Barion Pixel Huszonegy betű és épp ma van a napja, mi az? – Coloré

Huszonegy betű és épp ma van a napja, mi az?

2021. 02. 03.

Bármely korosztály játszhatja, nem kell hozzá papíron és ceruzán kívül semmilyen más eszköz vagy képesség, szórakoztató és még nyerni is lehet vele – ma van a magyar rejtvényfejtők napja.

newspaper 412452 1920
Forrás: Pixabay

1957-ben február 3-án jelent meg először a Füles Magazin, ezért tartják 2007 óta ezen a napon a magyar rejtvényfejtők napját.

Bár a rejtvényeknek számos típusa elterjedt, a legnépszerűbb mégis a szókincset fejlesztő keresztrejtvény.

Az első keresztrejtvények Amerikában, 1913-ban jelentek meg a New York World című újság karácsonyi különkiadásában, a játék azonban később lett csak sikeres – akkor, amikor bő tíz évvel később megjelent az első kereszrejtvény könyv a Simon & Schuster kiadó jóvoltából.

Magyarországon az első kockás fejtörőt 1925. januárjában „keresztszórejtvény” elnevezéssel találhatták meg az olvasók a Ma Este című hetilapban, Kristóf Károly újságíró jóvoltából, és amelynek nyereményeként egy mahdzsongot sorsoltak ki a helyes megfejtést beküldők között.

A játék hamar népszerű lett, kis idő múlva minden újságban helyet kapott, és egyre több változata terjedt el. A hagyományos négyzethálós szerkezeten kívül ma már rengeteg fajta megoldásán dolgozhatnak az arra vágyók – legyen az sudoku, szókereső, vagy képrejtvény.

sudoku
Forrás: Pixabay

Ahogyan teltek az évek, nemcsak a megoldásukért kapható nyeremények változtak, hanem egyes fajták népszerűsége, illetve a segítségkérés módja is. Míg régebben az emberek a direkt ezekhez készült szótárakat és segédleteket vásárolták, ma már az internet az elsőszámú „puska”.

Az első rejtvényfejtő klub 1968-ban alakult meg Pécsett, mára pedig országszerte rengeteg hasonló egyesület működik. A legnagyobb, az összes játékost egybefogó csoportosulás a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete, akik az országos versenyeket szervezik, évről-évre több, mint huszat. Ezeken külön kategóriákban és korcsoportokban mérhetik össze tudásukat a nyerni vágyók.

Nem is gondolnánk, de nem minden nyelv alkalmas keresztrejtvények megalkotására. Azokban a nyelvekben például, ahol sok a mássalhangzótorlódás – ilyen a német, a görög, vagy a lengyel – nem jönnek ki a szavak minden irányban.

A rejtvények amellett, hogy remek, bárhol végezhető hobbik, fejlesztik a szókincset és az intelligenciát, ezen kívül pedig pozitív hatással vannak az agyunkra is, hiszen képesek csökkenteni az Alzheimer-kór és demencia kialakulását, valamint a stresszt is.