Barion Pixel Varieté: a cirkusz és a színház szerelemgyermeke – Coloré

Varieté: a cirkusz és a színház szerelemgyermeke

2022. 09. 08.

A varieté egy szexi és izgalmas előadás, ami visszarepít minket a húszas-harmincas évek világába.

A varieté francia eredetű szó jelentése: változatosság. Ezzel utal a várható műsor sokszínűségére, arra, hogy itt tényleg bármi megtörténhet a színpadon.

A varietét mint műfajt csak kevesen ismerik. A zenés-táncos szórakoztató műsor szerves része volt a nagyvárosok életének, sőt, több külföldi városban még mindig nagy népszerűségnek örvend. Egyfajta átmenetet képez a cirkusz és a kabaré vagy a színház között. Állandó fellépői között szerepelnek a bűvészek, akrobaták, énekesek, hasbeszélők, zsonglőrök és táncosok. Nem mennek ritkaságszámba az erotikus vagy meghökkentő produkciók. A nagy színpadú varietészínházakra ma is jellemző, hogy táncos és énekes szólisták, valamit nagy létszámú tánckar úgynevezett revü is színesíti az előadást.

Vannak, akik tévesen a revüt azonosítják a varietével. Igaz, hogy nem tévednek túl nagyot, hiszen ahogy azt már említettük, a revü szerves része a varieté előadásának, bár sok esetben az önálló revü estek önmagukban is megállják a helyüket. Ám ezekben az előadásokban nincs történetmesélés.  

A húszas-harmincas években Párizzsal és New Yorkkal egyenrangúnak tartották a Budapesti szórakozóhelyeket. A magyar elit és a tehetős külföldiek több népszerű luxusmulatóba jártak. A Moulin Rouge Royal Orfeum, a Kamara Varieté és az Arizona minden este tele voltak a törzsvendégekkel. Több operett, revüfilmsztár és kabarélegenda is itt kezdete a karrierjét. Az ismert Alfonzó, a Latabár testvérek, Kiss Manyi és Feleki Kamill is ezen a színpadon lépett fel először. A hazai varieté virágzása egészen az ötvenes évek végéig tartott.

varieté
Moulin Rouge / kép forrása: Shutterstock

A hatvanas évek azonban nagy váltást hozott, a televízió megjelenése is nagyban megváltoztatta a kultúra fogyasztást, és a szórakozási lehetőségeket, ám a politikai változások sem kedveztek a műfajnak. Így egyszerűen eltűnt a budapesti éjszakai élet kínálatából.

Néhány évvel ezelőtt azonban két cirkuszdinasztiából származó fiatal, akik történetesen házaspárként saját műsorszámmal állnak minden évben színpadra, úgy döntöttek, hogy visszahozzák a Budapestre a varieté varázsát.

Varieté díva és unokája

Eötvös Krisztina nagymamája egykor a varieté dívájaként vált ismertté. Unokája nem csak a hagyományt viszi tovább, de gyakran megesik, hogy ugyanabban a ruhában lép színpadra, amiben annak idején nagymamája csavarta ujja köré a férfi nézőket, és tette sárágává az irigységtől a hölgyeket. Mi több a szóban forgó kosztüm, Krisztina nagymamájának saját kezű alkotása. Elárulta, hogy azért döntötte el, hogy szexi fellépőruhát készít magának, mert egy Kelet-Berlini fellépés rádöbbentette, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy miben lép színpadra az ember. Megdöbbentő tapasztalat volt, hogy egy kacér kosztüm nagyban befolyásolja az előadás sikerét is.

varieté
Eötvös Krisztina és nagymamájaKép forrása: Richter Szebasztián

Az egykori artista díva ma is minden évben megnézi unokáját, aki legalább annyira odafigyel a mindig tökéletes kosztümre, mint annak idején nagymamája. A ruha, ami nagymamáról unokára szállt, csak és kizárólag csillogó strasszokból áll. Mivel az ötvenes években még nem lehetett Magyarországon díszeket strasszokat és csillámokat kapni, ezért Kelet-Berlinből vásárolták azokat a szexi kiegészítőket, amik ma is maximálisan megállják a helyüket a színpadon.

A házaspár azóta is minden évben céljának tűzi ki, hogy teltházas előadással kápráztassa el a nézőket, és visszarepítse őket azokba az időkbe, amikor a varieté fénykorát élte. Krisztina és férje, Szebasztián egy egyedülálló számmal lép fel a saját előadásuk színpadán is. A gyorsöltözés egy olyan elképesztő mutatvány, amivel nem csak itthon aratnak osztatlan sikert, de a világ minden pontján is. Ennek köszönhetően bejárták az egész világot.

Azok, akik egyszer részesei lesznek a varieté élménynek biztos, hogy soha nem felejtik el az ott látottakat. Amikor az ember beül az előadásra, még nem is sejti, hogy micsoda izgalmak várnak rá. A jelmezek, a dalok, és az illatok pedig visszarepítik az húszas-harmincas évekbe. Egy igazi időutazás, amit senkinek nem érdemes kihagyni.

Szívből ajánlom azoknak, akik imádnak színházba járni, szeretik az igényes és izgalmas előadásokat, de még ennél is jobban szeretnek szórakozni. Nem vetik meg az erotikát, és örömmel adnak hangot tetszésüknek is. A taps és a nevetés ugyanis elengedhetetlen része egy igazi varieté előadásnak.