Barion Pixel Shakespeare még mindig hasít – Dühös vígjátékot mutat be a Vígszínház – Coloré

Shakespeare még mindig hasít – Dühös vígjátékot mutat be a Vígszínház

2022. 12. 08.

Shakespeare sosem megy ki a divatból. Így gondolja ezt a Vígszínház is, éppen ezért színpadra viszi az író utolsó vígjátékát, ami sokkal több egy hagyományos vígjátéknál: tragikomédia, szatirikus színmű és problémajáték egyben.

A Vígszínház nem először nyúl vissza Shakespeare-ig, ugyanis a már bemutatott Lóvátett lovagok, a Hamlet és a Rómeó és Júlia után ezúttal a Szeget szeggel című művét mutatják be. Ez a jól ismert brit drámaíró utolsó vígjátéka, ám nem a szó hagyományos értelmében, ugyanis ugyanúgy találhatunk benne drámát ahogy nevetést.

Shakespeare a Vígszínházban

A darab Bécsben játszódik, ahol fokozatosan elkezd virágozni az alvilág, egyre több lesz a bordélyház és a korrupcióért sem kell a szomszédba menni. A törvények hasztalanok, így a Kőszegi Ákos által megformált tehetetlen uralkodó átadja a stafétát Angelónak (Stohl András). Hiába bízik azonban abban, hogy ettől helyre áll a rend, Angelo nem éppen úgy tesz rendet, ahogyan ő elképzelte.

A darabot rendező Rudolf Péter így vélekedik az előadásról:

„A Szeget szeggel olyan kérdésekről szól, amikkel régóta nem tud megküzdeni a világ. Szinte amióta ember az ember. A történet középpontjában egy hatalmi játszma áll. Ez lehetőséget ad arra, hogy a hatalom természetrajzáról, túlkapásairól és összetettségéről beszéljünk. Mennyi szín, hányféle szemszög van ebben. Miként torzítja a hatalmon lévőt, a frissen hatalomra kerülőt és azokat, akik kiszolgálják azt. Arra törekszünk, hogy bemutassuk, semmi sem fekete-fehér.”

A készítők célja az, hogy rámutassanak: a legsötétebb időkben is jelen van a játékosság, csupán meg kell találni. Ezt megerősítendő, a díszlet a cirkusz világát idézi, a színészek pedig szinte végig a színpadon vannak az előadás alatt. A vidámnak tűnő környezet ellenére olyan komoly témák kerülnek elő, mint a könyörület és a szexuális szolgáltatás kapcsolata, illetve az is megfigyelhető, hogy a darabban szereplő züllött Bécs miben hasonlít a ma ismert világunkra.

Shakespeare műve vegyes érzéseket vált ki a nézőkből
A Szeget szeggel vegyes érzéseket vált ki a nézőkből / Kép forrása: Vígszínház / Juhász Éva

A főbb szerepekben láthatjuk még Balázsovits Editet, Seress Zoltánt, Wunderlich Józsefet és Márkus Lucát is.

A Szeget szeggel bemutatója december 9-én lesz a Vígszínházban, majd további két alkalommal látható idén, és januárban tér vissza újra a színpadra.

Nyitókép forrása: Vígszínház / Juhász Éva