Barion Pixel Amerika első kémnője, avagy ki volt a 355-ös ügynök? – Coloré

Amerika első kémnője, avagy ki volt a 355-ös ügynök?

2022. 01. 07.

Január 7-én jelenik meg a mozikban a Jessica Chastain és Sebastian Stan nevével fémjelzett kém-akciófilm, a 355. A trailerből kiderül, hogy a név George Washington első kémnőjének történetére utal, így a CIA berkeiben dolgozó Chastain karaktere is ezt a fedőnevet adja annak a nemzetközi alakulatnak, amelyet a világ legjobb női ügynökeiből állít össze. De ki is volt pontosan a 355-ös ügynök?

A kémkedést, mint foglalkozást tipikusan férfiszakmának gondoljuk – elég, ha eszünkbe jut a filmtörténelem legismertebb titkosügynöke, James Bond, akinek a nők legtöbbször “csak” szerelmei és/vagy ellenségei voltak a mozijaiban. Pedig az idők során nem egy híres kém került ki a gyengébbik nem soraiból, az 1900-as évek hírhedt kémnőiről már írtunk, de most menjünk vissza még nagyjából kétszáz évet az időben, majd pedig ugorjunk át Észak-Amerikába. 

1775 tavaszán a lexingtoni csatával kitört az amerikai függetlenségi háború, de ezt megelőzően a tizenhárom brit gyarmat már 1765-tól kezdve arra törekedett, hogy elszakadjon az anyaországtól és önálló lehessen. Mivel politikai eszközökkel ezt nem tudták megoldani, fegyveres konfliktusok kezdődtek a szemben álló felek között – nemcsak a britek és a tengeren túli lakosok között feszült ellentét, hanem a gyarmatok sem értettek egyet a kérdésben. A patrióták kezdetben csak a kedvezőtlen rendeletek visszavonását, később függetlenedést kívántak, a lojalisták az angol királyt támogatták. Az amerikai államok nem igazán voltak harcilag képzettek, így más módon kellett felülkerekedniük az ellenségen.

Washington 355 kémnő
Washington vezeti a seregeket 1775-ben. Forrás: Northfoto

Ebben az időszakban hozta létre George Washington főparancsnok, az Államok későbbi első elnöke a Culper Ringet, a modern történelem első kémhálózatát, melyről még sorozat is készült 2014-ben Fordulat: Washington kémei címmel. A hálózat, mely a brit csapatok mozgásait követte, a hadierőről és tervekről gyűjtött információkat, 1778-ban, New York város brit megszállása idején született. Benjamin Tallmadge tiszt toborozta és irányította a tagokat, akikkel többek között az újságokban megjelentetett kódolt üzenetekkel kommunikáltak. A neveik sem voltak nyilvánosak, sokszor még egymás előtt sem, helyettük számsorokat kaptak – a Culper-kód összesen 763 darab számot tartalmazott, Washingtoné például a 711-es volt. Minket azonban most nem ő, hanem a 355-ös számú rejtélyes kémnő érdekel.

Ki volt a 355-ös?

A szakirodalom is Lady-ként, vagyis Hölgyként említi a 355-ös kódnevet viselő ügynököt, akinek valódi nevére azóta sem derült fény, annyi bizonyos azonban, hogy korának fontos alakja volt – és nagyon jól tette a dolgát, hiszen ma se tudjuk, ki ő. Mi ez, ha nem a tökéletes kém attribútuma? Egyetlen levélben jelent meg egy konkrét utalás rá, amit Washingtonnak címzett a kémhálózat egyik feje, Abraham Woodhull.

Néhány dolgot azért tudunk róla, például, hogy valószínűleg az említett Woodhull személyesen választotta ki őt kémnek, miután a nő már korábban is a patriótákat szolgálta a függetlenségi háború során. Azt is sejteni vélik a történészek, hogy a New Yorkban élő 355-ös kémnő olyan valaki volt, aki társasági körökben ismert jelenségnek számított, és lojalista családból való származása dacára a másik oldalhoz csatlakozott, hogy rendszeresen üzeneteket juttasson el a megfelelő helyre – hiszen egy nőre senki nem gyanakodott volna. Vannak, akik úgy vélik, hogy a neve Anna Strong volt, Woodhull szomszédja, mások szerint Robert Townsend (a kémhálózat egyik tagjának) felesége. Egyesek szerint nem is volt igazi tagja a Culper Ringnek, csupán egy azzal nagyon szoros kapcsolatban álló nő volt. Míg pontos kilétére nincsenek konkrét bizonyítékok, azt valahogy mégis tudni vélik, hogy 1780-ban kapták el és tartóztatták le, és a HMS Jersey nevű börtönhajóra küldték. 

A popkultúrában

Amennyi bizonytalanság és legenda övezi a rejtélyes kémnő személyét, annyiszor meg is ihlette az írókat, forgatókönyvírókat. A Vertigo Comics kiadásában jelent meg a kilencvenes évek tájékán a posztapokaliptikus történéseket felsorakoztató Y: Az utolsó férfi című képregény. Ebben feltűnik egy modernkori 355-ös ügynök, aki a – természetesen csak a sztori szerint – napjainkig aktív Culper Ring tagja. A Hulu 2013-ban megfilmesítette a történetet, ebben a verzióban Ashley Romans játszotta el a híres karaktert, a már említett Fordulatban pedig Idara Victor alakította a nőt. Veronica Rossi Rebel Spy című könyve a 355-ös sztorijának újragondolása, A nagy svindli című sorozat egyik részében pedig egy, a Culperhez köthető összeesküvés-elméletet próbálnak felgöngyölíteni az ügynök állítólagos leszármazottjához tartozó levelek segítségével. Ezzel pedig el is érkeztünk ma debütáló filmünkhöz, melyben – majd kiderül, de sejthetően – egyfajta tiszteletadásként viseli az összefogás az egykori rejtélyes kémnő nevét.

Borítókép forrása: Shutterstock/Puzzlepix