Barion Pixel Holtodiglan: egy idegtépő és fordulatos thriller a Netflixen – Coloré

Holtodiglan: egy idegtépő és fordulatos thriller a Netflixen

2022. 04. 21.

A Holtodiglant (Gone Girl) azoknak ajánljuk, akik nem riadnak vissza a hazugságoktól és a pszichopatáktól – legalábbis a filmvásznon.

David Fincher (Hetedik, Harcosok klubja, Zodiákus, Benjamin Button különös élete stb.) filmje nem új (2014-es), a Netflix nézői azonban úgy tűnik, csak mostanában fedezték fel maguknak: több országban is a top 10-be került az elmúlt hetekben.

A Holtodiglan egészen szokványosan indul. Nick (Ben Affleck) és Amy (Rosamund Pike) ötödik házassági évfordulójukra készülnek. Az ünnepnap reggelén azonban, Amy nyomtalanul eltűnik – illetve nem is annyira nyomtalanul, hiszen a házaspár konyhájában több helyen is vérnyomokat találnak a nyomozók. Ugyan az eltűnést Nick jelenti a rendőrségen, egyre több az arra utaló jel, hogy nem olyan ártatlan, mint amilyennek beállítja magát. Számos hazugságon érik, és időnként furcsán viselkedik, amivel még inkább magára tereli a rendőrség és a média figyelmét. A nyomozás során egyre több dolog utal arra is, hogy a látszólag boldog pár élete számos sötét titkot rejt. Izgalomból és csavarokból nincs hiány, a vége pedig igazi meglepetés… Nem akarunk spoilerezni, ezért a sztoriról többet nem is írunk, elárulunk azonban még néhány érdekességet a produkcióról.

Holtodiglan
Kép forrása: IMDb

A forgatókönyvet a nagy sikerű eredeti regény szerzője, Gillian Flynn írta, ez volt egyben élete első filmadaptációja. A megfilmesítési jogot eredetileg Reese Witherspoon szerezte meg Flynntől, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ő maga játssza majd el a főszerepet. Tervéről végül lemondott, miután megismerte a rendező vízióját, és rájött, hogy nem ő a megfelelő jelölt. Helyette többek közt Charlize Theron, Natalie Portman, Emily Blunt, Rooney Mara és Jessica Chastain neve is szóba került, de végül Rosamund Pike lett a befutó. Jó választás volt, mert a színésznő annyira hitelesen hozta a pszichopatát a filmben, hogy alakításáért 2015-ben Oscar-díjra is jelölték. (Valamiért nagyon testhezállóak számára a hasonló feladatok, legalább ennyire jól játszotta a szociopatát a Fontos vagy nekem c. filmben is, amit nemrégiben ajánlottunk olvasóinknak.)

A férfi főszerepre eleinte Brad Pitt, Seth Rogen és Ryan Reynolds tűnt a legesélyesebbnek, Tom Cruise pedig a meztelen jelenetek miatt mondott nemet. Ben Affleck esetében végül az győzte meg Finchert, hogy a színészről készült fotókat böngészve felfedezte: van neki egy jellegzetes mosolya, ami remekül passzol a főszereplő karakteréhez.

A teljes film ITT vagy ITT tekinthető meg, az előzetes pedig itt: