Barion Pixel Napóleon kvíz: mennyire ismered Ridley Scott új filmjének főhősét? – Coloré

Napóleon kvíz: mennyire ismered Ridley Scott új filmjének főhősét?

2023. 11. 22.

A korzikai. A kis káplár. Az emberevő. Minimum ennyi gúnynévvel illeték kortársai Bonaparte Napóleon francia császárt, minden idők egyik legsikeresebb hadvezérét, akinek az életéről készült nagyszabású film (amelyet Ridley Scott jegyez) holnap kerül a mozikba. Mielőtt azonban jegy-és popcorn vásárlásra kerülne a sor, érdemes kitölteni Napóleon kvízünket, hogy lásd, mennyire emlékszel a császár életére és hőstetteire!

Ugyan a közbeszédben gyakran a termetéhez fűződő komplexusok miatt emlegetjük, kétségtelen, hogy Bonaparte Napóleon jóval több volt, mint a magassága: a történelemkönyvek briliáns katonai stratégaként és befolyásos államfőként emlékeznek rá vissza. Akárcsak mi, Napóleon kvízünkben! Korántsem véletlen ugyanis, hogy a császár nevéhez mostanra már nemcsak nevezetes csaták, hanem popkulturális elemek is fűződnek, amelynek igazi csúcspontja valószínűleg csak most (Ridley Scottnak köszönhetően) kezdődik el. 

Katona, császár, popkulturális ikon: Napóleon 

Ugyan mindössze tíz évet töltött a francia birodalom élén, karaktere és sikerei miatt nemcsak beírta, sokkal inkább bevéste magát a történelem és popkultúra nagyjai közé. Napóleon alakja többek között felbukkant George Orwell Állatfamjában, Stendhal Vörös és fekete című művében, valamint Victor Hugo Nyomorultak című alkotásában is, hogy csak párat említsünk a legfontosabbak közül.

A mozgóképek megjelenésével persze már nemcsak könyvek, hanem egyre több film is foglalkozott a császár alakjával. Legelőször 1913-ban, a The Battle of Waterloo című filmben tűnik fel (ebben Ernest Batley játszotta), de 1954-ben Marlon Brando is megszemélyesítette őt a Désirée című alkotásban. (Napóleon alakja egyébként összesen 38 filmben tűnik fel.) Érdekesség, hogy Stanely Kubrick Waterloo címmel forgatott volna a történelmi személyiségről, de grandiózus projektje 1969-ben, pénzügyi támogatás hiánya miatt végül kudarcba fulladt. 

Napóleon, Napóleon kvíz, Ridley Scott
Kép forrása: Nastasic/Getty Images

Hozzá hasonlóan egy másik rendező is régóta kacérkodott már azzal, hogy filmre viszi Napóleon életének egy szeletét, s most, pályája csúcsán, 85 évesen vágott bele a feladatba. Nem másról van szó, mint a történelmi-epikus drámák „keresztapjáról”, Ridley Scottról, akit a magyar közönség főképp a 2000-ben bemutatott Gladiátor című film apropóján ismer. 

Scott nem bízta a véletlenre a Napóleon sikerét, hiszen ugyanazokhoz a forrásokhoz nyúlt vissza, amellyel ekkora sikerré vált a Gladiátor: a hódító szerepében ugyanis ezúttal Joaquin Phoenix tűnik fel. A rendező egyébként egy nemrég vele készült interjúban elárulta, egyértelmű volt számára, hogy Phoenixet kéri fel a feladatra, aki azonban nem könnyítette meg a dolgát a felkészülés során. Scott ugyanis elárulta, hogy a forgatás kezdete előtt tíz nappal Phoenix bekopogtatott hozzá és elárulta, fogalma sincs, mit kezdjen a szereppel. A rendező végül beinvitálta magához, majd jelenetről jelenetre átvették a teljes forgatókönyvet.

Kettejük filmjét már most, megjelenés előtt óriási érdeklődéssel várja a filmszakma, s persze mi, laikusok is, hiszen a Gladiátorból kiindulva Scott egészen biztosan új szemszögből mutatja majd be a férfit, aki több okból kifolyólag is bevéste magát a történelemkönyvekbe. 

Napóleon kvíz

S te vajon mennyire emlékszel Bonaparte Napóleon életére, hódításaira és szerelmeire? Teszteld tudásod Napóleon kvízünkben, hogy kiderítsd, mennyit tudsz a korzikai farkasról!

Ha tetszett a kvíz és tovább bővítenéd tudásod, töltsd ki a történelem híres nőiről készült kvízünket!