Barion Pixel A Viasat History-n Egyiptomról szólnak majd a szerda esték a következő 2 hónapban – Coloré

A Viasat History-n Egyiptomról szólnak majd a szerda esték a következő 2 hónapban

2022. 10. 10.

A Viasat History legújabb sorozatában mítoszromboló narratívával, légi felvételekkel, 3D-s grafikákkal és újrajátszásokkal igyekeznek demonstrálni a nemzetközi történészek, vajon hogyan élték mindennapjaikat az egyiptomi köznép tagjai: az elit és a szegényebb réteg között ugyanis nem volt akkora különbség, mint ahogy azt eddig gondoltuk. 

Írás, adózás, istenhit: a virágzó Egyiptomi Birodalom

Istenek, fáraók, közemberek. Nagyjából ez volt a közel 3000 évig fennálló Egyiptomi Birodalom társadalmi berendezkedése, mindez persze kiegészítve az írás megjelenésével, hiszen végső soron eköré szerveződött az élet. Az információk lejegyzésével lehetővé vált az egyik legősibb beszolgáltatási forma, az adózás nyomon követése is, ám a fáraók nem voltak telhetetlenek: az embereknek a Nílus szintjéhez igazodva kellett beszolgáltatniuk a termésükből, az egyiptomiak tehát – mondhatni – feltalálták a jövedelemalapú adózást (is).  

Gazdagok kontra szegények: még sincs akkora különbség?

Iskolai tanulmányainkból valószínűleg rémlik, hogy – az adózás és erőteljes istenhit mellett, vagy épp ellenére – mekkora ellentétek feszültek az egyes társadalmi osztályok, így a szegény és gazdag réteg között. Való igaz, ha a mindennapi szükségleteket és lehetőségeket nézzük, a gazdagok igencsak kiváltságos körülmények között élték mindennapjaikat: a nemesek például kényelmes, fából készült, háttámlás székeken végezték dolgukat saját villájukban, sőt, otthonuk fürdőszobával és WC-vel is fel volt szerelve. (A fürdőik egyébként kezdetleges zuhanyzóval is rendelkezdtek.) A szegényebb réteg ugyanakkor sártéglából épült házikókban lakott, amelyeknek csak igen kevés ablaka volt: ezzel kivédve az egyiptomi klíma pusztító forróságát. 

Viasat History, Egyiptom
Egészen új megvilágításba kerül Egyiptom társadalmi berendezkedése a Viasat History új műsorában. Kép forrása: Nagy Fruzsina, Viasat History

A Viasat History sorozatában megszólaló nemzetközi szakértők ugyanakkor úgy vélik, nem volt akkora szakadék a gazdag és szegény réteg között, így mondhatni tabu- és mítoszromboló módon igyekeznek megközelíteni az egyiptomi társadalom berendezkedését, s annak jellegzetes tulajdonságait. A korabeli templomokban, piramisokban, s a Níluson a szaktekintélyekkel felvett beszélgetéseket a dokumentumfilmes stáb azokkal a felvételekkel egészítette ki, amelyeket a Nagy Egyiptomi Múzeumban végzett régészeti ásatásokkor készítettek, hogy közelebbről, saját szemükkel szemlélhessék meg a nézők a felfedezéseket. 

Az Ókori Egyiptom – Egy birodalom krónikái című dokumentumsorozat nyolc, egyenként 60 perces epizódból áll, amelyek október 5-től minden szerdán 21:00-tól várják az érdeklődőket a Viasat History-n. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix