Barion Pixel Miért vidd a kisállatod szakállatorvoshoz? – Coloré

Miért vidd a kisállatod szakállatorvoshoz?

2022. 11. 07.

A házi kedvenceink betegségei sem kevésbé összetettek, mint a mieink, embereké. Ha teheted, kérd szakállatorvos véleményét az ő esetükben is.

Ma már egyre elterjedtebb, hogy a kedvencüket szakállatorvoshoz vigyünk. Nagyon jó dolog a „házi” állatorvos, aki leszedi a fogkövét, oltást ad, kezeli a megfázását, ellátja a leszakadt karmát, ha túl heves volt a játék a futtatóban. De azért, ahogy nálunk embereknél sem lehet egy orvos minden területnek a specialistája, az állatoknál is hasonló a helyzet.

A szakosodott állatorvosok természetesen nem újdonságok, régóta léteznek, de sokáig, sőt sok helyen még most is, csak a nagyobb városokban érhetőek el. De még ott is előfordul, hogy egy specialistáért a kutyával, macskával vagy más kedvencünkkel a város másik végére kell utaznunk.

Egyre több a felelős gazdi, de még nem elég

Az állattartási kultúra folyamatosan fejlődik Magyarországon (bár még messze van a megfelelő szinttől a legtöbb területen), ahogy egyre több a kutyabarát hely, gyakoribb a (leginkább) kutya útitárs a tömegközlekedésen, úgy lesz egyre fontosabb a gazdiknak a háziállatuk jóléte. De még így is gyakran látom, hogy sokan nem viszik szakorvoshoz a kedvencüket.

A saját tapasztalatom mondatja velem, hogy a „házi” állatorvos sokszor nem tudja, hogy mi lehet a baja a kedvencünknek. Sok betegségnek vannak hasonló tünetei, nem is ismerhet minden területet teljesen behatóan egyetlen orvos. Ez teljesen normális dolog.

Szakállatorvos
Forrás: Shutterstock / PuzzlePix

Nekem kutyám van, az utóbbi években vele kellett, sajnos, megfordulnom több szakállatorvosnál is. Én általában a „házi” állatorvosunkhoz szoktam őt először vinni, hátha valami kisebb dologról van szó, amit könnyű kezelni, így nem kell messzire utaznunk, és sokszor napokat, akár heteket is várnunk egy időpontra. Igazából az embereknél is általában ez a menetrend, először felkeressük a háziorvost, ő pedig beutal a szakrendelésre.

Az orvosunk vagy megpróbálja kezelni, és amikor nincs javulás, magam viszem el specialitáshoz, vagy ő küldd tovább, mert úgy érzi, erre van szükség. Utóbbit egyébként kevésnél tapasztalom, valamint hallom ismerősöktől. Általában inkább újabb és újabb kezeléseket találnak ki, pedig sok helyen megfordultam már az évek során, a családomban mindig is voltak kutyák, macskák, még teknősök is.

Szakorvost találhatunk már minden területen. Létezik kisállat ortopédia, szemészet, bőrgyógyászat, onkológia, még fizioterápia is. Sőt, akadnak már egzotikus állat rendelések, igaz, még nagyon ritkák. Valamint egyre elterjedtebb az éjszakai és hétvégi ügyelet, bár vidéken még mindig nehezen találni, és ilyenkor horror áron van az ellátás, amire jó felkészülni.

Mikor kell szakállatorvos?

Nyilván vannak egyértelmű esetek, amikor szemmel láthatóan eltörik a kiskutyánk lába, mert annyira izgatott volt, hogy lebukfencezett a lépcsőn, ilyenkor egyértelmű: ortopéd orvoshoz kell vinni. De akadnak olyan betegségek is, amikor nem ilyen könnyű dönteni. Egy szemgyulladást sokszor egyszerű kezelni, hiszen a kutyafuttatóban miért ne fordulhatna elő, hogy játék közben az egyik eb belekapott véletlenül a másik szemébe? Pedig a szem is egy bonyolult szerkezet, a visszatérő szemgyulladás például allergia jele is lehet, ami viszonylag ritka az állatoknál.

Vagy egy csomót is egyszerűen nézhetnek zsírcsomónak, közben viszont az onkológián lenne a helye a kisállatnak. Ha időben odakerülne, akkor sokkal egyszerűbb helyzettel találkozna a szakállatorvos. Jobb eséllyel indulna a beteg kedvencünk.

Hogy konkrét példával éljek, én úgy jártam, hogy kutyámnak gyakran visszatért a szemgyulladása. Kötőhártyagyulladással kezelte a „házi” állatorvos, kétszer-háromszor megtörtént ez. Okolta a kutyafuttató koszos porát, ötlet volt az is, hogy beteg állatot vittek be, és azért történt. Végül továbbküldött szakorvoshoz. A szemésznek elég volt csak ránézni a kutya szemére, már mondta, hogy ez allergiás szemgyulladás lesz, amit a vizsgálat be is igazolt. Ezután továbbküldött bőrgyógyászhoz allergia tesztekre. Itt tudtam meg, hogy ételallergiára nincs megbízható teszt, csak az eliminációs vagy kizárásos diéta, porra és pollenekre viszont lehet szűrni a vérből. Az én kutyám porra lett allergiás, ami elvileg elég gyakori.

Szakállatorvos
Forrás: Shutterstock

A bőrgyógyász ajánlott kezelési módokat a szemére is, konkrétan körömvirág borogatást, de még korábban mondta a szemész, hogyha megvan az eredmény, menjünk vissza. Így is tettünk, majd a szemészorvos közölte, hogy ilyen fajta szemgyulladásra a körömvirág semmit sem ér, ő egészen más típusú kezelést javasolt. Ez volt az az eset, amiből megtanultam, hogy a legjobb megoldás, ha specialistákhoz fordulunk egy-egy betegséggel.

Mivel sokáig éltem vidéken, még ha most már Budapesten is vagyok, tudom, hogy ezt nem mindenhol olyan egyszerű megoldani. Sok kisebb településen, faluban még emberi szakorvoshoz is nehéz eljutni, de szerencsére a helyzet egyre jobb, több szakállatorvos rendel vidéken is. Valamint léteznek már olyan megoldások, mint a kisállat taxi, aminek a segítségével autó nélkül is megoldható az utaztatás.

Borítókép forrása: Shutterstock