Barion Pixel 21 Jump Street: a sorozat, amiben Johnny Deppnek még eszébe sem jutott, hogy egyszer bántalmazással vádolják majd – Coloré

21 Jump Street: a sorozat, amiben Johnny Deppnek még eszébe sem jutott, hogy egyszer bántalmazással vádolják majd

2023. 05. 28.

A 21 Jump Street 1987-1991 között között futott amerikai sorozat. Álruhás rendőrök ügyeit mutatja be, akik a fiatalkori bűnözést akarják felszámolni, köztük a még hihetetlenül fiatal Johnny Deppel.

Johnny Deppet biztosan nem kell bemutatni senkinek. Ha valaki nem ismerte volna, mint színészt, biztosan hallott a botrányos válásáról Amber Heard színésznővel. Ex felesége (akivel 2015-2017 között voltak házasok) bántalmazással vádolta meg, ami miatt sokáig úgy tűnt, hogy véget ér a karrierje, de végül megnyerte a Heard ellen indított rágalmazási pert, és Hollywood, ami korábban szerepeket vett el tőle, visszafogadta a színészt. Sőt, egyes hírek szerint pont Depp az, aki az elbukott projektjei után húzódozik ismét együtt dolgozni a nagy stúdiókkal.

De most ne Johnny Depp karrierjének végéről beszéljünk, hanem a kezdetéről, az egyik első nagy projektjéről a 21 Jump Streetről. Az egész sorozat fent van YouTube-on, így bárki megtekintheti azt, igaz, angol nyelvtudás szükséges hozzá.

21 Jump Street
21 Jump Street / Kép forrása: IMDb

Miről szól a 21 Jump Street?

A történet egy újonc rendőrtisztet követ, Tommy Hansont (Johnny Depp), akinek az apja szintén zsaru volt, akit szolgálata közben lőttek le. Noha Hanson apja nyomdokaiba lép, nehéz a dolga a bűnözőkkel, mert túlzottan fiatalos a külseje, így nem veszik őt elég komolyan. Végül a kapitánya beajánlja őt a 21 Jump Street programba, aminek a lényegek, hogy álruhás rendőrök épülnek be az iskolákba, hogy megakadályozzanak drogügyleteket, illegális fegyvervásárlást, autólopásokat, lebuktassanak gyújtogatókat, erőszaktevőket.

A titkos brigádot Jenko kapitány (Frederic Forrest) vezeti. Valamint hasonlóan fiatalos külsővel rendelkező rendőrök alkotják a csapatot, Hoffs (Holly Robinson), Penhall (Peter DeLuise) és Ioki (Dustin Nguyen).

Igazi ’80-as évek hangulat

Mint írtam a 21 Jump Street sorozat Johnny Depp karrierjének kezdetéről való. 1987-ben kezdték forgatni, öt évadot élt meg. Depp nagyjából a negyedik évadig van jelen, de már nem az összes epizódban. Egyébként 1984-ben kezdte a színészi karrierjét, így még minden nagyobb alakítása előtt vagyunk. Mondhatni, hogy a 21 Jump Street hozta neki a nagy áttörést, ugyanis Hanson szerepe után kapta meg a Cry-Baby és az Ollókezű Edward főszerepét.

A sorozatot nagyon fontos, hogy kontextusában nézzük. Egyrészt a mai megszokotthoz képet borzalmas a kép- és hangminőség. Másrészt mai szemmel sok párbeszéd is bugyutának tűnhet.

Johnny Depp a szépfiút alakítja, akiért bomlanak a csajok. A tökéletes zsarut, aki képes szabályt szegni, ha éppen erkölcsileg azt látja a megoldásnak. Egyébként azért szokott hibázni, főleg az elején, így a sorozat megmutatja, hogy hogyan válik belőle jobb rendőr.

Jenko kapitányt viszonylag hamar kiírják, hogy gyorsan valami szervezettebb és komolyabban vehető rendőrségi küldetéssé tudjon válni 21 Jump Street projekt. A helyét Fuller (Steven Williams) veszi át, aki a tipikus fekete rendőrfőnök karakter. Kicsit szigorú, mégis mindent megtenne a csapatáért.

Peter DeLuise Penhallja a komikus karakter, Dustin Nguyen Harry Iokijának a legfontosabb jellemzője, hogy vietnámi, ami egy mai sorozatban már nem igazán lenne elfogadott. (Egyébként foglalkoznak a Vietnámi háborúval is, kissé egyoldalúan bemutatva a borzalmait, de még csak egy kicsit több, mint tíz évvel vannak az összecsapások után.)

21 Jump Street
21 Jump Street / Kép forrása: IMDb

Holly Robinson karakterét pedig leginkább csak azoknál az ügyeknél használják, ahol nem igazán lehet megoldani a problémát női perspektíva nélkül. De a sorozat főszereplője Johnny Depp, valamint azért a ’80-as évekhez képest igyekeznek nagyon modern nézőponttal foglalkozni a fiatalkori bűnözéssel és sok-sok tabu témával, mint a nemi erőszak vagy a családod belüli bántalmazás. Vagyis azért elég jól megbocsátható a többi karakter háttérbe helyezése, illetve minden évadban megkapja mindenki a maga kis drámáját, fontosabb ügyét. Meg hát azért valljuk be, a legtöbben a fiatal Johnny Depp miatt indítják el a sorozatot.

Szóval érdemes úgy nekiülni megnézni a 21 Jump Street epizódjait, hogy inkább a nosztalgikus érzéseket izzítjuk be rá, és nem pedig nagy társadalmi vitákat várunk el tőle. Mindenféleképpen érdekes átgondolni, hogy az 1987-ben nagyon is haladónak gondolt sorozatot, milyen mai szemmel nézni és milyen lehetett akkor.

Az epizódok egyenként 45-50 percesek, nagyjából 100 részes a sorozat, így hosszú időt el lehet vele tölteni.

Forrás: Hollywood Reporter, IMDb

Borítókép forrása: Amazon Prime Video