Barion Pixel Extrapolációk: őrületes szereplőgárdával érkezik az Apple TV+ klímaválságról szóló sorozata, amelynek Meryl Streep és Edward Norton is a részesei – Coloré

Extrapolációk: őrületes szereplőgárdával érkezik az Apple TV+ klímaválságról szóló sorozata, amelynek Meryl Streep és Edward Norton is a részesei

2023. 03. 11.

„Túl nagy a forróság ahhoz, hogy megengedjük magunknak azt a luxust, hogy utáljuk az embertársainkat” – hangzik el az Extrapolációk (Extrapolations) című sorozat trailerének legütősebb mondata, amely megadja a kellő felütést a klímaválságról szóló apokaliptikus történetnek.

Az Extrapolációk (Extrapolations) című sorozat azzal próbálkozik, amely David Attenborough-nak több évtized alatt több évtized alatt sem sikerült, vagy legalábbis nem olyan mértékben, hogy számottevő változást idézzen elő: igyekszik felhívni a figyelmet a klímaválság őrületes veszélyeire, ám a fizikailag is érzékelhető, tetemes méretű változások mellett az emberi faj történelmének boncolgatásába is belenyúl. Mindezt egy elképesztő stáblistával. 

Extrapolációk – Amit a sorozatról eddig tudni lehet 

Nagy fába vágta tehát a fejszéjét a Fertőzés (Contagion) rendezőjeként megismert Scott Z. Burns, aki – úgy fest –, képtelen elszakadni az apokalipszis gondolatátától (az említett, 2011-es filmben lényegében megjósolta a koronavírus-járványt). Alkotótársaival, a Magic Mike kapcsán hírnevet szerzett Gregory Jacobs-szal, Lindsey SpringerrelMichael Ellenberggel (The Morning Show) és Dorothy Fortenberry-vel (A szolgálólány meséje) megidézik a klímaváltozás sújtotta Föld közeljövőjét, ahol már a bőrünkön is érzékelhető, kaotikus állapotoknak lehetünk szemtanúi, s elszenvedői. 

A nyolcrészes, egyenként egy-egyórás etapok nyolc különböző történetet mutatnak be, s a szinapszis szerint munkáról, szerelemről, hitről és családról szóló sztorikkal találkozhatunk, mindezt azokkal a döntésekkel megfűszerezve, amelyeket a pusztuló bolygó miatt kénytelen meghozni az emberi faj. A több szálon futó cselekményekben mindössze egyetlen közös pont van: a fennmaradásért folytatott, egyetemes küzdelem

Nagy remények és őrületes szereplőgárda

Noha már önmagában a történet is erősnek ígérkezik, a legnagyobb érdeklődést mégis az elképesztő szereplőgárda váltotta ki eddig. A február 15-én közzétett, első előzetesben ugyanis olyan nagyágyúk bukkannak fel, mint Sienna Miller (Torta), Meryl Streep (Az ördög Pradát visel), Kit Harington (Trónok harca), Edward Norton (Harcosok klubja), Gemma Chan (Kőgazdag ázsiaiak), Marion Cotillard (Eredet), Tobey Maguire (A csodálatos pókember), David Schwimmer (Jóbarátok) és Indira Varma (Obi-Wan Kenobi). 

Extrapolációk, Edward Norton, Meryl Streep
Edward Norton is szerepel az AppleTv+ legújabb dobásában, az ExtrapolációkbanKép forrása: Shutterstock/PuzzlePix

Trónok harcából és az Obi-Wan Kenobi sorozatból ismert Indira Varma ezúttal egy Elon Musk-szerű karaktert alakít majd a sorozatban, jobban mondva annak képzelte magát a forgatás alatt. 

Az én epizódom központjában az a kérdés áll, mennyire játszhatunk emberként Istent. Már a Star Wars sorozat kapcsán is elgondolkodtam azon, vajon meddig megyünk el egyetlen ember megmentéséért, s hogyan cselekszünk akkor, ha egy egész bolygó megmentése a cél? Mindig a jó cselekedet vezérel minket kezdetben, de a jó szándék valahogy elkorcsosul út közben

 – fejtegette a kérdést a The Guardiannek adott interjújában. 

Az Extrapolációk (Extrapolations) három epizóddal, március 17-én landol az Apple TV+-on, majd hetente új részekkel jelentkezik ugyanitt. 

Borítókép forrása: Shutterstock/PuzzlePix
Források: ITT és ITT