Barion Pixel John Krasinski az oroszok ellen ténykedik a Jack Ryan 3. évadában, amely tartalmában nem is áll olyan távol a kegyetlen valóságtól – Coloré

John Krasinski az oroszok ellen ténykedik a Jack Ryan 3. évadában, amely tartalmában nem is áll olyan távol a kegyetlen valóságtól

2023. 01. 09.

CIA-ügynökök jönnek-mennek, de ritkán tapasztalni olyan karaktert a filmvásznon, aki az ereje helyett az eszét használja. Kétségkívül ez a legerősebb pontja a Tom Clancy kötetéből készült Jack Ryan című sorozatnak, amelynek harmadik évada decemberben jelent meg az Amazon Prime-on.

Míg a filmkedvelők leginkább az Office és a Hang nélkül című alkotásokból, addig a bulvár világában otthonosak általában úgy ismerik John Krasinskit, mint Emily Blunt férje. Krasinski azonban nemcsak a felsoroltak miatt lopta be magát eddig a szívünkbe, hiszen immár harmadik alkalommal bújt a neves amerikai szerző, Tom Clancy egyik legkedveltebb figurájának, Jack Ryannek a bőrébe, amely olyan, mintha egyenesen rá szabták volna. 

Kicsoda Jack Ryan?

A történet egyértelműen Tom Clancy-nél kezdődik, hiszen George Lucas Star Warsához hasonlóan egy különleges világot hozott létre, amelyet Amerikában csak „Ryanverse”-nek, azaz Ryan univerzumának becéznek. Clancy 1984-ben eresztette útjára először közkedvelt főszereplőjét, azóta pedig összesen 17 kötetet vehettek a kezükbe a rajongók. Az író regényei talán azért is olyan különlegesek, mert főszereplője korántsem tökéletes: Jack Ryan egy egyszerű közgazdász, aki pályája kezdetén egy komoly hátsérülés miatt került ki a hadseregből, hogy aztán később óriásit szakítson a Wall Streeten, majd végül mégis a CIA szolgálatban kössön ki – kezdetben elemzőként, később pedig (miután gerincproblémáit orvosolták) terepügynökként. 

John Krasinski, Jack Ryan 3. évad, Emily Blunt
John Krasinski és Michael Kelly a Jack Ryan 3. évadának bemutatóján. Kép forrása: Northfoto

Nem meglepő, hogy a „Ryanverse”, s az iránta való szüntelen érdeklődés felkeltette Hollywood figyelmét, s ennek köszönhetően a már említett Krasinski főszereplésével készült el az első évad 2018-ban. (Beszédes, hogy a sorozatot 8 csillagosra értékelték az egyébként „finnyás” imdb-n.) Jack Ryan a harmadik évadban sem lazsál, hiszen egy újabb atomháborút kell megakadályoznia az „ősellenség” Amerika és Oroszország között erős aktuálpolitikai felhanggal, hiszen előkerül az orosz-ukrán háború és a posztszovjet államok megszállásának témája is. 

Krasinski, a mulya Jack Ryan

Keresve sem találhattak volna jobb színészt Jack Ryan szerepére, mint a kedves arcú John Krasinski: róla valóban elhisszük, hogy egy elemző igyekszik megmenteni a világot a totális háborútól. „Nagyon szeretem ebben a karakterben, hogy mindig helyesen próbál cselekedni, de mivel egy elemzőről van szó, kemény tényekkel támasztja alá a sokszor hajmeresztő engedetlenségét” – foglalta össze a karakter lényegét Ryan sorozatbeli főnöke, Wendell Pierce

„Mindenképp igyekeztünk szem előtt tartani a rajongók kívánságait, de a forgatást eléggé megnehezítette a pandémia” – fogalmazott Krasinski egy nemrég vele készített interjúban. „Jacknek ezúttal nemcsak az atomháborút kell megelőznie, hanem túl kell járnia a CIA eszén is, hiszen a kezdetek kezdetén ellene fordul az ügynökség. Összesen kilenc országban jártunk a harmadik évad forgatása alatt, elképesztő díszletek között mozogtunk, fantasztikus akciójeleneteket hoztunk létre. Számomra emiatt érzékelhető leginkább a történet intenzitása és az, hogy mi is forog kockán” – tette még hozzá. 

A Jack Ryan 3. etapját többek között Magyarországon forgatták, így a snittekben feltűnik a Margit híd környéke, a budai alsó rakpart, a Felix étterem és a New York kávéház is. A CIA-ügynök legújabb kalandjai az Amazon Prime-on érhetők el.

Borítókép forrása: Northfoto
Források: ITT és ITT