Ősvilági Pompeji, makierdő, bobpálya és csillagpark – 4 fantasztikus hazai úti cél

Szubjektív válogatás egynapos, komplex élményt nyújtó, bakancslistás magyarországi célpontokból és azokból, amiket évtizedes turisztikai újságírói múlttal a hátam mögött akár ma is szívesen felkeresnék újra. Közhelynek hangzik, de igaz, hogy Magyarország tele van érdekesebbnél érdekesebb úti célokkal. Hajrá, kalandra fel!

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Ipolytarnóc Nógrád megye északi részén, a szlovák határ közelében fekszik. Budapesttől körülbelül két óra az út autóval, de megéri, mert fantasztikus időutazást tehetünk a régmúltba. Az Ősvilági Pompejinek is nevezett területet egy 17 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa konzerválta, aminek köszönhetően a késői utókor egy profin kialakított, izgalmas, egész napos elfoglaltságot nyújtó bemutatóhelyen kirándulhat az egykori trópusokra. A legfontosabb látnivalókat – cápafogak, kövesedett fák, levéllenyomatok, ősállati lábnyomok – vezetett túra keretében lehet megismerni a geológiai tanösvényen.

Hologram Ipolytarnoc
Hologramos bemutató Ipolytarnócon / Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A holografikus vetítés, az interaktív érintőfal, a 4D-s mozi, a lombkorona-sétány, a miocén erdő, a bükkábbrányi fák együttese és a játszótér még mindig csak egy része a kínálatnak. A Miocén park kávézójában ebédelni is lehet, és grillezésre, bográcsozásra alkalmas helyet is kialakítottak. A terület a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapuja, ami számos környékbeli látványosságra is felhívja a figyelmet.

Nyíregyházi Állatpark

Tudtad, hogy a Nyíregyházi Állatpark 2015-ben és 2018-ben is megkapta az „Európa állatkertje” címet? Az elismerés nem véletlen: egyedülálló módon mutatják be a mintegy 5 ezer állatot a 30 hektáros tölgyerdőben. Különleges bemutatókat is tartanak, például fókashow-t és papagáj-bemutatót, a bátrabb vendégek pedig félmajmok között sétálhatnak a makierdőben.

Fokaetetes
Fókashow a Nyíregyházi Állatparkban / Fotó: Facebook

Az Óceneráriumban 500 ezer literes, üvegfolyosós akvárium mutatja be a tengerek és óceánok állat- és növényvilágát a homokpadi tigriscápától kezdve a színpompás trópusi halakig. A Zöld Piramis egy interaktív esőerdőház, amit vagy kényelmes sétával lehet bejárni, vagy pedig a nagyobb kihívást jelentő kalandösvényen, vízesés mellett, függőhidakon. Vár még minket Tarzan ösvénye és a maszáj falu, a hatalmas röpdét is magában foglaló Victoria ház, az Andok kalandok és az Ausztrál ház a kengurukkal, dingókkal, kakadukkal és a vicces nevű kacagójancsival.

Zemplén Kalandpark, Sátoraljaújhely

„Megnéztem a drótkötélpályát, azután azt mondtam a barátnőmnek, üljünk be egy kávéra, hátha megjön a bátorságom. Nem jött meg.” – mesélte egy ismerősöm, akit egyébként sportosnak tartottam. Ez volt az a pillanat is, amikor igazán kíváncsi lettem a helyre és az attrakcióra, ami ezt a reakciót váltotta ki belőle. A cikk írásának időpontjában sajnos nem üzemel a Sólyom nevű átcsúszó kötélpálya, amin 80 órás kilométerről tehetjük meg a Szár-hegy és a Magas-hegy közötti mintegy 1 kilométeres távot, de érdemes betervezni a felkeresését.

Bobozas
A Zemplén Kalandparkban éjszakai bobozáson is részt vehetsz / Fotó: Facebook

A Zemplén Kalandparkot ráadásul ettől függetlenül is érdemes felkeresni, hiszen egyebek mellett itt található Magyarország legmagasabb – kívül 20 méteres, belül 18 méteres – mászófala, ami összesen 400 nm mászható felületet kínál. A bobpálya szintén méreteivel tűnik ki: 2275 méteres hossza nemcsak az országban a leghosszabb, hanem térségünkben is. A Sátoraljaújhelyi vár és maga a város pedig további programokat kínál.

Zselici Csillagpark, Zselickisfalud

Ez az a hely, ahová vissza kell mennem, mert amikor ott jártam, végig borús volt az ég. Pedig a Zselici Tájvédelmi Körzet szívében létrehozott Zselici Csillagparkban az alacsony fényszennyezettségnek köszönhetően gyönyörködni lehetett volna a csillagos ég látványában. A szabadtéri helyszíneken, a kilátóban és a pihenőpontokon bárki szerencsét próbálhat, a csillagvizsgáló programjain viszont bejelentkezés után lehet részt venni.

Zselici Csillagpark
Felfedezheted a csillagos égbolt csodáit a Zselici Csillagparkban / Fotó: Facebook

Egy tipp: a Perseida meteorraj augusztus közepén éri el a maximumát Magyarországon. Ha sikerül eljutnod a Zselici csillagparkba, akkor igazán különleges élményben lehet részed. A Kaposvártól kb. 25 kilométerre található Ropolyi-tó mellett pedig tornácos-nádfedeles tájház, csónakázótó és turistautak sokasága várja a látogatókat.

Nyitókép forrása: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Ha tetszett a cikk, mutasd meg az ismerőseidnek is!

NEKED AJÁNLJUK

Hűtsd le magad egy vegán kapros töklevessel!