Barion Pixel Újra moziban nézhetjük meg a klasszikus Star Wars-trilógiát – Coloré

Újra moziban nézhetjük meg a klasszikus Star Wars-trilógiát

2023. 05. 01.

A Corvin Mozi Budapesten ismét műsorra tűzi a klasszikus Star Wars filmeket. Május 4-én 19 órakor vetítik az Egy új reményt. Nagyjából egy héttel később, május 12-én 19 órakor a második részt, A Birodalom visszavág című filmet. Majd május 19-én szintén 19 órakor az eredeti trilógia utolsó részét, A Jedi visszatért.

A Corvin mozi oldalán kiemelik, hogy a filmek 1997-es, úgynevezett Special Edition változatát vetítik eredeti nyelven, magyar felirattal. Ez a Star Wars huszadik évfordulójára készült változat, amely számos változtatást tartalmaz, többek között módosított számítógépes effekteket, módosított párbeszédeket, újravágott felvételeket, újrakevert hangsávokat és hozzáadott jeleneteket.

Miket módosítottak az évek során a Star Warsban utólag? I. rész.

A film címe először csak Star Wars, vagy magyarul Csillagok háborúja volt. A regény-változatnak is ez a címe. 1980-ban a második rész volt az első film, ami sorszámot és alcímet kapott. Az Egy új reményt 1981-ben toldotta a címhez George Lucas.

A Special Edition számára néhány tatuini jelenetet megváltoztattak, valamint visszakerült egy törölt jelenet, amelyben Jabba a Hutt szerepel. Például a Jawák homokjárójának CGI-cseréje, Obi-Wan kunyhójának külső felvételének lecserélése egy új szögre, Mos Eisley-t új lényekkel, robotokkal és hajókkal egészítették ki. A kantinban lévő idegenek közül néhányat új CGI-designokra cseréltek le, és egy új felvétel is szerepel Han Solo és Greedo összetűzésénél. Az eredetiben Han hidegvérrel lőtte le a fejvadászt, de később ezt Lucas túl kegyetlennek találta, így új részeket vágott be, aminek Greedo lő először és Han önvédelemből gyilkol.

Star Wars
Kép forrása: George Lucas: Csillagok háborúja

Star Wars II. rész

A Birodalom visszavágban az Uralkodó hologramként való megjelenéséhez eredetileg egy maszkot viselő színésznő és egy férfi szinkronszínész alakította Palpatine-t. A 2004-es DVD-kiadásához és a későbbi kiadásokhoz ezt Ian McDiarmid új felvételeire cserélték, aki a későbbi filmekben játssza a karaktert.

Boba Fett jeleneteit a filmben eredetileg Jason Wingreen vette fel. Később A klónok támadása című filmben kiderült, hogy Boba a Temuera Morrison által játszott Jango Fett klónja. Ezért Morrison újra felvette Wingreen szövegét a film 2004-es kiadásához. Valamint ebben a részben is rengeteg apró változtatást eszközöltek, például újraszínezték R2-t egyes jelenetekben.

Star Wars III. rész

A Jedi visszatérben Jabba dialógusai feliratot kaptak, bár C-3PO fordítja a legtöbb szövegét. A film tetőpontján az Uralkodó erővillámmal kínozza Luke-ot, aminek hatására Darth Vader egy szakadékba dobja a sith-et. A jelenet eredeti változatában Vader nem beszél. 2011-es kiadástól kezdve azt mormolja, hogy „Nem”, majd egy elnyújtott „Nem!” kiáltást hallat, párhuzamot vonva A sith-ek bosszúja végén hallható, majdnem azonos kiáltásával. Vader színészének Sebastian Shaw-nak a barna szemét is digitálisan kékre változtatták, hogy megfeleljen Hayden Christensen szemszínének.

A film végén Anakin Skywalker erő-szellemként jelenik meg újra Luke-nak. Az eredeti változatban Sebastian Shaw játssza ekkor is, csak a maszk nélküli Vaderként. Később Hayden Christensenre cserélték, aki az előzménytrilógiában vette át a szerepét.

Star Wars
Kép forrása: George Lucas: Csillagok háborúja

Forrás: Corvin mozi, Wikipedia, Csillagháborúk

Borítókép forrása: George Lucas: Csillagok háborúja