adam Shulman. Forrás: Northfoto

Milyen könyvet olvastál utoljára?

Anne Hathaway közelgő filmjében, az Armageddon Time-ban Jeremy Strong is játszik majd, sőt, egy házaspárt alakítanak a nyolcvanas évek New York-jában. Az Utódlás című HBO-sorozat színésze nemrég egy Actors on Actors szpotban is szerepelt a születésnapossal, amelyből kitűnt, mekkora tisztelettel viseltetnek egymás karrierje iránt. Mégsem ezzel kapcsolatban érdeklődött Strong, hanem az olvasási szokásait firtatta. “Nos, a közepén tartok, de azért, mert folyton szünetet kell tartanom, mert eláll tőle a lélegzetem. Marguerite Yourcenartól olvasom a Hadrianus emlékiratait. Hadrianus a halálos ágyán van, és az életén mereng, azon gondolkozik, hogy mi a különbség aközött, hogy ki volt császárként, és hogyan érezte magát belül férfiként és emberként. Ami regényeket illeti, te olvastad Madeline Miller valamelyik munkáját? Nem tudom őket letenni. Az első szótól az utolsóig olyan, mintha megszűnne a világ.”

60th Nyff: Armageddon Time Red Carpet
Az Armageddon Time premierjén. Forrás: Northfoto

Ha azonnal elsajátíthatnál egy új készséget, mi lenne az?

A kérdező, Jessica Chastain már nem először dolgozik egy filmen Anne Hathaway-jel, de a Csillagok közöttben nem volt közös jelenetük. Az Armageddon Time-on túl egy újabb most készülő munkájuk, Mothers’ Instinct egy francia mozi remake-je lesz, és a hatvanas években játszódó történetben Chastain és a születésnapos két háziasszonyt alakítanak majd, akiknek barátsága romlásnak indul egy tragédia következtében. “Rengeteg dolog van, amit szívesen elcsennék tőled. Egy lenyűgöző, mégis hihetetlenül megközelíthető ember vagy, szerencsésnek érzem magam, hogy barátok vagyunk. De ha választanom kellene, akkor fej-fej mellett lenne egy hivatásos balerina és egy koncertszintű zongorista képessége. Mindkettő óriási intelligenciát, kifinomultságot és fegyelmet igényel.

Hogyan váltasz “vicces”-ből “lenyűgöző”-re, mi a trükköd?

Anne Hathaway talán egész pályafutására vonatkozhatna ez a Michelle Yeoh-tól származó kérdés, hiszen a színésznő nem egy poénos szerepet tudhat magáénak, és bevallása szerint inkább viccesnek érzi magát, mintsem egy dívának vagy csodanőnek. “Nem tudok mit tenni, bolondosnak születtem, a gyönyörűséget pedig azoknak az embereknek köszönhetem, akikkel dolgozok, akik azzá tesznek. De, azt hiszem, szerencsés is vagyok ebből a szempontból. Az egyik legelső nagy szerepemben Garry Marshall rendezett engem, aki annak a királya, hogy megtalálja a középutat a két tulajdonság között. Én pedig így lettem bemutatva a világnak.

Forrás: ITT, ITT
Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix