Shadow and Bone 2. évad: Kicsit keszekusza, de nem lehet abbahagyni

2023. 03. 24.

Megérkezett a Shadow and Bone, Árnyék és csont sorozat második évada a Netflixre. Az epizódok nemrég debütáltak, rengetegen várták már az új részeket, hogy azonnal lecsaphassanak rá. De megérte rá várni?

A Shadow and Bone első évada szinte lehetetlen feladatot oldott meg tökéletesen: sikeresen egyesített két különálló történetet (az Árnyék és csont és a Hat varjú című regényekből állt össze), egyetlen összefüggő, jól illeszkedő sztorit sikerült belőle készíteni.

A második évaddal az íróknak újra meg kellett ezt tenniük, még nagyobb szereplőgárdával, ezúttal Leigh Bardugo még több könyvéből, köztük a The Lives of Saints című kiegészítő sorozatból is. Számos történetet és szereplőt használtak fel, a második évadban kicsit döcögött a karakterek útja, nem ment olyan gördülékenyen az összemosás, mint korábban.

A Shadow and Bone könyvsorozat csak afféle útmutató

Bár könyveken alapul, mégis sokat módosítottak a sztorin. A kötetek rajongóinak talán rossz hír, de a sorozat készítői most már leginkább csak útmutatóként használták az írónő sorait, maguktól szőtték tovább a sztorit. Hogy ez jó-e vagy rossz, nehéz megmondani. Az évad alapvetően jól építkezik, izgalmas, de néhol talán hiányzik a fogódzó, amit a könyvek nyújtottak neki.

Az évad két nagy részre bomlik. Az egyik főszál továbbra Alina és Mal története, akik egy kis nyugalomra vágynak, hogy bepótolják az elvesztegetett időt, de rá kell jönniük, hogy nem lesz nyugtuk addig, amíg nem semmisítik meg a Zónát. Ezért szövetkeznek Sturmhonddal, a kalózzal és az embereivel, hogy segítsenek megkeresni a többi erősítőt. Alina reméli, hogy kettő erősítővel már felszámolhatja a sötétséget.

A másik pedig a Varjak sztorija, akik visszatérnek Ketterdamba, hogy tisztázzák a nevüket, és legyőzzék Kaz Brekker ellenlábasát. Két újabb Varjú csatlakozik a csapathoz: Wylan, aki jól ért a kémiai anyagokhoz és Nyina Zenik, a szívtörő. Valamint harmadikként ott van Matthias szála, aki éppen börtönben sínylődik – így nem sok vizet zavar az epizódokban.

Az évad második felére a csapat két fele ismét összeáll, és a rengeteg karakter mozgatásával itt kezdődnek a gondok. A Varjak jelentős része háttérbe szorul, sőt, az új szereplők közül is néhányan.

Shadow and Bone
Varjak / Kép forrása: Netflix

Régóta várt karakterek

Az új epizódokban megjelenik Wylan, a robbantásokért felelős Varjú, akit talán a legjobban vártak a rajongók. Jack Wolfe telitalálat a szerepre, látszik, hogy nagyon a szívén viselte a karakter sorsát, és mindent belead, hogy a lehető legjobban kielégítse a fanok elvárásait. Aranyos, visszafogott, kicsit csetlik-botlik a többiek mellett, de mindig feltalálja magát. Kit Younggal (Jesper) nagyon jó párost alkotnak.

A másik nagyon jól sikerült casting Sturmhond, Nyikolaj Lancov szerepéhez kapcsolódik. Patrick Gibson szintén nagyon jó választás volt a pimasz karakter megformálására. Mivel ezt a karaktert is nagy rajongás övezi a könyvek olvasói között, biztos, hogy óriási nyomás nehezedett Gibsonra, de ügyesen megoldotta a feladatot, igazán szerethető, pimasz, makacs, mégis érzékeny alakítást hozott.

Fontosabb új karakterek még a legénység tagjai, Tamar (Anna Leong Brophy) és Tolya (Lewis Tan). Mindketten jók, jól hozzánk a szerepüket, de a másik két újonc elvonja róluk a figyelmet.

Shadow and Bone
Tolya, Tamar, Alina, Mal és Sturmhond, Nyikolaj Lancov / Kép forrása: Netflix

A főgonosz, az Éjúr

A második évad óriási gyengepontja lett az előző szezon egyik legjobb karaktere, Kirigan. Ez pedig egyáltalán nem Ben Barneson múlt, ő ugyanis mindent megtett, hogy a karakterben legyen valami, ami még mindig meg tudja fogni a nézőket. Sajnos, az írók egy egysíkú gonosztevőt csináltak belőle, aki csak gonosz, nem igazán van érthető oka erre, úgy, mint az első évadban, ahol azért megvoltak a motivációi. A közös jeleneteik Alinával nem tudnak semmilyen érdemleges színt adni a figurának, sőt, kifejezetten feleslegesnek érzi őket a néző.

Harmadik évad?

Ez az évad egy eléggé meglepő csavarral ér véget, amit most nem spoilereznék el annak, aki még nem látta. Én biztosan nem számítottam ilyen befejezésre, de a készítők egyértelműen berendezkedtek egy harmadik évadra, amit nagy valószínűséggel be is fog rendelni a Netflix. Legalábbis reméljük, ugyanis a gyenge pontjai ellenére még mindig az egyik legszórakoztatóbb sorozat a kínálatukban. A színészek fenomenálisak, a karakterek egyediek és szerethetők, úgyhogy várjuk őket vissza még néhány epizódra. 

Shadow and Bone
Éjúr / Kép forrása: Netflix