Barion Pixel Kedvenc filmjeink Robert De Niro-tól – Coloré

Kedvenc filmjeink Robert De Niro-tól

2021. 02. 08.

Robert De Niro tagadhatatlanul Hollywood nagyjai közé tartozik, lassan hatvan éve van a pályán. Egyik első filmje a Taxisofőr volt, melyet pontosan 45 évvel ezelőtt mutattak be. Életművéből naphosszat válogathatnánk, ma egy szűkített listát hoztunk nektek.

A keresztapa II (1974)

Robert de Niro a Keresztapában
Forrás: YouTube

Francis Ford Coppola trilógiájának második részében nyújtott alakításáért Robert De Niro megkapta első Oscar-díját – ugyanazt a karaktert alakította (csak fiatalkorában), mint az első filmben Marlon Brando, aki szintén elnyerte az Akadémia szobrocskáját, és ez egyedülálló történet Hollywoodban.

Fun fact: az akkor 31 éves De Niro ír akcentusát néhány óra alatt dél-olasz akcentussá változtatta a szerep kedvéért.

Taxisofőr (1976)

Travis Bickle-t, a vietnámi veteránból lett taxist alakította Martin Scorsese filmjében, akivel ez volt a második közös munkája (és nem az utolsó). Nem mellesleg ez a film volt Jodie Foster debütálása Hollywoodban, aki a tini prostituáltat, Irist játszotta.

Ébredések (1990)

Jó pár maffia- és háborús film után 1990-ben Robin Williams oldalán szerepelt az Ébredések c. drámában, melyet sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, pedig kiválóan érzékeny és melankonikus alkotás. Williams egy olyan orvost alakít, aki egy pszichiátriai intézményben kezel egyfajta kómában lévő betegeket, többek között De Niro karakterét, és egy speciális gyógyszer segítségével sikerül „felébresztenie”, visszahoznia őket az életbe.

Szemtől szemben (1995)

Ebben a filmben történt meg, amire a közönség évek óta várt, ugyanis ez volt a két legenda, Al Pacino és De Niro első közös munkája. Előbbi hadnagyot, utóbbi pedig bűnözőt alakított a kilencvenes évek egyik legjobb akciófilmjében, melynek emlékezetes bankrablós jelenetét azóta is emlegetik, főleg a hanghatások tökéletessége miatt.

Apádra ütök (2000)

https://www.instagram.com/p/CKfLaJxH3e2/

Az ezredfordulón megjelent Apádra ütök c. filmben Ben Stiller apósát alakító De Niro-nál kellemetlenebb rokont nehéz elképzelni (Golden Globe-ra is jelölték érte), talán ezért is imádjuk annyira ezeket a filmeket. A folytatása, a Vejedre ütök valamivel gyengébb lett, az Utódomra ütök pedig még kevésbé ért az eredeti vígjáték nyomába.

A nagy nap (2013)

https://www.instagram.com/p/CKJsRRWHxHn/

Az esküvős-bonyodalmas filmek sorába tartozik a 2013-as nagy nap, mely története szerint az elvált szülők (Diane Keaton és Robert De Niro) örökbefogadott fiuk esküvőjén találkoznak újra – ez az alapkonfliktus sok mindent elmond. A sztori igazi sztárparádé, megjelenik a filmben Susan Sarandon, Robin Williams, Ben Barnes, Amanda Seyfried, és Katherine Heigl is.

A kezdő (2015)

A menő marketingcég az idősebb korosztály körében is meghirdeti gyakornoki pozícióit azért, hogy ne süthessék rájuk a diszkrimináció bélyegét. Erre a felhívásra jelentkezik a hetvenes éveiben járó, özvegy Ben, aki végül a főnökasszony, Jules (Anne Hathaway) asszisztense lesz. A kezdeti ellentétek és hadakozások után kiderül, mindketten sokat tanulhatnak a másiktól munka és magánélet tekintetében is – igazi sírós-nevetős, aranyos vígjáték!

Borítókép forrása: YouTube