Barion Pixel Eötvös Péter újabb operája érkezik a Bartók Tavaszra! – Coloré

Eötvös Péter újabb operája érkezik a Bartók Tavaszra!

2022. 04. 11.

Újabb programajánlót hoztunk az egész áprilisban tartó művészeti hetek kínálatából, méghozzá Eötvös Péterrel a főszerepben.

A berlini opera, a Staatsoper kérte fel Eötvös Péter világhírű zeneszerzőnket még 2020-ban a Sleepless (Álmatlanság) című mű megírására. Az „opera-balladaként” aposztrofált alkotás itthon a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretén belül lesz először hallható, méghozzá április 12-én a Nemzeti Hangversenyteremben, koncertszerű előadásban.

EÖTVÖS PÉTER
Forrás: Csibi Szilvia / MÜPA

A zeneszerző, aki egy ideje ismét itthon él, operáihoz könyvekből merít ihletet, erről mesélt a Bartók Tavasz Magazinnak adott interjújában: „Mivel nem magamnak írok, hanem az operaháznak, ahonnan a megkeresés érkezett, ismernem kell az adott nemzeti kultúrát, és a megrendelő kiléte is alapjaiban befolyásolja a témaválasztást. Ha felkérést kapok, a feleségemmel – aki egyben a librettistám is – nekiállunk anyagot gyűjteni: húsz, akár harminc könyvet is végigolvasunk és megbeszélünk, majd konzultálunk róluk a megrendelő operaházzal.” Most bemutatásra kerülő, tizenharmadik művéhez a norvég Jon Fosse Trilógia című kötetéből merített ihletet. A Sleepless „főszereplője két tizenéves fiatal, akik gyereket várnak, de semmijük sincs, kilátástalan a jövőjük, és a környezetükben élő felnőttektől sem számíthatnak segítségre. Valahányszor azt látja a fiú, hogy nem tud másként javítani a lány és a születendő gyermek helyzetén, sorra eltünteti az embereket, akik kiközösítették őket. Három gyilkosságot követ el, így végül felakasztják. És itt jön az opera fő kérdése: szabad-e egy tizenéves fiúnak a családja megmentéséért megölni azokat, akik megtagadták tőlük a segítséget?”

220412 Nfz C Csibi Szilvia Mupa 1
Forrás: Csibi Szilvia / MÜPA

Az érdeklődők április 12-én egy koncertszerű előadást láthatnak majd, melyre még nem volt példa az opera előadásának történetében. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart maga a szerző fogja vezényelni, a főbb szerepekben Victoria Randemet, Linard Vrielinket és Katharina Kammerlohert láthatja a közönség.

Jegyvásárlásért és további infóért kattintsatok ide.