Barion Pixel 355, a Netflix újhullámos akciófilmje: ha nők összefognak, ott kő kövön nem marad – Coloré

355, a Netflix újhullámos akciófilmje: ha nők összefognak, ott kő kövön nem marad

2022. 05. 07.

A 355 az akciófilmekre jellemző, klasszikus történetszálat helyezi új köntösbe: amikor egy szigorúan titkos hightech fegyver zsoldosok kezébe kerül, a CIA különleges ügynöke, Mace Brown úgy dönt, az ügynökség nélkül veszi fel a kesztyűt az ellenséggel, mindeközben pedig hű segítőtársakra lel kolleganői személyében.

A Netflix 355 című akciófilmje a legkülönfélébb női karaktereket vonultatja fel újhullámos akciófilmjében, így lehet, hogy olyan nevek bukkannak fel a stáblistában, mint Jessica Chastain, Bingbing Fan, Diane Kruger, Penélopé Cruz, Lupita Nyong’o. Túl szép, hogy igaz legyen? Aligha!

A címválasztás egyébként nem véletlen, hiszen az alkotás az első női kémnőről kapta a nevét, akit a mai napig a 355-ös ügynökként emleget a történelem. A filmben szerepel egy makacs CIA ügynök, de hamar előkerül egy öntörvényű német kém, egy brit ex számítógép-specialista, a gyönyörű (ám akciók során teljesen haszontalan) kolumbiai pszichológus, de még egy kínai mágnás is felbukkan a pörgős tempójú akciófilm vége felé, amelynek Chastain egyébként nem csak a főszereplője, hanem a producere is. 

Tammie Faye, bemutató, Jessica Chastain
Jessica Chastain nem csak főszereplője, hanem producere is a 355-nekKép forrása: Northfoto

„Úgy látom, hogy a filmiparban jelenleg valamiért nem csinálnak akciófilmeket női főszereplőkkel. (Vagy legalábbis nem olyanokat, amelyek komédiába hajlanak a végén…) Amikor a Zero Dark Thirty-ben játszottam, a felkészülés során találkoztam olyan nőkkel, akik jelenleg is kémkedéssel foglalkoznak, de a filmiparban valahogy még nem jutottunk el odáig, hogy megjelenítsük ezeket a női sorsokat. Egészen mostanáig,” – fejtette ki a véleményét Jessica Chastain arról, miért is vágott bele a 355 forgatásába.

A színésznő és karaktere, Mace Brown egyébként sokban hasonlítanak, hiszen ahelyett, hogy Chastain kaszakőrt használt volna, a legtöbb jelenetet saját maga játszotta még akkor is, ha azok nem kevés veszéllyel jártak. „Egy verekedős jelenetet forgattunk, ahol a be kellett vernem a végén a fejem a földbe. A talaj márványborítású volt, én pedig rosszul ítéltem meg a távolságot, így tényleg beütöttem a fejem a márványba. Ezek után egy reccsenést hallottam, majd irány a kórház.” 

Chastain és kollégái végül ép bőrrel megúszták a forgatást, hogy elmesélhessék Mace Brown történetét: miután Mace-t átveri szerelme, a szuperkém egy nőkből álló, elszánt csapatot gyűjt maga köré, hogy megbosszulja az átverést és megmentse a világot a pusztulástól. A film egyébként nem csak a hölgyek, hanem a gyönyörű forgatási helyszínek miatt is megnézendő, hiszen Párizstól Marokkón át egészen Shanghajig vezet az ötös fogat útja. 

Az Imdb-n 5,3-ra értékelt, 355 című akciófilm megtekinthető a Netflix kínálatában. 

Borítókép forrása: Northfoto