Barion Pixel A habán kerámiák nyomában – A Magyar Nemzeti Múzeum legújabb gyöngyszemei – Coloré

A habán kerámiák nyomában – A Magyar Nemzeti Múzeum legújabb gyöngyszemei

2023. 05. 10.

Egészen a hónap végéig láthatóak a habán kerámiák a Magyar Nemzeti Múzeumban, melyeknek rendkívüli történetén csak szépségük mutat túl.

A Hónap Kincsei lettek a habán kerámiák a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az intézmény fontosnak tartja, hogy minden egyes hónapban értéket mutasson, és ez most sincs másképp, ugyanis Dr. Bolla Kálmán jóvoltából egy nyolcdarabos készlet került a Múzeum falai közé. A különleges színvilággal és mintákkal díszített darabok a 17. és 18. századból valóak, így rendkívül egyediek.

A habán kerámiák története

A kerámiák Dr. Bolla Kálmán tulajdonában vannak. Adományával emléket szeretett volna állítani szüleinek, akiktől ő maga is örökölte a darabokat. A kerámiák olyannyira a szívéhez nőttek, hogy kettőt ő maga vásárolt hozzájuk.

A németajkú habán mesterek műveit bár vizsgálják a hozzáértők, továbbra is több kérdést felvet egy-egy minta, és az, hogy pontosan mi ihlette őket. A hét tál és tányér rendkívül változatos mintái és formái bevezetik a látogatókat a régi idők stílusába. A tárlaton látható kis kanna fedelén Thököly Imre, a protestáns hadak vezérének portréja látható, a kísérőfelirat pedig Zrínyi Ilonát idézi meg.

A habán kerámiák egyik legérdekesebb darabja több titkot is rejt
A habán kerámiák egyik legérdekesebb darabja több titkot is rejt / Fotó: Karsa Tímea

A habánok Magyarország tájain élő közösségei már az 1500-as években is gyártottak ónmázas edényeket, amire egyedül ők voltak képesek egész Európában. Az ónmázzal fedett edényeken leginkább a kék és a sárga különböző árnyalatait használták, de a zöld is gyakran megjelenik. A kerámiák között találhatunk olyanokat, amiket kifejezetten díszítésre készítettek, de olyanokat is, amiket arisztokraták használtak mindennapjaik során.

A kerámiák a Múzeum alulájában láthatóak egészen 2023. május végéig.

Nyitókép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum