Barion Pixel Nem déjá vu: ezek a filmek tényleg szinte ugyanarról szólnak, ráadásul ugyanabban az évben jelentek meg – Coloré

Nem déjá vu: ezek a filmek tényleg szinte ugyanarról szólnak, ráadásul ugyanabban az évben jelentek meg

2022. 12. 01.

Míg az utóbbi évtizedekben Hollywood tele van remake-ekkel, folytatásokkal, az ritkán fordul elő, hogy két, egymástól függetlenül legyártott film végül csaknem ikertestvérekként kerül a mozikba, és egymással kell megküzdeniük a pénztáraknál. Ritka, de nem példa nélküli – íme öt olyan eset, amikor a filmek szinte ugyanarról szóltak és még megjelenésük éve is megegyezett.

Deep Impact – Armageddon (1998)

filmek
Forrás: Northfoto

Talán a leghírhedtebb példája annak, hogy elképesztően hasonló filmek versengjenek a pénztáraknál, az volt, amikor az Armageddon Deep Impact sarkát taposva jelent meg. Mindkét filmben szerepelt egy csapat asztronauta, akiket az űrbe küldtek azért, hogy felrobbantsanak egy óriási sziklát, amely egyenesen a Föld felé száguldott, de a két film végül máshogy állt az alapsztorihoz. Az Armageddon Michael Bay összes híres védjegyét magán hordozta; nagy költségvetés, nagy robbanások, nagy sztárok (a szereplők között Bruce Willis, Ben Affleck, Liv Tyler, Steve Buscemi és Billy Bob Thornton) nagy izgalmak és nagy visszatérések. A közönség semmiről sem akart lemaradni, így az Armageddon 1998 legnagyobb bevételt hozó filmje lett.

Egy bogár élete – Z, a hangya (1998)

2
Forrás: Northfoto

1998 egy másik “összecsapásnak” is tanúja volt – de ezúttal sokkal kisebb léptékben. Mind a Z, a hangya mind pedig az Egy bogár élete egy hangyakolóniáról szólt, amelynek meg kell védenie magát egy másik bogárfajtól. A főszereplő hős pedig egy látszólag mindenre képtelen hangya formájában érkezik, aki intelligenciája és különc természete miatt nem igazán illik a bolyba. A kicsiny hősökről szóló két mese, amely alig több mint egy hónap különbséggel jelent meg, fej-fej mellett haladt, és egy egyértelmű győztes volt: az Egy bogár élete a Z, a hangya összbevételének közel dupláját szerezte meg, annak ellenére, hogy fele annyiból készítették el. Bár mindkettőt szeretem, az élet úgy hozta, hogy a pénztáraknál alulmaradt mesét láttam többször, így a Z, a hangya mellett teszem le a voksomat már csak nosztalgiából is.

A tökéletes trükk – A mágus (2006)

3
Forrás: Northfoto

Mindkét film a századforduló Európájában játszódik, és a középpontban bűvészek állnak. Míg A mágus önmagában is jó film volt – a kritikusok körében és a pénztáraknál is jól teljesített –, az azóta eltelt évek sokkal kedvesebben bántak volt A tökéletes trükkel. A film az IMDb Top 50-es listáján szerepel, köszönhetően a nagy fordulatos befejezésnek, Christopher Nolan rendezésének, valamint a sztárszereplőknek, köztük Christian Bale-nek, Scarlett Johannsonnak, Michael Caine-nek, Hugh Jackmannek, Rebecca Hallnak és David Bowie-nak. Nem csodálkozom, én is ezerszer azt választanám, Nolan legjobb filmjeinek egyike lett a csavaros történetű mozi. 

Barátság extrákkal – Csak szexre kellesz (2011)

4
Forrás: Northfoto

Talán ez a legemlegetettebb filmpáros, ha hasonló mozikról van szó, hiszen a 2011-es évben két gyártó is úgy gondolta, hogy izgalmas ötlet olyan barátságokról filmet forgatni, ahol a felek szexelnek is, de semmi több. Aztán persze mindkét esetben rájönnek, hogy ez az alkalmi szex nem olyan könnyű, mint elsőre gondolták, és valaki elkezd gyengéd érzéseket táplálni a másik iránt. A hasonló történeteket úgy tűnik, a közönségnek is gondot okozott megkülönböztetni, mivel az IMDb-n a filmek értékelése szinte azonos, és mindkettő körülbelül 150 millió dollárt keresett a kasszáknál. Az egyikben Mila Kunis és Justin Timberlake, a másikban Natalie Portman és Ashton Kutcher játszották a főszerepeket. A sors iróniája, hogy Kunis és Kutcher a premiereket követő évben összejöttek, azóta pedig, mint tudjuk, házasok.

Támadás a Fehér Ház ellen – Az elnök végveszélyben (2013)

5
Forrás: Northfoto

Ezt a két filmet akkor is könnyű összekeverni, ha az angol címek magyar fordításait nézzük, hiszen az első eredetileg Olympus Has Fallen, míg a második a White House Down címet viselte. Mindkettő sztorija kitalálható a címből – a Fehér Házat terroristák foglalják el, túszul ejtik az amerikai elnököt, akit egy titkosügynöknek kell kiszabadítania. A kicsit a Die Hard-filmek koncepciójára hajazó történetet nagyon szerette a közönség mindkét esetben, és ugyan a Jamie Foxx-Channing Tatum kombót főszerepbe helyező Az elnök végveszélyben több pénzt gyűjtött be, Aaron Eckhart-Gerard Butler párosa jobban megmaradt a köztudatban, sőt, még két folytatás is készült az ő filmjükhöz (London ostroma és A védangyal bukása alcímekkel).

Forrás: ITT