Barion Pixel Béres Judit: Élet a sorok között c. könyve az irodalomterápia berkeibe kalauzol – Coloré

Béres Judit: Élet a sorok között c. könyve az irodalomterápia berkeibe kalauzol

2022. 08. 11.

Azt mondják, olvasni azért jó, mert ezernyi életet megélhetünk általa. A pszichológia egy újfajta ága, az irodalomterápia által viszont nem csak empátiánkat fejleszthetjük tökélyre, hanem személyiségfejlődésünkhöz is sokat tehetünk hozzá. Ehhez a folyamathoz szolgál gyakorlati tanácsokkal Béres Judit új kötete, az Élet a sorok között.

Élet a sorok között – Szó szerint!

Ugyan vannak, akiket rémálomként kísértenek a középiskolás irodalomórák egysíkú műelemzései, az utóbbi években új pszichológiai irányzat bontakozott ki ezek mintájára: az irodalom- vagy biblioterápia. A trend egyfajta művészetterápiás módszerként értelmezendő, amely ­– a szövegek értelmezése által – segíti a befogadókat kommunikációs vagy épp problémamegoldó készségeik fejlesztésében.

Nem véletlen, hogy a bookline jelenlegi adatai szerint Dr. Béres Judit Élet a sorok között című könyve az előkelő ötödik helyet tudja magáénak a leggyakrabban vásárolt alkotások sorában, hiszen a kötetben a pszichológus olyan, gyakorlatorientált tanácsaival találkozhatunk, amellyel megérthetjük, pontosan hogyan működik a biblioterápia. Béres könyve abban az esetben lehet telitalálat, ha épp elakadással küzdünk életünkben: legyen szó akár párkapcsolati, munkahelyi vagy financiális problémáról. A szerző állítja: az irodalmi szövegek olvasása és az írás által újfajta nézőpontból láthatjuk saját helyzetünket, emellett kitisztul látásmódunk azügyben, mi történik bennünk és körülöttünk valójában.

Béres Judit, Élet a sorok között, könyv, napijó
Dr. Béres Judit Élet a sorok között című alkotása gyakorlati tanácsokkal látja el az irodalomterápia iránt érdeklődőketKép forrása: Libri.hu

Dr. Béres Judit – A pszichológus, aki nem ma kezdte

Közkeletű szófordulattal élve Dr. Béres Judit „nem ma kezdte”: a Magyar Irodalomterápiás Társaság (amelynek egyébként ő az elnöke) weboldalán található adatok szerint Béres olasz-irodalomszakos bölcsészként, középiskolai tanárként és könyvtárosként végzett a Pécsi Tudományegyetemen, majd 2010-ben szerzett PhD-fokozatot az egyetem pszichoanalízis programjában, később neveléstudományból habilitált. 2013-ban tette le irodalomterapeuta vizsgáját, azóta már a PTE BTK biblioterápia szak vezetőjeként tevékenykedik. A tudományos munka mellett termékeny íróról van szó, hiszen számos ismeretterjesztő közlemény és két kötet is fűződik a nevéhez. 

A szakember nemrég egy vele készített interjúban ecsetelte kedvenc terápiájának előnyeit, emellett kiemelte, hogy az irodalomterápia egyéb irányzatokkal is kiválóan társítható, így ezek új eszközökkel gyarapíthatják a pszichológusok munkáját. Béres szerint az is előfordul, hogy egy-egy személy kiegészítő jelleggel végzi az irodalomterápiás csoportüléseket a pszichológussal való együttműködés mellett, amelynek (már említett) előnye, hogy általa újfajta a megoldási stratégiákat sajátíthat el. Nem ördögtől való példa, hogy a képzett szakemberek kórházak onkológiai osztályán dolgoznak együtt biblioterápiás csoporttal, ugyanakkor a gyerekek fejlesztésében is hasznos lehet ez az irányzat az iskolák gyermekkönyvtáraiban, vagy akár az órákon. 

Béres Judit könyve méltó kezdete lehet az irodalomterápiával való megismerkedésnek, hiszen az Élet a sorok között gyakorlatfókuszú példáin keresztül csökkenthejtük általános szorongásunkat, javíthatjuk önértékelésünket, s megtanulhatjuk kezelni a testünkhöz, környezetünkhöz és a természethez való viszonyunkat. 

Ez is érdekelhet

A kényszeres vásárlás nemcsak hóbort: veszélyes függőséggé is válhat!

Nincs nő a világon, aki ne szeretne vásárolni. Az egyszerűnek tűnő gyakorlat viszont kóros méreteket is ölthet, ez a dopamine dressing vagy örömöltözködés, amikor a vásárlás pillanatnyi örömével igyekszünk elűzni az általános frusztrációnkat. De vajon megéri-e kifosztani saját magunkat ahelyett, hogy szembenéznénk legnagyobb félelmünkkel: valami hiányzik az életünkből. Cikkünkből kiderül.

Borítókép forrása: Libri.hu