Tudjuk, mit nézel holnap este: a Biblia elveszett városait kutatja a Viasat History vasárnap

2022. 09. 24.

Kétszer hatvan percben merülhetünk bele újra a történelembe a Viasat History jóvoltából, ezúttal a Biblia elveszett városainak nyomába ered a stáb.

Babilon, Girsu – e történelemórákról ismert, mára csupán emlékként megőrzött települések az ókori Irak fontos helyszínei voltak. A Biblia elveszett városai címmel róluk szól majd a Viasat History csatorna kétrészes dokumentumfilmje, melyet holnap (szeptember 25-én) este 21 órától nézhetünk meg.

A Biblia Elveszett Varosai 1 Viasat History
Forrás: Viasat History

A mai Irak déli részei megannyi bibliai történetnek szolgáltak helyszínéül, de ugyanilyen fontos, hogy a sumér civilizáció bölcsőjének is ezt a területet mondják. Itt terült el Girsu, a nagyjából húszezer embernek otthont adó város, mely négyezer évvel ezelőtt élte virágkorát, és ahol a történészek nagy megdöbbenésükre csatornahálózatot, ősi vízellátó rendszert találtak. Ez már csak azért is meglepő, mert a területet jelenleg teljes egészében sivatag borítja, viszont a csatornák nyomaiból úgy tűnik, hogy Girsu annak idején Velencéhez hasonlatos volt.

Senkinek sem kell bemutatni Babilon városát, mely ugyancsak a Biblia elveszett városai közé tartozik, és amelyről leginkább Bábel tornya jut eszünkbe. Ezért is olyan meglepő, hogy az Irakot átszelő Eufrátesz partján található városnak mindössze 3%-át tárták fel, ma a helyén egyébként Hillah fekszik.

A Viasat History dokumentumfilmjéből megismerhetjük a sumér kultúra fellegvárát, és a kutatók beszámolnak arról is, milyen civilizációra utaló tárgyakat találtak ásatásaik során.

Borítókép forrása: Viasat History