Barion Pixel Ha április, akkor Bartók Tavasz! – Coloré

Ha április, akkor Bartók Tavasz!

2022. 04. 04.

A tavasz kezdetével elindulnak a különböző programok és fesztiválok, melyek közül elsőként a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket ajánljuk!

Elsőként tavaly, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján rendezték meg az eseménysorozatot. A rendezvény különböző zenei stílusokon keresztül mutatja be Bartók Béla életművét. Kortárstól kezdve a komolyzenén át a jazzen keresztül emlékezhetünk egyik legnagyobb magyar zeneszerzőnkre, amit különböző táncok és képzőművészeti alkotások tesznek teljessé.

A rendezvény célja, hogy Magyarországot még vonzóbbá tegye a kulturális élet iránt érdeklődőnek, nemcsak határokon belül, hanem azokon túl is.

Az összművészeti fesztivál különlegessége, hogy az ország több pontján élvezhetőek a különböző alkotások, nemcsak zenében, hanem irodalomban, táncban és képzőművészetben is.

,,Bartók Béla az életünk része”

-fogalmazott Uri Caine, zeneszerző-zongorista, aki különleges Bartók-projektet mutat be a budapesti közönségnek, melyet Lukács Miklóssal, Várallyay Petrával és Szandai Mátyással mutat be.

Az ismert norvég író, Jon Fosse műve Eötvös Péter zeneszerzőt ihlette meg: Sleepless című operáját nemcsak bemutatni szeretné az eseményen, hanem azt is reméli, hogy később is fogják játszani, amikor a jövő embere a zenén keresztül kapcsolatot próbál keresni a múlttal.

Branford Marsalis Quartet
Branford Marsalis Quartet / Kép forrása: Bartók Tavasz

A Grammy-díjra jelölt kontratenor, Anthony Roth Costanzo is tiszteletét teszi Magyarországon: Vashegyi György vezényletével mutatja be a Müpa közönségének, hogy mire képes.

A zenerajongók ünnepén többek közt olyan művészekkel találkozhatunk, mint David Fray, Várdai István, Baráth Kristóf vagy a Liszt Ference Kamarazenekar.

A fővárosi fesztiválidőszak április elsejétől 17-ig tart, ám ez nem jelenti a programok végét, hiszen április 21-től több magyar nagyváros, így Miskolc, Győr, Debrecen, Pécs és Szeged is otthont ad a Bartók Tavasz eseményeinek. Arturo Sandoval, Ramón Vargas és Maxim Vengerov is azért utazik el hozzánk, hogy élőben élvezhessük produkciójukat.

A teljes fővárosi és országos program megtalálható a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek honlapján, illetve a Bartók Tavasz Magazinban további érdekességeket olvashatunk a fellépőkről és a programokról.

Nyitókép forrása: Bartók Tavasz