Barion Pixel Itt az ősz utolsó hónapja – programajánló novemberre – Coloré

Itt az ősz utolsó hónapja – programajánló novemberre

2021. 11. 02.

A teljesség igénye nélkül válogattunk nektek programokat és szórakozási lehetőségeket az ősz utolsó hónapjára.

Beltéren, a fővárosban

A mentális egészségről sosem lehet eleget beszélni, a Mélylevegő Projekt nevet viselő Instagram-oldal “missziója” is pont ez, a stigmák és előítéletek lerombolása a mentális betegségekkel kapcsolatban. November másodikától tizenhatodikáig tekinthető meg az Élet a major depresszióval címet viselő kiállításuk az ELTE Kazinczy utcai épületének aulájában, mely “amely bemutatja az érintett alkotók mindennapjait az érdeklődők számára, így segítve egy empatikusabb, támogatóbb társadalmi környezet létrejöttét”. 

Ugyan nem fővárosi program, de érdekesnek ígérkezik: november első hétvégéjén, ötödike és hetedike között rendezik meg a Veszprém Arénában a Bakony Expót, ahol ismét helyt kap majd a termelői és kézműves vásár, és a látogatók megismerhetik a népi és kulináris hagyományokat, valamint a környékre jellemzői ízvilágot.

Nyolcadikán a Jog és Pszichológia szervezésében újra megtekinthető lesz a fővárosi H13-ban a “Kinek az élete? Családtagjaink hatása sorsunkra” elnevezésű előadás, amit a családállítás hazai honosítója, Dr. Angster Mária pszichoterapeuta tart majd. Csoóri Sándorra emlékeznek tizenegyedikén csütörtökön a Petőfi Irodalmi Múzeumban a “Harangok zúgnak bennem”-esttel, másnap pedig ugyanitt Nemes-Nagy Ágnes konferencia kap helyet.

November tizenharmadikán szombaton 11 és 16 óra között a tacskórajongók szívét dobogtatja meg a Rottenbiller utcai Kutya Egy Hely kutyás kávézó programja, a Kávéházi Tacsi Zsúr. A kutyasimogatást jótékony céllal szervezik meg, jelen lesz a Futrinka Egyesület Tacskó Fajtamentése és a Tacskó Találkozó csapata is. Ugyanezen a hétvégén a Társasjátékok Ünnepét tartják majd a Lurdy Házban, ahol a látogatók annyi társasjátékot próbálhatnak ki, amennyit csak szeretnének, mellette persze vásárlásra is bőven lesz lehetőség. November 22 és december 5 között zajlik majd a 10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál a Puskin Art Moziban valamint online, a Művész Távmozi segítségével. 

Freshly,picked,black,truffles,on,market,table,with,very,fancy
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Szabadtéren, országszerte

A novemberi szabadtéri programokat a Márton-nap és az advent foglalja keretbe, tizenegyedikén országszerte lesznek majd a katolikus szenthez (és a libákhoz) kötődő események. Többek között Hollókőn, a vasi és a szentendrei skanzenben, a Lázár Lovasparkban Domonyvölgyben, Szegeden, Siófokon, Bogácson, Noszvajon és Debrecenben szerveznek libalakomákat, újbor-kóstolókat, kézműves vásárokat. Ötödike és hetedike között irány Tihany és a XIX. Tihanyi Gardália Napok, mely a garda halászata köré szerveződik, és a település halászmúltja, a gasztronómia és a hagyományőrzés előtt tiszteleg. Hetedikén a Mátra Ásvány szervezésében Ásványgyűjtő túrára mehet a család Pilisjászfalu térségében, a túra során egy felhagyott bánya udvar szintjeit járják végig ásványok után kutatva. Ha már túra – szarvasgombászni is indulhatunk a Balaton-felvidéken Barnag és Pécsely között november második és negyedik szombatján, szakértői vezetéssel.

A MÁV Márton-napi gyertyafény expressze “hangulatos szalon-, bár- és nosztalgia étkezőkocsikból álló impozáns szerelvénye ezen a napon Nagymarosra közlekedik.” A Nyugati pályaudvar és Nagymaros között közlekedő vonat útja során zenés program (swing, jazz) és vacsora várja az érdeklődőket. Az ősz a boszorkányok évszaka, és akit érdekel a mágia és a legendák, annak a Sétaműhely november huszadikai “Boszorkányok a Gellérthegyen” sétáját ajánljuk. A hó végén pedig érdemes Tatára látogatni, 27-én lesz ugyanis a tónál a Tatai Vadlúd Sokadalom. Az itt éjszakázó vízimadarak érkezését egész nap megfigyelhetjük, mellette pedig madártani előadások, kirakodóvásár, családi programok is lesznek november utolsó hétvégéjén.