Évmilliókat átívelő tematikus túra Ipolytarnócon

2022. 01. 26.

Izgalmas családbarát programot ajánl a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál. A különleges túra egy 17 millió évvel ezelőtti szupervulkáni kitörés által eltemetett Ősvilági Pompeji szentélyébe vezet, és számos látnivalóval kecsegtet.

2022. január 29-én egy tíz kilométeres, szakvezetéses túra keretében a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark ipolytarnóci beléptető kapujától a szlovák oldalon megbúvó különleges fatörzsbarlangig nyúló területet ismerhetik meg az érdeklődők.

Sőt, ennél még sokkal többet is: a terepbejárást követően a látogatók kandalló mellett pihenhetnek meg, vagy melengethetik a miocén erdő didergő ősállatait és a bükkábrányi fákat. Az Ősfenyő Belépő fogadóépületben digitális terepasztalon domborzatot formálhatnak, interaktív kiállításon ismerhetik meg a Kárpát-medence születését, érintőfalon hozhatják mozgásba az animált régmúltat, és szimulációs négydimenziós időutazáson élhetik át a vulkánkitörést megelőző pillanatokat. A sokféle programlehetőség azoknak is alkalmat ad egy félnapos kiruccanásra, akik nem vállalkoznak a kalandtúrára.

interaktív kiállítás, Ipolytarnóc
Megelevenedő állatok az érintőfalon / Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A túra részletei

Találkozó az Ősfenyő Belépő fogadóépületben 2022. január 29-én 11 órakor. A túra időtartama kb. 2 óra 30 perc, a program várható vége 14 óra 30 perc.

Útvonal: 10 km-es, közepesen nehéz terepviszonyú túra az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől a szlovák oldali mucsinyi fatörzsbarlangig, majd a határsáv érintésével vissza, megfelelő ruházat és lábbeli viselése ajánlott.

A programhoz előre be kell jelentkezni. Részletekért kattints IDE.

A pandémia miatt változhat a program

Figyelem: A résztvevőknek a határátlépés miatt a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának érvényben levő rendeletét is be kell tartani. Erről előzetesen a Konzuli Szolgálat honlapján tájékozódhatnak.

fatörzsbarlang, túra, Ipolytarnóc
A különleges fatörzsbarlang / Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Minden Szlovákiába belépő személynek, így az oltással rendelkezőnek, illetve 12 év és 2 hónapos kort betöltött kiskorúnak is regisztrálnia kell magát a https://korona.gov.sk/ehranica/ oldalon és az uniós digitális Covid-igazolvány kinyomtatott példányát is fel kell mutatniuk ellenőrzéskor. A 12 év és 2 hónapos kor alatti személyek esetében a felnőtt kísérő beoltottsága a mérvadó. Mivel a mobil elérés a határsávban korlátozott ezért ajánlott a megfelelő dokumentumok kinyomtatott példányaival felvérteződni.

Nyitókép forrása: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság