Barion Pixel Ma van a majmok napja: ezek a legveszélyeztetettebb fajok, amelyek eltűnhetnek a következő évtizedekben – Coloré

Ma van a majmok napja: ezek a legveszélyeztetettebb fajok, amelyek eltűnhetnek a következő évtizedekben

2022. 12. 14.

A világon rengeteg veszélyeztetett faj él, köztük sok főemlős. Ma van a majmok napja, ezért utánanéztünk, melyik fajok halhatnak ki hamarosan, ha nem történik valamilyen óriási változás.

Talán nem is tudtad, de ma, december 14-én van a majmok napja. A Földön a legmagasabb száma a főemlősöknek van, jelenleg már több mint nyolcmilliárd ember él a bolygón, de rajtunk kívül mintegy 700 másik főemlősfaj és alfaj létezik. Ezeknek pedig több mint felét a kihalás veszélye fenyegeti. Nézzünk néhány majomfajt, amelyik lehet, hogy eltűnik a következő években.

Majmok napja: ha nem vigyázunk, ők már nem lesznek sokáig közöttünk

Alaotra-tavi bambuszmaki

Kritikusan veszélyeztetett az Alaotra-tavi bambuszmaki, vagy Lac Alaotra Bambusz Lemur (Hapalemur alaotrensis), amit a helyiek bandro-nak neveznek. A IUCN Primates in Peril (Főemlősök veszélyben c. kiadvány) becslése szerint a jelenlegi populáció 2500 egyedre tehető. Ez a maki az egyetlen olyan főemlős, amely kizárólag vizes élőhelyeken él, konkrétan Madagaszkár egyre zsugorodó Alaotra-tavának mocsarában található meg. A természetvédők munkája véget vetett a maki élelemszerzés céljából történő levadászásának, de az Alaotra-tó mocsarainak mezőgazdasági hasznosítása még mindig árt a populációnak.

Majmok napja
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Roloway-cerkóf 

Roloway-cerkóf (Cercopithecus roloway) Afrika legritkább és leginkább fenyegetett majomfajainak egyike. A helyiek boapeának nevezik. Elefántcsontpart és Ghána trópusi erdeiben él, és hosszú, jellegzetes szakállat visel. Napjaiknra kevesebb mint kétezer példánya maradt meg. A vadászat minden évben megtizedeli a populációt, mivel a ghánai vidéki lakosság 80 százaléka a vadhústól függ, mint elsődleges fehérjeforrástól.

Majmok napja
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Nyugati-afrikai csimpánz

Az Elefántcsontpart, Ghána, Bissau-Guinea, Libéria, Mali, a Guineai Köztársaság, Szenegál, Sierra Leone és Mali esőerdeiben és erdős szavannáin élő nyugat-afrikai csimpánz (Pan troglodytes verus) populációja 1990 és 2014 között becslések szerint 80 százalékkal csökkent. Az IUCN szerint ilyen ütemben 2060-ra a megmaradt nyugat-afrikai csimpánzok 99 százaléka eltűnik. Ezt a fajt leginkább az illegális vadászat fenyegeti. A jelenlegi állományt – mely a közönség csimpánz egyik alfaja – harmincöt és ötvenötezer közötti egyedre becsülik.

Majmok napja
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Tapanuli orangután

Az egykor a szumátrai orángutánok legdélebbi populációjának tartott, kritikusan veszélyeztetett tapanuli orángután (Pongo tapanuliensis) 2017-ben hivatalosan is külön fajként lett azonosítva. Az illegális fakitermelésből és a kedvtelésből tartott állatok kereskedelmére irányuló orvvadászatból eredő élőhelyvesztés miatt már csak körülbelül 760 egyed maradt. Egy tervezett vízerőmű gát veszélyezteti a megmaradt populációt, mivel ezek a fákon élő majmok soha nem mennek a talajszintre. A fák között törést okozó utak miatt pedig nem tudnak az erdő egyik területéről a másikra költözni.

Majmok napja
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Fehérhomlokú csuklyásmajom

A fehérhomlokú csuklyásmajom (Cebus aequatorialis) vagy kapucinus eredeti elterjedési területének mindössze egy százaléka maradt meg Ecuador és Peru egyes régióiban. Ezeket a fákon élő majmokat a helyiek kártevőnek tartják, különösen a kukorica-, banán-, kakaó- és útifű-ültetvényeken élők, de rákvadász konkurenciát is jelentenek. Ezt az állatot a kritikusan veszélyeztetett egyedek közé sorolják, a kifejlett egyedek száma ismeretlen.

Majmok napja
Kép forrása: Shutterstock / Puzzlepix

Forrás: Tree Hugger

Borítókép forrása: Shutterstock / Puzzlepix