Barion Pixel Olyan grandiózusra sikeredett A nemzet aranyai végső előzetese, hogy még mindig elsírnánk magunkat 13 fürdőgatyás férfitől – Coloré

Olyan grandiózusra sikeredett A nemzet aranyai végső előzetese, hogy még mindig elsírnánk magunkat 13 fürdőgatyás férfitől

2023. 03. 07.

Végső előzetest kapott az április 20-án debütáló A nemzet aranyai című dokumentumfilm, amely a magyar vízipólós aranygeneráció fénykorát dolgozza fel.

„Vízipólóban még mindig mi vagyunk a császárok” – hangzik az ikonikussá vált reklám szövege, s nehezen lehetne jobb szlogent találni A nemzet aranyai című dokumentumfilmnek, amely dr. Kemény Dénes csapatának elképesztő diadalmenetét mutatja be az aranycsapat szemszögéből. 

Kásás, Benedek, gól! 

Grandiózus előzetessel rukkoltak elő A nemzet aranyainak alkotói: a csaknem kétperces trailer kapcsán még annak is feláll a hátán a szőr, aki csak édesapja elmondásából ismeri dr. Kemény Dénes csapatának elképesztő teljesítményét. 

A Nemzet Aranyai 2
A Nemzet Aranyai április 20-tól látható a mozikban. Kép forrása: A nemzet aranyai Facebook oldal

Pedig nem akármilyen rezuméról van szó: 1997 és 2008 között egyetlen csapattól rettegett minden nemzet a mérkőzések alkalmával, mégpedig a magyartól. Nem ok nélkül, hiszen Kemény csapata tizenkét év alatt három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, illetve két világliga- és egy világkupa győzelmet söpört be. 

A nemzet aranyai – Amit a filmről tudni lehet

Ezt az időszakot eleveníti fel a Zákonyi S. Tamás (Szabadság szerelem, BÚÉKAz unoka) producer, rendező vezetésével készült A nemzet aranyai, amelyben szakértők, s a válogatott tagjai elemzik elképesztő egyéni és csoporttevékenységüket, hogy közelebb kerüljünk teljesítményük megfejtéséhez, egyúttal megértsük azt az alázatra épülő sportszellemiséget, amely áthatotta a fiúk mindennapjait. 

Az alkotás egyaránt tartalmaz a csapattagokkal készült friss beszélgetéseket és archív felvételeket: ember legyen a talpán, aki kibírja könnycsepp nélkül a 2020-ban elhunyt Benedek Tibor néhány másodperces monológját a trailerben, amit aztán Hajdú B. István közvetítéseinek aranyköpései oldanak fel. 

Benedek mellett a teljes aranycsapat feltűnik a dokumentumfilmben, így láthatjuk Kásás Tamást, dr. Kiss Gergelyt, Biros Pétert, dr. Molnár Tamást, Szécsi Zoltánt, Fodor Rajmundot, Vári Attilát, dr. Steinmetz Barnabást, Madaras Norbertet, Varga Tamást, Gergely Istvánt, Kósz Zoltánt, Varga Zsoltot, Märcz Tamást, Székely Bulcsút, Varga Dénest, Varga Dánielt, Hosnyánszky Norbertet, Kis Gábort és dr. Steinmetz Ádámot is, akik személyes emlékeikkel gazdagítják a történetet. 

Remek érzés újra együtt dolgozni a csapattal és felidézni a számomra kedves emlékeket, amik az archív felvételeknek és frissen készülő beszélgetéseknek köszönhetően a vásznon is megelevenednek majd

– nyilatkozta tavaly ősszel Kiss Gergely, aki aktív szerepet is vállalt a film elkészítésében. 

Az alkotás eredetileg 2022 decemberében került volna a mozikba, végül 2023. április 20-ra tűzték ki a bemutató időpontját. A Nemzeti Filmintézet gyártás-előkészítési támogatásban részesült dokumentumfilm a Fórum Hungary forgalmazásában kerül a mozikba. 

Borítókép forrása: A nemzet aranyai Facebook oldala

/szelavi/napijo/a-nemzet-aranyai-elozetes-vizilabda/