Barion Pixel Karakán szerepválasztás és tudatos imázsépítés: 45 éves lett Jessica Chastain – Coloré

Karakán szerepválasztás és tudatos imázsépítés: 45 éves lett Jessica Chastain

2022. 03. 24.

Egy gyermekkori színházi élmény miatt döntött a színészet mellett, 2004 óta szerepel filmekben, azóta több Golden Globe és Oscar-jelölést tudhat magáénak. Szerepválasztásaiban igen karakán, szereti, ha a megformált nők karakterein keresztül példát statuálhat a fiataloknak. Jessica Chastain a mai napon ünnepli 45. születésnapját.

„Minden, amit csinálok, azért van, hogy előrébb lendítsem a nőiségről szóló társadalmi diskurzust” – nyilatkozta a ma 45. születésnapját ünneplő Jessica Chastain a Vanity Fairnek tavaly nyáron. Az említett mondat akár Jessica mottója is lehetne, hiszen a kijelentést egyaránt alátámasztják tudatos szerepvállalásai és életmódja is. 

Tammie Faye, bemutató, Jessica Chastain
Jessica Chastain legutóbbi filmje, a Tammy Faye szemei bemutatójánKép forrása: Northfoto

A színésznő Jessica Howard néven látta meg a napvilágot 1977. április 24-én a kaliforniai Sacramentóban. A színpadi munkálatok miatt később felvette édesanyja, egy vegetáriánus szakácsnő vezetéknevét, ezzel írta be magát később a filmtörténet nagyjai közé. Jessica élete nem indult gördülékenyen, mivel a művész tinédzserek „véletlen gyermekeként” született, így sokáig csak édesanyja nevelte. Elmondása szerint viszont sokat köszönhet későbbi mostohaapjának, aki tűzoltóként kereste kenyerét. A színészet felé mégsem szülei, hanem nagymamája indította el, amikor gyermekként elvitte egy színdarabra. Ekkor fogalmazódott meg benne, hogy színészként szeretné kibontani a szárnyait. 

A debütálásra egészen 1998-ig kellett várni, ekkor kapta meg élete első színpadi szerepét: Shakespeare Rómeó és Júliájának női főszerepét bízták rá. Egy drámacsoport tagjaként aztán 2003-ban végzett a Julliard iskola növendékeként. Itt ismerkedett meg egyébként Oscar Isaac-kel is, akivel elmondása szerint a kezdetektől fogva ismerik és segítik egymást szakmailag. Ugyan a rajongók a tavalyi Velencei filmfesztivál emlékezetes jelenete után nem győzték összeboronálni őket, mindkét színész megerősítette: szigorúan munkakapcsolat az övék. 

A nagyérdemű szemében a köztük érzékelhető kémia a tavaly bemutatott Jelenetek egy házasságból című HBO minisorozatban robbant igazán nagyot. „Amikor Hagai Levi rendező végignézte a próbánkat, azt mondta, nem hiszi el, amit lát. Innentől egyértelmű volt, hogy eljátszhatjuk Mia és Jonathan szerepét.” Az eredetihez képest Levi csavart egyet a történeten: megvariálta a klasszikus férfi-női szerepeket a kapcsolatban, s Bergman variációjához képest ezúttal nem Jonathan, hanem Mia hagyja el a családját. „Ha egy nő ilyesmit csinál, megbüntetik. Nemcsak a társadalom, hanem rosszabb esetben a média is. Ennyi.” – mondta a munkáról Chastain.

A két színész egészen elképesztő háttértörténetet alkotott az általuk játszott házaspárnak a felkészülés során. Jessica és „valódi férje”, Gian Luca Passi de Preposulo házasságkötésükkor ugyanis kaptak egy könyvecskét, amibe le kellett volna jegyezniük megismerkedésük történetét, kapcsolatuk alakulásának lépcsőfokait. Mivel Chastain és Preposulo ezt nem tették meg, Jessica felhasználta a könyvet Bergman szereplőinek háttértörténete gyanánt: leírta a házaspár történetét Mia szemszögéből, majd kölcsönadta a könyvet filmbéli partnerének is, aki Jonathan oldaláról egészítette ki a sztorit. Erőfeszítéseik nem voltak hiábavalók, hiszen alakításukért mindkettejüket Golden Globe-díjra jelölték. 

Velencei Filmfesztivál, Jessica Chastain, Oscar Isaac
Chastain és Isaac mindketten állítják: jó barátság és kiváló munkakapcsolat az övékKép forrása: Northfoto

Ha már díjak: Chastain tálentumát erősíti, hogy mindössze néhány évvel azután, hogy elkezdett a szakmájában dolgozni, munkásságát Golden Globe-díjjal jutalmazták a Zero Dark Thirty – A Bin Laden hajsza című filmben nyújtott alakításáért. Ugyanezért a szerepért egyébként Oscarra is jelölték 2013-ban. Eddig összesen háromszor terjesztették fel a legnagyobb színészi kitüntetésre: az említett 2013-as eset előtt egy évvel, 2012-ben A segítség című filmért, mint legjobb női mellékszereplő, illetve pontosan tíz évvel később, azaz idén is az esélyesek között van a Tammy Faye szemei című munkájáért. A Zero Dark Thirty – A Bin Laden hajsza című film kapcsán nem csak a díjazás, hanem egy érdekes eset is a nevéhez fűződik. A film promótálása során egy riporter megkérdezte tőle, milyen volt eljátszani egy maszkulin szerepet. Chastain erre irgalmatlanul begurult: „Sokszor megkapom, hogy az általam játszott karakterek nem femininek. Ez borzasztóan dühít. Tényleg azt jelenti a maszkulinitás, hogy egy nő, aki érdekelt a karrierjében, nem lehet sikeres a szerelemben? Tényleg itt tartunk?” 

Bin Laden hajszát követően szigorúan megválogatja, milyen produkciókban vesz részt. Több helyen is nyilatkozta, hogy tisztában van azzal, hogy színésznőként minden szerepével közvetít valamit. Számára pedig nagyon nem mindegy, hogy mit. „A filmkészítést politikai aktusnak tekintem abból a szempontból, hogyan tudok társadalmi diskurzust létrehozni a karakterek által a nemi szerepekről és a nőkről általában. Tudom, mit jelent nőként felnőni és élni ebben a világban. Ha továbbra is azzal etetjük a kislányokat, hogy akkor lesznek boldogok, ha eljön értük a szőke herceg fehér lovon, az félrevisz, rossz üzenetet közvetít. Légy a saját herceged. Mentsd meg saját magad.” 

Tammie Faye, Oscar, Jessica Chastain
Chastaint idén a Tammy Faye szemei című filmben nyújtott alakításáért terjesztették fel Oscar-díjraKép forrása: Northfoto

Jessica nemcsak a szerepei kapcsán ennyire tudatos, hanem a párválasztás terén is erős sztenderdeket állított fel jövendőbelijével szemben. „Pontosan a Jelenetek egy házasságból mintája miatt döntöttem úgy a pályám kezdetén, hogy nem randizom színészekkel. Ismerem magam: erős a véleményem és szenvedélyesen szeretem a munkámat. Ettől viszont lehet, hogy a partnerem kevésbé érezné magát sikeresnek mellettem. Nekem olyan férfira volt és van szükségem, aki rendkívül biztos magában.” 

Amennyire ellene van a szőke hercegnek fehér lovon, annyira valószerűtlen, hogy végül egy olasz gróf mellett találta meg a szerelmet. A már említett Gian Luca Passi de Preposulo amellett, hogy évszázadokig visszanyúló családfával rendelkezik, anno az Armani PR vezetőjeként dolgozott. Esküvőjükre végül 2017-ben, Olaszországban került sor, ahol olyan hírességek is tiszteletüket tették, mint Anne Hathaway vagy Emily Blunt. A színésznő kínosan ügyel arra, hogy minél kevesebb információt osszon meg magánéletéről a köztudatban. Első gyermekük, Guilietta Chastaine Passi 2018-as, tavaszi születéséről is csak az év decemberében tájékoztatta a közvéleményt, második gyermekének pedig még a nemét sem tudni. Ettől függetlenül elvitathatatlan, hogy Chastain él-hal a családjáért, többek között nagymamájáért, akiről az Ellen Show-ban osztott meg egy pikáns történetet: „Nemrég volt egy party a házamban, Bradley Coopert is meghívtam. A nagymamám már abban a korban van, hogy nem érdeklik a tettei következményei, egyszerűen azt teszi, ami jól esik neki. Szóval beleült Bradley ölébe a party közepén. Nem győztem bocsánatot kérni.” 

Jessica Chastainről egyébként Hollywood-szerte az a vélekedés járja, hogy a mai napig két lábbal áll a földön, munkáját odaadással és mély alázattal végzi. Ahogy fenti nyilatkozataiból kiderül: érdeklik a világban zajló események, főleg a média és a mozgóképek fiatalokra gyakorolt hatásai. „Folyamatosan a fejemben van, mit néztem gyerekként, melyek azok a részek, amik az emlékezetembe vésődtek. Az is foglalkoztat, mit néznek most a kislányok és az milyen hatással van rájuk. A média szerepe elvitathatatlan. Nem tudjuk, de magokat vetünk el a tudatalattiban, üzeneteket közvetítünk anélkül, hogy tudnánk. Alakítjuk valakinek az életét, tudatát, önbecsülését, hatalmát és erősségeit. Igenis számít, mit mutatsz be a lányokról és nőkről, hogyan teszed azt. Ez inspirálja a gyerekeket anélkül, hogy tudnák. Nagy felelősség ez a médiának, ahogy nekem is.”

Bízzunk benne, hogy Chastain ezirányú szemlélete a továbbiakban is végigkíséri munkásságát, és sok olyan alkotással örvendezteti meg rajongóit, amelyek segítenek eligazodni a féri-női szerepek útvesztőjében. Isten éltesse sokáig! 

Borítókép forrása: Northfoto