A Viasat History dokumentumsorozata felfedi a civilizáció titkait

A június 10-én este startoló dokumentumsorozat péntekenként lesz majd látható a Viasat History csatornán.

Azt hihetnénk, hogy ennyi évszázadnyi kutatás után szinte mindent tudunk az emberiség múltjáról – ez korántsem igaz, köszönhetően a technológiai fejlődésnek, az új eszközöknek és alkalmazásoknak. Ha mindez felcsigázott, kapcsolj péntekenként a Viasat History-ra, ahol A civilizáció titkai című háromrészes dokumentumsorozat foglalkozik majd ezzel a témával.

Vajon mi okozta valójában a Római Birodalom bukását? Az évezredes virágzást követően a hatalmas birodalomnak nemcsak politikai problémákkal, népvándorlással és belső viszályokkal kellett szembenéznie, hanem a baktériumok elterjedésével is – derül ki egy legújabb kutatásból. A népszerű fürdők vize ugyanis pompás otthonául szolgált a baciknak, továbbá hiányzott az alapvető higiénia is, nem csoda, hogy megjelent egy halálos maláriaváltozat is Itáliában.

Emellett 165 környékén felütötte fejét a keletről behurcolt rejtélyes betegség, az antoniusi pestis is, ez a kettő jócskán megtizedelte a lakosságot. Ez pedig gazdasági hanyatláshoz vezetett, amit a sarkvidékekből vett minták is megerősítenek, ugyanis az ott kinyert leletekben az ólomszennyezés mértéke drasztikusan csökken – ez pedig azt jelenti, hogy a pénzveréshez használt ólmot egyre kevesebbszer vették igénybe, mivel a gazdasági válság miatt kevesebb fizetőeszközre volt szükségük.

viasat history római birodalom
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Mi történt az emberiséggel közel háromezer évvel ezelőtt? Mi volt az oka annak, hogy komplett írásrendszerek és nyelvek tűntek el örökre és több társadalom is összeomlott? Vajon a mostanihoz hasonló globális felmelegedés okozta, esetleg valami más? A választ a tudósok csak most találtak, méghozzá korabeli pollenek vizsgálatából, illetve a Földközi-tenger mélyén talált planktonok maradványaiból. Ezek alapján arra következtettek, hogy nem a felmelegedés, hanem a tenger hőmérsékletének csökkenése állhatott az egyre gyakoribb szárazság hátterében, ami befolyásolta a csapadékmennyiséget is, így az emberek egész életét.

A Viasat History műsora tehát június 10-én 21 órakor kezdődik, és három héten át lesz látható.

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

A 3 legbájosabb csillagjegy az asztrológusok szerint