Nyomasztó és tökéletes a Macska a forró bádogtetőn a Pesti Színházban

2023. 03. 13.

A Macska a forró bádogtetőn a Pesti Színház színpadán egy olyan régi történetet mutat be, ami a mai világban is megállja a helyét.

A Macska a forró bádogtetőn Tennessee Williams, amerikai drámaíró műve, amit 1955-ben mutattak be a Broadway-n. A nagy sikerre való tekintettel három évre rá már a drámából készült filmet is bemutatták Elizabeth Taylor és Paul Newman főszereplésével.

Magyarországon elsőként a Vígszínház mutatta be a darabot 1967-ben. A főszerepeket Ruttkai Éva és Darvas Iván játszotta, s ahogy a ’60-as évek Magyarországán, most, 2023-ban is ugyanúgy helye van a színpadon, mint bármikor, sőt: talán még jobban is!

Ilyen egy macska a forró bádogtetőn

A történet egy születésnapról és az azt megelőző pár óráról szól. Big Daddy, a család feje 65. születésnapját ünnepli, és rajta kívül mindenki tudja, hogy ez lesz számára az utolsó születésnap, hiszen gyógyíthatatlan beteg. Bár nincs tudatában annak, hogy halálos kórral küzd, már gondolkodik azon, hogy kire hagyja nehezen megszerzett, hatalmas vagyonát: nagyobbik fiára, Gooperre vagy annak öccsére, Brickre. Gooper teljesítette az elvárt feladatokat: megnősült, lett öt gyereke (és úton van a hatodik), ellenben Brick az alkohollal küzd, mert egykori legjobb barátját siratja évek óta. Ennek megfelelően házassága sem az igazi, mindennek ellenére Big Daddy inkább rá hagyná a vagyont.

A Macska a forró bádogtetőn napokkal az előadás után is zakatol a fejünkben
A Macska a forró bádogtetőn napokkal az előadás után is zakatol a fejünkben / Kép forrása: Vígszínház

A születésnapi szervezkedés idillinek is tűnhetne, hiszen Big Daddy felesége nagyon készül a napra, ahogy az unokák és Gooperék is. Egyedül Brick és a felesége, Maggie azok, akik nem rejtik véka alá, hogy semmi kedvük az egészhez, különösen azért nem, mert ismételten egy veszekedés kellős közepén vannak.

Maggie-t Szilágyi Csenge alakítja. Hol harsány, hol kétségbeesett, hol reménykedő, de foggal-körömmel ragaszkodik a férjéhez. Ő a macska, akinek hiába forró a bádogtető a lába alatt, próbál túlélni, és addig maradni, míg bírja. Szilágyi Csenge játéka lehengerlő: meg sem kell szólalnia, hogy érezzük, amit Maggie, és ha tehetnénk, segítenénk neki lejutni arról a bádogtetőről.

Bricket Brasch Bence alakítja, míg apját, Big Daddy-t Hegedűs D. Géza. Jó pár őszinte pillanat van a két szereplő között, melyek hol ijesztőek, hol szívmelengetőek. Big Mamát Igó Éva formálja meg, aki elképesztő lelkesedéssel örül a hírnek, hogy férje nem beteg, majd omlik össze a valós, rémisztő diagnózis hallatán.

A darab egyáltalán nem vidám, sőt: egy idő után még azok a szereplők is utat adnak valódi énjüknek, akik csak színjátékból voltak olyanok, amilyenek. Maggie, a macska már az elején őszinte: olyan az élet, amilyen, de ő kimondja, ha valami idegesíti, és azt is, ha valakit szeret vagy éppen gyűlöl. A történetet áthatja egyfajta kérdőjel Brick és legjobb barátjának kapcsolatáról, ám a családnak kisebb baja is nagyobb ennél, hiszen sokuknak csupán egy vágya van: megszerezni Big Daddy örökségét.

A darab végén több mindenen gondolkodhat a hazafelé ballagó néző: létezik-e akkora szerelem, ami valóban elviseli az alkoholizmust és a családon belüli erőszakot, illetve az is felmerülhet, hogy mennyit ér valójában a gazdagság, és hogy kinek mit is jelent gazdagnak lenni.

A Macska a forró bádogtetőn a következő hónapokban többször is látható a Pesti Színház színpadán.

Nyitókép forrása: Karsa Tímea