Neil Gaiman képregényének adaptációja beváltotta a hozzá fűzött reményeket – nézzetek The Sandmant!

2022. 08. 18.

A The Sandman (melynek magyar alcíme Az álmok fejedelme lett) Neil Gaiman legendás képregénysorozatából született meg a Netflixnél, és bátran ajánlom azoknak is, akiknek lövésük sincs a sztoriról – én is így voltam vele.

Az angol fantasy és sci-fi irodalom egyik nagyágyúja, Neil Gaiman 1988 és 1996 között jelentette meg Amerikában a The Sandman című képregénysorozatát, melynek netflixes adaptációja néhány hete jelent meg a felületen. Mivel maga Gaiman is részt vett a fejlesztésben, joggal reménykedhettek a rajongók, hogy az hű lesz az eredeti változathoz, és a visszajelzések szerint be is igazolódtak várakozásaik. Én viszont ezelőtt nem voltam rajongó, többnyire tudatlanul ültem neki az álomvilágban (is) játszódó szériának, így aztán most szűz szemmel készült ajánlóm következik a világról, melyben jól megfér egymás mellett Káin, Ábel, Lucifer és a démonvadász Konstantin női változata is.

Sandman
Forrás: Netflix

A The Sandman sorozat címszereplője a fenti képen látható úriember, akit sok néven hívnak még világában – ő Morpheus, vagyis az Álom, aki a Végtelenek (Endless) héttagú családjának egyik tagja. Nem meglepő módon ő felel az emberek álmaiért, legyen az jó vagy lidérces, és őrzi birodalmát, ahová elalvás után látogatunk el. Testvérei között (akik az angolban mind D-betűvel kezdődő nevet kaptak) ott van még Halál, akit Gaiman fiatal lányként ábrázol, Vágy, Kétségbeesés és még sorolhatnánk.

Álom körül forog az első évad sztorijának fő vonala, akinek három varázserejű tárgyát ellopják, miután egy halandó, de mágiában járatos ember foglyul ejti őt közel egy évszázadra. Miután kiszabadul, elkezdi keresni sisakját, rubinját és homokkal teli tarsolyát is, közben pedig rádöbben, hogy birodalma darabjaira hullott távolléte során. Nagyjából így kezdődik történetünk, de korántsem csak erről szól, viszont spoiler nélkül nehéz beszélni róla, így inkább nézzétek meg!

A produkcióban új és ismerős arcok is feltűnnek, Tom Sturridge alakítja Álmot, a Trónok harcából ismert Gwendoline Christie Lucifert, David Thewlis (aka Lupin professzor) John Dee-t, de a stáblistában található még Boyd Holbrook, Patton Oswalt, Vivienne Acheampong, Charles Dance, Jenna Coleman, Stephen Fry, Kirby Howell-Baptiste, Mason Alexander Park, Donna Preston, Vanesu Samunyai és John Cameron Mitchell is.

A The Sandman első évadának néhány epizódja mintha kicsit kívül esne a történet folyásán – pedig nincs így – , ne is várjuk a lineáris sztorivezetést, de ez cseppet sem zavaró a néző számára. Csodás képek és tájak, különböző mitológiák és mondakörök szereplői tűnnek fel részről részre, így aki kíváncsi egy szokatlan, de érdekfeszítő fantasy-ra, az kattintson a Netflixre!