Barion Pixel Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok – Coloré

Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok

2022. 05. 17.

Az Álmok Álmodói 20 – Világraszóló magyarok, világformáló találmányok című kiállítás megtekintése kiváló program kicsiknek és nagyoknak. A jövő január végéig látogatható interaktív tárlat közel hatszáz magyar géniusz találmányát mutatja be a Millenárison.

Az Álmok Álmodói 20 olyan tudományos és technikai vívmányokat mutat be, amelyek megalkotói a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek: kíváncsi felfedezők, akik új földekre léptek, mérnökök, akik megépítették ötleteiket, tudósok, akik az univerzum rejtelmeibe férkőztek. Megmutatták a világnak, amit még csak ők láttak addig, vagy amiről csak ők álmodták még, hogy lehetséges.

A tudományos újdonságok felforgatják, újraértelmezik, jobbá teszik az életünket. A Szent-Györgyi által felfedezett C-vitamin, Semmelweis áttörése a gyermekágyi láz megelőzésében, Karikó Katalin mRNS-vakcinája, Goldmark színes televíziója, a Neumann számítógép-elv, Gábor Dénes hologramja mind-mind átformálta addigi világunkat, hétköznapjainkat.

Almok Almodoi
Kép forrása: Millenaris.hu

De a tudomány játék is: öröm- és nevetésforrás. Amikor a Rubik-kockát forgatjuk, ahogy nézzük az űrhajósok vicces trükkjeit a súlytalanságban, a számítógépes játékok vagy a bonyolult sakkjátszmák mind szórakoztatnak bennünket.

A tudomány élvezetes: egy szórakoztató rácsodálkozás az újdonságra. Ezt az élményt szeretné nyújtani látogatóinak az Álmok Álmodói 20, amely 20 évvel az első tárlat után most egy teljesen új kiállításanyaggal nyílik meg.

A közel hatezer négyzetméteres területen a tárlat 6+1 tudományterületet érint, ezek: a mobilitás, az orvoslás, az ipar, az agrárium, az infokommunikáció, a tér tudománya és a hely szelleme. A kiállítás közel másfél kilométernyi látogatói útvonalán folyamatosan váltják egymást az interaktív elemek: sétálhatunk egy óriási agyban, ahol játékosan ismerkedhetünk meg az idegrendszer működésévelrepülőgépbe szállhatunk, ahol a felhők között tanulmányozhatjuk a legjelentősebb hazai repülőmérnökök történetét, a Marson kalandozhatunk VR-szemüvegben, vagy éppen a Hold felszínéről csodálhatjuk meg a Földet, ami egy izgalmas dómvetítést rejt magában.

Bár az Álmok Álmodói 20 elsősorban a tisztán magyar tudósok, feltalálók és lángelmék által kitalált nagy dolgokat veszi sorra, olyan projekteket is érint, amikben „csak” fontos közreműködők voltak a hazai szakemberek. Például részt vettek műholdak alkatrészeinek kifejlesztésében, ami ugyan önmagában is megállja a helyét, de mégiscsak egy nagyobb rendszer részeként készültek el, az hívta ezeket életre, de itt említhetjük meg a nagyobb gyártóknak (Ford, Mercedes-Benz, Kia, Volkswagen) autókat tervező ipari formatervezőket is. 

A kiállítás 2023. január 31-ig a hét minden napján látogatható, 6 éves korig ingyenes. A családi jegy két felnőtt és egy gyermek számára biztosít kedvezményes belépést, de elérhető kiegészítő gyermek-napijegy, illetve senior napijegy is a nagyszülők számára.