Barion Pixel Halloween a világ körül -tökfesztivál, oltárok és lakoma – Coloré

Halloween a világ körül -tökfesztivál, oltárok és lakoma

2021. 10. 31.

Október 31-e az angolszász országokban Halloween ünnepe, mely a világ legrégebbi ünnepei közé tartozik. Bár napjainkra már elvált az ősi hagyományoktól és vallási rituáléktól, még ma is rengeteg helyen ünneplik valamilyen formában.

A kelta eredetű ünnep Írországban született, innen terjedt át aztán Kanadára és az Egyesült Államokra. A filmeknek hála aztán a jelmezes bulik, a trick-or-treating, vagyis a házról házra járós édességgyűjtögetés egyre inkább átterjedt Európára is. Ugyan sokan még mindig tiltakoznak ellene, mondván, hogy Magyarországon Mindenszentek van és nem Halloween, elfelejtik, hogy még csak nem is ugyanarról a napról beszélünk – miért kellene hát ennek a kettőnek egymást kioltania. Írtunk nektek e két ünnep gyökereiről, most pedig nézzük meg, hogy a világ országai hogyan ünnepelnek október végén.

Németország

halloween
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Csupán szűk negyedszázada van itt jelen a Halloween, és a fiatalabb generáció körében válik egyre népszerűbbé. Viszont később, Márton-napon a gyerekek lámpásokkal járnak körbe egyes területeken, és az amerikai szokásokhoz hasonlóan édességet gyűjtenek a szomszédoktól. Tökfesztiválokat is tartanak itt országszerte, a világ legnagyobb ilyen eseményét Ludwigsburgban találjuk, amit október végétől egészen decemberig ezrek látogatnak meg.

Mexikó

Day,of,the,dead,parade,in,mexico,city,october,28,
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Néhány évvel ezelőtt a Coco című rajzfilmnek köszönhetően azok is betekinthettek a Día de los Muertos vagyis a mexikói halottak napjának eseményeibe, akiknek azelőtt fogalmuk sem volt róla, mit takar a kifejezés. Az Egyesült Államok déli szomszédjának halottkultusza egészen az aztékok koráig vezethető vissza, és ma is rengeteg helyen felfedezhető a koponya, mint jelkép, sütemény vagy épp arcfestés. A La Catrinának nevezett figurát, a csontvázra utaló női alakot Frida Kahlo férje, Diego Rivera nevezte el így még a huszadik század közepén. Mexikóban a halottak napja többnapos ünnep, amikor a családok összegyűlnek, gyertyákkal és mécsesekkel feldíszített oltárt állítanak otthon és várják, hogy már elhunyt rokonaik visszatérjenek az úgynevezett Mictlanból, egy túlvilági “váróteremből”. A Día de los Muertos tehát november elsején este kezdődik és másnap fejeződik be, de az ünnepségeket, színpompás felvonulásokat van, hogy már október utolsó hetén elkezdik. Az elhunytak visszatérő lelkeit nemcsak oltárral, hanem a kedvenc ételeikkel is várják, és odakészítenek számukra egy lavórnyi tiszta vizet és egy törölközőt, hogy megmosakodhassanak a lakoma előtt. November másodikán pedig a családok meglátogatják a rokonok sírjait, ahol piknikeznek, sőt, néha még mariachik is zenélnek a helyszínen.

Nagy-Britannia 

Man,standing,in,front,of,a,guy,fawkes,bonfire,during
Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

Kilóg a sorból a szigetország, ugyanis hiába esik hasonló időpontra, mint a halloweeni ünnepek, valójában kevés köze van hozzá. November ötödike Guy Fawkes napja a brit kultúrkörben, ezen a napon tábortüzeket gyújtanak Anglia-szerte és tűzijátékokkal, kiszebábukhoz hasonló óriási képmásokkal (effigy) ünnepelnek. Guy Fawkes volt az a katona – egyesek szerint áruló, mások szerint hős – aki egy puskaporos merényletben akarta megölni I. Jakab királyt, és helyére egy katolikus államfőt szeretett volna. A terve azonban nem sikerült, mert még idő előtt elfogták, büntetésül pedig kötél általi halálra ítélték. Az ő emlékére égetnek tehát minden év november ötödikén Guy Fawkes-bábukat, és gyújtanak örömtüzeket a király megmenekülését ünnepelve. Személye azonban nem csak ezt adta a világnak, hiszen miután egy regénynek köszönhetően szimpatikusabbá vált a közvélemény szemében, majd 1982-ben egy képregényben jelent meg a rá utaló hegyes szakállas maszk. V, mint vérbosszú címmel aztán 2005-ben filmet is forgattak belőle, ekkor lett igencsak népszerű az úgynevezett Anonymous-maszk, amit sok helyen már az elnyomás elleni harc jelképeként használnak, például az Anonymous hackercsoport is.

Spanyolország

Itt keveredik az angolszász és a latin-amerikai hagyomány, hiszen ugyanúgy megtalálhatóak a Halloween elemei, mint a Mexikóból származó szokások. Utóbbi, a Día de los Muertos sokkal nagyobb szerepet kap a spanyol kultúrában, az emberek itt is megemlékeznek az elhunyt szeretteikről egy közös vacsorával, fényképekkel, gyertyagyújtással. Mellette viszont megfér a jelmezbe öltözés és a tökfaragás is, és Barcelonában például az egyre növekvő számú amerikai kisebbség által szervezett trick-or-treating is nagyon népszerű a Turó Park körül.