Sorozatgyilkos vagy nyomozó: megérkezett a You negyedik évadának második fele

2023. 03. 20.

Megérkezett Netflixre a You (Te) sorozat negyedik évadának második fele. Joe Goldberg ebben a szezonban Londonba költözik, ahol egy nyomozós krimi főszereplőjévé válik. Az évad első felében arra keresi a választ, hogy ki gyilkol, a másodikban pedig próbálja megoldani a káoszt, amibe belekeveredett.

A You főszereplője, Joe Goldberg kisfiú kora óta gyilkolászik az Egyesült Államokban. Az egész az anyja bántalmazó pasijával kezdődik, azóta pedig nem tud leállni. Hiába ígéri meg magának, hogy nem öl többé, valahogy mindig olyan helyzetekbe keveredik, ahol úgy érzi, muszáj gyilkolnia. A negyedik évadban azonban egy kicsit megváltozik a sorozat dinamikája, Joe itt első sorban a nyomozó, és nem a gyilkos (bár azért most sem marad tiszta a keze).

A 4. évad 2. fele közvetlenül ott folytatódik, ahol a legutóbbi epizódok abbamaradnak. Joe visszatér Londonba, de a gyilkos kilétét titokban tartja, egyrészt azért, hogy saját titkai biztonságban legyenek, másrészt azért, hogy időt nyerjen egy terv kidolgozására. Eközben a csoport többi tagja a Phoebe vidéki kastélyában történt események következményeivel foglalkozik. Rhys továbbra is  a londoni polgármesteri címre pályázik, miközben zsarolja Joe-t.

you
Kép forrása: Netflix

Milyen csavarokkal szolgál a sorozat?

Innentől nem tudok spoiler nélkül beszélni az évadról, így csak az olvassa tovább, akit ez nem zavar!

Joe-ról a szezon második felében kiderül, hogy kettős személyiség, Rhyst pedig végig hallucinálta, hogy ezzel fedje el a gyilkos énjét. Vagyis az összes gyilkosságot ő követte el, de önmagával is el akarta hitetni, hogy ő Jonathan Moore, az előkelő londoni professzor.

Sajnos, az évad második fele eléggé szétesik. Lady Phoebe történetszála a házasságáról súlytalannak tűnik. De azért akadnak erős jelenetek, mint Nadia nyomozása Joe valódi személyazonossága után, majd az, ahogy Marienne halálát kivitelezi.  

Hogyan sikerült a You negyedik évadának második fele?

A szezon első fele kifejezetten érdekes – bár a Rhys körüli csavar eléggé nyilvánvaló –, fenn tudja tartani a nézők érdeklődését. A második fele túlzsúfolt, túl sokat akar markolni, ezért nem igazán tud semmit sem átadni. A nyomozós sztori lezárása pedig megúszósnak tűnik ezzel a csavarral.

Hogy ezután merre megy tovább az ötödik évad, azt még nem tudni. Én már a harmadik évadot is gyengébbnek éreztem, remélem, hogy az ötödikre összeszedik magukat a készítők.

you
Kép forrása: Netflix