Barion Pixel Szépfiú helyett kaméleon – a születésnapos Christian Bale – Coloré

Szépfiú helyett kaméleon – a születésnapos Christian Bale

2021. 01. 30.

Lehetett volna belőle egy újabb hollywoodi szívtipró, hiszen minden adottsága megvan hozzá, de ő nem ezt az utat választotta. Szerepről szerepre megújul, testileg és színészileg is – a ma születésnapos Christian Bale karrierjének fénypontjaiból szemezgettünk.

Christian Bale
Forrás: YouTube

A kezdetek

Christian Bale walesi színész, akinek édesapja vadászpilóta, édesanyja pedig cirkuszi akrobataként dolgozott, majdnem negyven éve van a pályán.

Első kamera előtti szereplése egy Lenor öblítőreklámban volt, 1984-ben pedig már Rowan Atkinson oldalán játszott a West Enden a „The Nerd” című színpadi darabban.

Steven Spielberg négyezer gyerek közül választotta ki A nap birodalma főszerepére 1987-ben, ami azonnali hírnevet szerzett neki.

1992-ben megkapta a Rikkancsok c. Disney-musical főszerepét, azonban ez a film a műfaj akkori haldoklása miatt elhasalt, nem is igazán szoktuk emlegetni, amikor a Disneyről van szó.

Két évvel később aztán eljátszotta Laurie-t a Kisasszonyokban (tudjátok, a 2019-es változatban ez Timothée Chalamet volt), ekkor ismerte meg a Winona Ryder személyi asszisztenseként dolgozó Sibi Blazicot. Blazic később a felesége és gyermekei anyja lett, kapcsolatukat pedig óvják a nyilvánosságtól.

Christian Bale
Forrás: Northfoto

Bár a magyar közönség a szinkron miatt ezzel nem biztos, hogy tisztában van, de ő volt Thomas hangja a Pocahontasban.

A ’96-os Egy hölgy arcképében Nicole Kidman oldalán láthattuk, illetve a Szentivánéji álom filmadaptációjában is szerepet kapott. Jelentkezett a Titanic főszerepére is, ám arról végül lecsúszott, hiszen Leonardo DiCaprio kapta meg.

Az áttörés

A kétezres év Amerikai pszichójának főszerepe hozta el számára az ismertséget. A pszichopata Patrick Batemant olyan meggyőzően alakította, hogy bárkit kiráz tőle a hideg.

Amerikai pszichó jelenet
Forrás: Northfoto

Kicsit felejthetőbb szerepek után – Corelli kapitány mandolinja, Equilibrium, 2020 – A tűz birodalma –2004-ben A gépészben láthattuk megint. Ekkor vitte végbe első drasztikus átalakulását, ugyanis körülbelül 30 kilót fogyott az álmatlanságban szenvedő Reznik eljátszásához. Ezt állítása szerint napi egy alma és egy latte elfogyasztásával érte el, valami étvágyának csökkentése miatt rászokott a dohányzásra is.

A gépész című filmben
Forrás: Northfoto

Batmanként

Ezután majdnem pont az ellenkezője jött, hiszen nemcsak visszahízott „emberi” alkatra, de több kiló izmot is magára szedett. A 2005-ös DC képregény újabb adaptációja, a Batman-film új kezdet volt Bale és a képregényfilmek számára egyaránt. A Batman Kezdődik! sikere további két részt eredményezett, melyek között leforgatta Nolannal és persze Hugh Jackmannal A tökéletes trükköt.

Christian Bale Batmanként
Forrás: Northfoto

2007-ben megszületett a Batman: A sötét lovag, melyben az álarcos hős nemezise Joker volt, akit Heath Ledger alakított. Ledger, aki Bale jóbarátja volt, 2008 januárjában bekövetkezett halála miatt már nem érhette meg a premiert, így ez az esemény beárnyékolta az egyébként jól teljesítő film sikerét.

A filmekben ő csinált meg minden trükköt, nem kérte kaszkadőr segítségét, egyedül a Batmobilt nem vezette igazából.

Újabb átváltozások

Bale ezután, ha lehet, még ismertebb lett Hollywoodban és világszerte is, ő azonban nem akart blockbusterekben játszani, továbbra is olyan filmeket vállalt, melyek próbára tették testileg is.

A harcosban egy drogfüggőségben szenvedő bokszolót alakított, és ez szerep végre elhozta neki a megérdemelt Oscar-díjat is. Erre a filmre megint lefogyott – hogy később a harmadik Batmanre ismét több kiló izmot pakolhasson magára. A 2012-es A sötét lovag: Felemelkedés, melyben Tom Hardy és Anne Hathaway oldalán játszott, a trilógia befejező része volt.

Ezután izmait zsírra „cserélte”, hiszen az Amerikai botrány valós személyen alapuló karakterét, Irving Rosenfeldjét játszotta el, akihez sörhas dukált.

Amerikai botrány
Forrás: Northfoto

A nagy dobásban, mely a 2007-2008-as pénzügyi válság idején játszódik, ismét létező személyt kellett alakítania, csakúgy, mint 2018-ban Az alelnökben. Ekkor Dick Cheneyt, a Bush-kormányzat alelnökét játszotta el, és állítása szerint kicsit nehezére esett, mert ki nem állhatta őt. A nehézséget Golden Globe-ot értek neki.

Legutóbbi filmje a Ford és a Ferrari viszályáról Az aszfalt királyai volt. A DC-korszak után várhatóan jövőre csatlakozik a Marvel Filmuniverzumhoz, hiszen a Thor: Love and Thunder főgonoszaként láthatjuk majd.

A filmezés természetesen életének csak egy szeletét képezi, Bale emellett elkötelezett természetvédő, támogatja például a Greenpeace-t. Nem szereti a rivaldafényt, a sajtótájékoztatókról előszeretettel lóg meg, és nincs jelen a közösségi médiában sem.