Barion Pixel Jimmy Kimmel és konkurens műsorvezető társai közös podcastet indítottak, hogy támogassák a sztrájkoló munkatársaikat – Coloré

Jimmy Kimmel és konkurens műsorvezető társai közös podcastet indítottak, hogy támogassák a sztrájkoló munkatársaikat

2023. 08. 31.

Lassan négy hónapja, hogy az Amerikai Írók Céhe nem tudott új, számukra előnyös szerződés kötni a hollywoodi stúdiókkal és streamerekkel, így sztrájkba kezdtek: azóta a színészek is csatlakoztak hozzájuk. Jimmy Kimmel, Seth Meyers, John Olivier, Jimmy Fallon és Stephen Colbert azonban mostanra megelégelték kollégáik megpróbáltatásait, ezért közös podcastbe kezdtek, hogy annak bevételével támogassák munka nélkül maradt íróikat.

Strike Force Five címmel új, közös podcastet indított az amerikai late night show-k öt, rivális házigazdája: Jimmy KimmelJimmy FallonJohn OlivierSeth Meyers és Stephen Colbert. A műsorvezetők előre láthatólag a hónapok óta tartó írósztrájk eseményeit tárgyalják majd ki a 12 epizódos podcastban, amelynek bevételéből végső soron saját stábjuk írógárdáját támogatják majd. 

A műsor első részében érdekes információra derült fény: saját elmondása szerint Kimmel a sztrájk kezdete előtt „készen állt arra, hogy bedobja a törülközőt”, végül azonban meggondolta magát. „Tavasszal nagyon szerettem volna visszavonulni. Mostanra viszont rájöttem, hogy igen, nagyon jó dolgozni!” – mesélt az idő közben átalakult munka attitűdjéről. 

(Kimmelt egyébként nemcsak a lassan fél éve tartó hollywoodi sztrájkok, s a munkanélküliség gondolata térítették észhez, hanem az ABC-vel tavaly megkötött szerződésének időtartamra vonatkozó záradéka: a showman ugyanis egy hároméves szerződéshosszabbítást írt alá 2022-ben, így a visszavonulási vágytól függetlenül 2025-ig köteleződött el a csatornának.)

A podcast ötlete egyébként úgy vetődött fel bennük, hogy az említett ötös fogat a sztrájk megkezdése óta gyakran tartott privát Zoom-beszélgetéseket, amelyekben a szakma jövőjéről diskuráltak. Végül arra jutottak, ezt megtehetnék nyilvános formátumban is, így döntöttek végül a Strike Force Five podcast elindítása mellett. 

Dióhéjban a hollywoodi sztrájkokról

Lassan négy hónapja, hogy az Amerikai Írók Céhe, azaz a Writers Guild of America (WGA) országos sztrájkot hirdetett annak érdekében, hogy magasabb béreket, stabilabb kifizetési rendszert, igazságosabb szerződéseket és az MI, azaz mesterséges intelligencia használatának korlátozását alkudják ki maguknak annak apropóján, hogy nem tudtak új, számukra előnyös szerződést kötni a hollywoodi stúdiókkal és streamerekkel. 

John Olivier, Seth Meyers, sztrájk, Podcast, Jimmy Kimmel
John Olivier és Seth Meyers, a podcast két, másik tagjaKép forrása: NBC/Getty Images

Nagyjából másfél hónap múlva a színészek szakszervezete is csatlakozásra buzdította tagjait, ennek következtében július közepén nagyjából leállt Hollywood. A sztrájkok következményei még csak most kezdenek kikristályosodni a laikus külső szemlélő számára: a Dűne 2. eredetileg november 3-ra tervezett debütálását például azért helyezték át 2024. március 15-re, mert az olyan főszereplők, mint például Timothée Chalamet vagy Zendaya a sztrájkokból kifolyólag (hiszen annak egyik alapvető feltétele, hogy a színészek nem dolgoznak, beleértve a vörös szőnyeges eseményeken való megjelenéseket is) nem vehetnek részt a film promotálására tartott rendezvényeken. Ezt pedig az olyan nagy stúdiók, mint a Warner Bros. vagy a Legendary is megéreznék a kassza súlyának méregetésénél, hiszen az emberek (végső soron) a sztárokért váltanak jegyet a mozikban.

Jimmy Kimmel kiugrási kísérlete

A sztrájkokat azonban nemcsak az igazi hollywoodi szuperprodukciók, hanem az olyan, egyébként óriási nézettségű late night show-k is megsínylették, mint például a Jimmy Kimmel Live vagy a Tonight Show Starring Jimmy Fallon: ezek ugyanis egész egyszerűen lehúzták a rolót májusban. Ennek profán oka, hogy a show-k az írók poénjaira, gegjeire és monológjaira épülnek, így azok híján nehezen vagy szinte egyáltalán nem megy a műsorkészítés. 

Az „elsötétülésnek” egyébként nemes célja is van, Kimmel szerint ugyanis nemcsak az írók hiánya miatt szüneteltetik a műsor felvételeit, hanem azért is, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a munkatársaik felé. Ugyanebből az okból kifolyólag kezdtek bele a Strike Force Five című podcast gyártásába is, Kimmel szavaival élve: „Azért vágtunk ebbe bele, hogy anyagilag támogassuk a munkatársainkat” – mondta, egyúttal hozzátette: „Jelenleg senkinek nincs munkája, aki ezekben a tévéműsorokban dolgozik, így minden pénz, amit ebben a podcastben összegyűjtünk, az őket illeti.”

Forrás: CNN.com
Borítókép forrása: Getty Images