Barion Pixel Múzeumok Éjszakája 2022: holnapután ismét megnézhetjük, milyen egy éjszaka a múzeumban – Coloré

Múzeumok Éjszakája 2022: holnapután ismét megnézhetjük, milyen egy éjszaka a múzeumban

2022. 06. 23.

Holnapután immár huszadik alkalommal rendezik meg az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját, amelynek tematikája ezúttal az Újragombolt hagyományok.

Minden évben, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvége szombatján, vagyis ezúttal holnapután, június 25-én rendezik meg az ország egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját – immár huszadik alkalommal.

Akárcsak az előző években, a kiállítóterek és gyűjtemények ebben az évben is teljes erőbedobással – koncertekkel, tárlatvezetésekkel, filmvetítésekkel, vetélkedőkkel, interaktív eseményekkel, családi- és gyerekprogramokkal, valamint számos meglepetéssel – készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. 

Múzeumok éjszakája
Kép forrása: Facebook

Újragombolt hagyományok

„A hagyomány nem állóvíz. Mindig nyitott a valóságra, az újra, de az új sem tagadhatja a múltat, hisz nélküle gyökértelen lenne. A múzeumoknak és kiállítóhelyeknek kiemelt feladatuk a hagyomány őrzése, bemutatása és a tudás átadása a jövő nemzedékének. Vajon hogyan, milyen eszközökkel, milyen élményalapú megoldásokkal tudják átörökíteni a múltat a jövőbe?” – olvasható az idei tematika kapcsán a rendezvény honlapján, ahol település, intézmény, időpont és programtípus alapján is keresgélhetünk a változatos rendezvények, kiállítások vagy éppen gyerekprogramok között.

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. Ezért is tartják fontosnak megmutatni azt, hogy hagyományainkat, értékeinket „újragombolva”, azaz újszerű módon, a 21. századi audiovizuális igényeknek megfelelően, izgalmas, érdekes múzeumpedagógiai eszközökkel és társművészetek bevonásával mutassák be a látogatók számára.

Múzeumok Éjszakája best of

A kerek évfordulóra mintegy négyszáz intézmény közel kétezer programmal készül. Most kiemelünk néhányat, szerte az országból, a legizgalmasabb lehetőségek közül – természetesen a teljesség igénye nélkül.

Immerziv Klimt
Képünk illusztráció. Fotó: Kuti Noémi

Akik imádják a festményeket, képzelőerejük határtalan, és összeállítanák legóból a saját éjszakai tájképüket, nem kell mást tenniük, mint ellátogatni a Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokába, ahol akár foszforeszkáló legókockák felhasználásával építkezhetnek – egy kicsit újragombolva.

Az Álmok Álmodói kiállításon a Millenárison interaktív csillagászati élmény stand várja a gyerekeket a Svábhegyi Csillagvizsgáló jóvoltából. Lesz többek közt meteoritsimogató, távcsöves napészlelés, plüssbolygós Naprendszer modellezés, távcsöves égboltmegfigyelés, lézeres csillagképtúra.

Akik mérnöki tudásukat szeretnék bizonyítani, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban – egy óriási társasjáték keretein belül – felépíthetik a Szent István által alapított koronázó bazilikát. 

Ha valaki szereti az izgalmakat, akkor az abonyi művelődési házban és a Falumúzeumban a misztikus Drakula gróf nyomába eredhet egy éjszakai városi túrán, szabaduló játék keretében. (A program ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött.)

Tovább utazva nyugatra, Győrben a Kreszta-Házban a Kovács Margit állandó kiállításán a Nyomozz a korong körül! – térképes nyomozójátékkal várják a gyerekeket. 

A tatabányai múzeumban, a Bányászati és Ipari Skanzenben az érdeklődők a mélybe ereszkedhetnek, és a legkisebbek különböző érdekes feladatok mellett, elvégezhetik a bányamanóképzőt.

Budapesten a felnőttjegy 2200, a gyerekjegy (6-18 év közt) 1000 forintba kerül, hat éves kor alatt a belépés ingyenes. A megvásárolt karszalagok a rendezvény napján már délutántól érvényesek a fővárosi múzeumokba.