Barion Pixel Kutatók Éjszakája szerte az országban – Lépjünk közelebb a tudományhoz! – Coloré

Kutatók Éjszakája szerte az országban – Lépjünk közelebb a tudományhoz!

2022. 09. 23.

A tudomány lehet izgalmas, érdekfeszítő, még akkor is, ha a középiskolában a hátunk közepére nem kívántunk a fizika vagy épp biológia órákat. Szeptember 30-án ez a Kutatók Éjszakáján is bebizonyosodik.

Európa és Magyarország legnagyobb tudomány-népszerűsítő rendezvénysorozatát minden év szeptemberének utolsó péntekén és szombatján tartják, így idén szeptember 30-r és október elsejére esik az ingyenesen látogatható Kutatók Éjszakája.

Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára – fiúknak és lányoknak egyaránt. Sokféle tudományterület titkaiba nyerhetnek betekintést kicsik és nagyok országszerte számos helyszínen, előadások, kísérletek és laborbejárások tarkítják a Kutatók Éjszakája programkínálatát. De nemcsak élő, hanem online részvételre is lehetőség van, így a távolság sem tántoríthat el senkit tőle.

Kutatók Éjszakája vidéken és a fővárosban

Gyöngyösön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szervezésében többek között gyógy- és fűszernövényeket kóstolhatunk, hagyományőrző- és modern hímzés és horgolást próbálhatunk ki, Lego robot bemutatót és versenyt nézhetünk meg, játékelméletről, drogprevencióról szóló előadásokat hallgathatunk végig.

A Debreceni Egyetemen megújuló energiáról, rovargyűjteményről, genetikai tévhitekről, programozásról, evolúcióról tanulhatnak az odalátogatók, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem szervezésében Esztergom sem marad ki az előadásokból.

A győriek a Széchenyi István Egyetemen ismerkedhetnek az Országos Vérellátó Szolgálat munkájával, és megrendezik idén is a Kiskutatók Akadályversenyét. Ez egy állomáspontos vetélkedő, ahol a csapatok bejárhatják a Campust, a laborokat, egyetemi előadókat, valamint a könyvtárat és játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a különböző tudományterületek érdekességeivel.

A PTE Műszaki és Informatikai Kara is kiveszi a részét a Kutatók Éjszakájából, így aki Pécs környékén jár szeptember 30-án, lessen be a kar tantermeinek előadásaiba – különleges tartószerkezetű épületek, alaprajz-kvíz, szabadulószoba és gokart-szimulátor is várja az érdeklődőket.

A szombathelyi székhelyű ELTE Savaria Egyetemi Központban a Föld védelmével kapcsolatos beszélgetések lesznek, ezen kívül kiderül, „Igazságos volt-e Mátyás király?” , „Mennyit ér egy pénzérme?” , „Lassú víz partot mos, akkor mit csinál a gyors?”.

Nem hagynánk ki a veszprémiek helyében a Pannon Egyetem által szervezett könyvtári szabadulószobát sem, csakúgy, mint a matematikai és logikai fejtörőket, a dróntechnológia-beszámolót egy fotós szemével és a VR szakmaszimulátort.

Nem meglepő módon a fővárosban lesz a legtöbb helyszíne a Kutatók Éjszakájának, nemcsak egyetemek (ELTE, BME, OE, Semmelweis Egyetem, Corvinus, BGE stb) , hanem budapesti cégek és intézmények is csatlakoztak a programsorozathoz. Legyen az a Morgan Stanley, a Nokia, az evosoft Hungary Kft., a Magyar Nemzeti Múzeum vagy épp a Bay Zoltán Kutatóközpont, minden tudományág iránt érdeklődő fiatal vagy felnőtt megtalálja a számítását.

Borítókép forrása: Facebook