Barion Pixel 28 kilós fogyás, egy hónap a vadonban – Ezek a színészek mindent megtettek karakterük hű megformálásáért – Coloré

28 kilós fogyás, egy hónap a vadonban – Ezek a színészek mindent megtettek karakterük hű megformálásáért

2023. 01. 12.

Nem elég megtanulni a szöveget és jó helyen mosolyogni vagy sírni – számos színész akár a végletekig is elmegy azért, hogy teljesen bele tudja élni magát az eljátszandó karakterbe, és a lehető legjobb alakítást láthassa a néző a kész műben.

Mind szeretjük azokat a produkciókat, melyeket nézve elfeledkezünk arról, hogy valójában csak színjáték, amit a képernyőn vagy a vásznon látunk, ezt pedig jórészt a tehetséges színészeknek és színésznőknek köszönhetjük. Ezért aztán nem igen jut eszünkbe, hogy egyes szereplők mit meg nem tettek azért, hogy úgy nézzenek ki, úgy beszéljenek, járjanak és viselkedjenek, mint amit a karakterük megkívánt. Legfeljebb a filmmel kapcsolatos sajtónyilatkozatok, talkshow-megjelenések és interjúk fedik fel a mögöttük álló fáradságos munkát.

Hogy készül a színész egy szerepre?  

A színpadi és filmes színész Allen Fitzpatrick öt rövid pontban fogalmazta meg, hogy hogyan érdemes felkészülni egy szerepre, és bár ő színházi darabokra értette, amennyire szakértő vagyok a témában, ez a filmforgatásokra és sorozatbeli karakterek megformálására is érvényes lehet. Első tanácsa, hogy az ember ismerkedjen meg az eljátszandó karakterrel a színdarab szövegkönyvén keresztül. Majd találja ki, mi motiválhatja a szereplőt, és hogy melyik jelenetben mi a célja. Fontos az is, hogy ráleljen egy, a karakterrel közös vonására, ha nincs ilyen, akkor érzelmi alapon közelítse – nagy valószínűséggel osztozni fognak majd egyik vagy másik érzelemmel. Kísérletezzen a megformálandó szerep fizikai és verbális jellegzetességeivel, figyelje meg például, hogy hogyan jár. Végül pedig sok-sok gyakorlás, és a karaktert “lassan összesimul” a saját személyiségével, Fitzpatrick szerint meg kell találnia saját magát a karakterben, így tudja csak valóságosan eljátszani azt.

Ezek tudatában hajszálnyival kevésbé meglepő, hogy a színészek – különösen ha filmről van szó – milyen sokáig, sokféle módokon készülnek fel arra, hogy eljátsszanak egy karaktert. Ez hatványozottan igaz, ha valamilyen drámáról, és/vagy egy komplexebb szerepről van szó. Sokszor megesik, hogy nemcsak megtalálják saját magukat benne, hanem a valósághűség kedvéért néha eggyé is válnak vele, ekkor általában a method actingnek nevezett színészi technikáról, látásmódról van szó. Ugyan manapság rengeteg kritika éri ezt a hozzáállást, sokan baromságnak tartják a teljes átlényegülést, mégis rendszeresen látnak napvilágot azzal kapcsolatos hírek, hogy egy színész ilyen módon készült fel szerepére. Nézzük, melyek a legextrémebb dolgok, amit a világ színészei megtettek karakterük minél élethűbb megformálásáért.

A legfeltűnőbb: hízás és fogyás

színész
Christian Bale 28 kilót dobott le A gépészért. Forrás: Northfoto

Ma már a számítógépes technikának, sminknek és protéziseknek köszönhetően bárkiből lehet csontsovány vagy túlsúlyos ember anélkül, hogy a saját testét tényleg meg kellene változtania. Azonban nem minden színész él ezzel a lehetőséggel, és gyakorta hallunk arról, hogy valakit hízó- vagy fogyókúrára fogott a rendező, vagy épp döntött így saját maga. Christian Bale neve az első, amelyik beugorhat ezzel kapcsolatban, hiszen a 183 centis brit színész a 2004-es A gépész című filmben egy inszomniában szenvedő férfit alakított, megformálásához pedig 54 kilósra fogyott. Ezt állítása szerint napi egy alma és egy tejeskávé elfogyasztásával érte el, valamint rászokott a dohányzásra is, hogy kevésbé legyen éhes. Ez már magában is extrém, azonban egy évvel későbbre visszaszedte a ledobott 28 kilóját, és rádobott még majdnem huszat, hiszen a 2005-ös Batman: Kezdődik!-ben a címszereplő izmos szuperhőst alakította. Pár évvel később megismételte ezt a bravúrt, A harcosban 2010-ben megint sovány volt, míg a 2012-es A sötét lovag: Felemelkedésben ismét jó erőben láthattuk. Ezután izmait zsírra “cserélte”, hiszen a következő évben az Amerikai botrány Irving Rosenfeldjét játszotta el, akihez sörhas dukált.

'the Pianist' By Roman Polanski, France/germany/gb/poland, 2002.
Adrien Brody A zongoristában (2002). Forrás: Northfoto

Bale-hez hasonlóan Jared Leto is kivette a részét a fogyásból, a Mielőtt meghaltam-beli szerepéért 12 kilót adott le, míg a Chapter 27 című filmben John Lennon gyilkosát alakította, amihez 30 kilót szedett fel. A káros életvitel miatt köszvény alakult ki a színésznél, emiatt egy ideig kerekesszékhez volt kötve. Sok kilótól szabadult meg a HIV-pozitív ügyvéd eljátszásáért Tom Hanks is, akinek a Philadelphia főszerepe meghozta első Oscar-díját is 1994-ben, és hasonlóan „járt” Adrien Brody is, aki A zongorista címszerepéért fogyott tizennégy kilót, és őt is aranyszobrocskával jutalmazta az Akadémia. Michael Fassbender pedig a beszédes című Éhség főszerepére való készüléskor napi hatszáz kalóriánál is kevesebbet evett.

Amikor a zuhany az ellenség

'good Time' Movie Set 2017
Pattinson a Jólétben nem volt olyan szimpatikus figura, mint Cedric Diggoryként vagy Edward Cullenként. Forrás: Northfoto

Maradva a külsőségeknél, de eltávolodva a mérlegtől: az Alkonyat-filmek sztárja, Robert Pattinson egy lepukkant bankrablót játszott a Jólétben, ehhez két hónapig egy koszos alagsori lakásban élt, nem húzta el a függönyeit, nem cserélte az ágyneműjét és a nappali ruháiban aludt. A modellből lett színész Halle Berry pedig az 1991-es Dzsungelláz forgatása előtt – amiben egy drogfüggőt alakított – nagyjából nyolc hétig nem fürdött.

Életvitelszerű színészet

'the Last Of The Mohicans' By Michael Mann, Usa, 1992.
Daniel Day-Lewis egy hónapig a vadonban élt, hogy hűen alakíthassa Sólyomszemet, az indiánt. Forrás: Northfoto

Persze egy adott karakter eljátszása nemcsak abból áll, hogy hány kiló az ember vagy hogy mikor tisztálkodott utoljára. Robert De Niro taxisként dolgozott egy hónapig, mielőtt leforgatták volna Scorsese-vel a Taxisofőrt, hogy pontosan értse karaktere körülményeit. A korábban már említett Adrien Brody nemcsak csontsovány lett A zongorista kedvéért, hanem eladta a lakását, az autóját, kikapcsolta telefonjait, fogott két táskát és Európába költözött. Egy külön fejezetet lehetne szentelni Daniel Day-Lewisnak, aki szinte nem is tud máshogy közelíteni szerepeihez, csak method actinggel. Az Apám nevében forgatása előtt három napot töltött magánzárkában víz nélkül. Emellett arra is kényszerítette a személyzetet, hogy hideg vízzel öntsék le minden alkalommal, amikor elhaladtak mellette. A hétéves háború idején játszódó Az utolsó mohikán kedvéért Day-Lewis nem három napot, hanem egy hónapot töltött a vadonban, megtanult tomahawk-kal harcolni, vadászni és állatokat nyúzni. Szerepei között ezért nem ritkán kihagyott több évet is, hogy mentálisan “helyrejöjjön” a következő munka előtt. Utolsóként pedig térjünk vissza egy kicsit Jared Leto-ra, aki az ikonikus Rekviem egy álomért munkálatai előtt hetekig New York utcáin élt, méghozzá valódi drogfüggők társaságában.

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, ITT
Borítókép forrása: Northfoto